Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση για τη χορήγηση 135 εκατομ. Ευρώ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας, τόνισε τα παρακάτω:
«Εννιά μήνες μόλις έχουν περάσει από την απόφαση του Ελσίνκι που ανακήρυξε την Τουρκία υποψήφιο μέλος. Είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν επρόκειτο να βοηθήσει, όπως πολλοί διατείνονταν, προς τον εκδημοκρατισμό, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των λαών της Τουρκίας, αλλά θα ενθάρρυνε το καθεστώς να εντείνει ακόμη περισσότερο την καταπίεσή του. Εννιά μήνες μετά, βλέπουμε με λύπη μας ότι επιβεβαιωθήκαμε, γιατί είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσαμε να είχαμε διαψευστεί.
Ερχεται σήμερα η πρόταση του Συμβουλίου να αποδεσμευτούν 135 εκατ. Ευρώ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Τουρκίας. Φοβόμαστε πολύ ότι ένα σημαντικό μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του καταπιεστικού μηχανισμού.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά στοιχεία. Οπως ξέρουμε όλοι, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, το Σύνταγμα παραμένει βαθιά αντιδημοκρατικό ο ποινικός κώδικας το ίδιο οι φυλακές της Τουρκίας φιλοξενούν αυτή τη στιγμή πάνω από 15.000 πολιτικούς κρατούμενους σε συνθήκες απάνθρωπες, οι οποίες «εκσυγχρονίζονται» με την ένταση της απομόνωσης, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις στην Τουρκία, όπως αυτές του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, που με ειδική έκθεση καταγγέλλει αυτά τα μέτρα. Εχουμε τις πρόσφατες συλλήψεις με την ευκαιρία εκδηλώσεων για την 1η του Σεπτέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Η Κύπρος συνεχίζει να είναι υπό κατοχή ενώ ο Ετσεβίτ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, την ώρα που εμείς αποδεσμεύουμε τα χρήματα, λέει ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, δηλαδή με τη βάρβαρη εισβολή και τη συνέχιση της κατοχής, περιφρονώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και θέλω να πω επίσης, ότι τα ίδια λέει και ο Τζεμ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Και ας μην καυχώνται ορισμένοι, διότι αυτές οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στηρίζονται σε συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που θα τροφοδοτούν τις ορέξεις της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι σίγουρο ότι θα είναι πηγές παραπέρα εντάσεων. Θέλετε, κατά τα άλλα, τα λεφτά αυτά για να διεισδύσετε ακόμη περισσότερο στην οικονομία της Τουρκίας, να λεηλατήσετε ακόμη περισσότερο τον πλούτο του τουρκικού λαού. Εμείς δε θα πούμε δώστε τα ή μην τα δίνετε, θέλουμε απλώς να σημειώσουμε κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιο λόγο δίνονται αυτά τα χρήματα».
Εξ άλλου, την αμείωτη και συχνά εντεινόμενη συνέχιση της καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, εννέα μήνες μετά την ανακήρυξή της σε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου ο Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής: «Εννέα μήνες μετά την ανακήρυξη της Τουρκίας, ξεκινώντας από αισθήματα αλληλεγγύης προς το λαό της Τουρκίας, σε υποψήφιο μέλος, στο Ελσίνκι, και ανεξάρτητα από τη δική μου αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας, πιστεύετε ότι υπάρχει πρόοδος στον τομέα του εκδημοκρατισμού, πράγμα που ήταν όρος για την ένταξη, ή διαπιστώνετε την πραγματικότητα που είχαμε προβλέψει τότε, ότι δηλαδή η απόφαση του Ελσίνκι θα ενθαρρύνει το τουρκικό καθεστώς να συνεχίσει την απάνθρωπη πολιτική του;».
«Διαπιστώνουμε πράγματι, και το βλέπετε», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «μηδενική πρόοδο στον εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα, απαγόρευση κομμάτων όπως το κομμουνιστικό, αφόρητη κατάσταση στις φυλακές, απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, δημιουργία των κελιών F, που είναι σκληρή και απάνθρωπη απομόνωση, ταπείνωση των δικηγόρων που υπερασπίζονται τους πολιτικούς κρατούμενους, νέους βομβαρδισμούς σε κουρδικά χωριά στο Ιράκ, νέους ξυλοδαρμούς, συλλήψεις στο Ντιγιαρμπακίρ, την Κωνσταντινούπολη και αλλού με αφορμή εκδηλώσεις την 1η του Σεπτέμβρη, που είναι Διεθνής Μέρα Ειρήνης. Επίσης, η κατοχή του 38% της Κύπρου όχι μόνο συνεχίζεται έπειτα από μια βάρβαρη εισβολή το '74, αντίθετα με τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, τις οποίες η Τουρκία περιφρονεί με τον πιο προκλητικό τρόπο, αλλά ο κ. Ετσεβίτ δηλώνει ότι το Κυπριακό λύθηκε το '74 και αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της Κας Λοϊζίδου».
Απαντώντας στην ερώτηση του Στρ. Κόρακα, ο κ. Μοσκοβισί, και αφού επανέλαβε το γνωστό, πλέον, και κενό νοήματος τροπάριο περί υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας έγινε δεκτή μετά την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας, την οποία χαιρέτισε, και τις αμοιβαίες διπλωματικές προσπάθειες των δύο χωρών. Κατέληξε, δε, - καλύπτοντας έτσι με τον πλέον κυνικό τρόπο τα ανομήματα του τουρκικού καθεστώτος - ότι «εννέα μήνες μπορεί να είναι επαρκείς για την κύηση ενός ανθρώπινου όντος αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πολιτική».