Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εδιωξαν κακήν κακώς τους ναύτες του 6ου Στόλου

Δυναμική παρέμβαση νεολαίων μαχητών της ειρήνης

Νεολαίοι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» εκδιώκουν την μπάντα του 6ου Στόλου
Νεολαίοι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» εκδιώκουν την μπάντα του 6ου Στόλου
Κακήν κακώς έφυγαν χτες το βράδυ από το χώρο συναυλιών της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης οι ναύτες που συγκροτούν την μπάντα του 6ου αμερικάνικου στόλου. «Ο 6ος Στόλος είναι δολοφονικός και όχι ένας σύλλογος πολιτιστικός», ήταν το σύνθημα - μήνυμα που βροντοφωνάχτηκε κατάμουτρα στους Αμερικανούς «ειρηνοποιούς». Μέσα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την ώρα που η ορχήστρα του 6ου Αμερικανικού Στόλου παιάνιζε πάνω στην εξέδρα, βρέθηκε αντιμέτωπη με άλλη μια μορφή αγωνιστικής δράσης των «Ελλήνων τρομοκρατών». Η αντίδραση μιας ομάδας κυρίως νεολαίων της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» κατάφερε να σταματήσει την προκλητική «πολιτιστική» επίδειξη των δολοφόνων, που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν αρχίσουν να φτάνουν στο λιμάνι της πόλης οι νέες ΝΑΤΟικές ορδές του θανάτου που τις επόμενες μέρες θα εξασκηθούν στη Δυτική Μακεδονία για να βελτιώσουν τις δολοφονικές τους επιδόσεις.

Την ίδια ώρα που η ορχήστρα του 6ου Στόλου βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατακραυγή του κόσμου, μια άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρισκόταν σε εξέλιξη έξω από το χώρο της ΔΕΘ, μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

ΟΧΙ στον πολιτισμό των κανονιοφόρων

Η φωνή καταγγελίας των νεολαίων της ΝΔΕ ενισχύθηκε από τους παρευρισκόμενους επισκέπτες της Εκθεσης. Κοπέλες ντύθηκαν τις μαύρες μπέρτες με τους ζωγραφισμένους σκελετούς, καταδείχνοντας πως μόνο τέτοια σκέλεθρα σπέρνει ο μισητός 6ος Στόλος και τα αφεντικά του. Το πανό απλώθηκε μπροστά στους βάρβαρους εκπολιτιστές: «Killers go home - Οχι στον πολιτισμό των δολοφόνων». Η φιέστα χάλασε. Ο Αμερικανός υπεύθυνος για την εκδήλωση, με ύφος επικυρίαρχου πλησίασε τον Ελληνα αστυνομικό και επιτακτικά απαιτούσε να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Αλλο ένα δείγμα αποκαλυπτικό των διαθέσεων και της πρακτικής τους βγήκε στην επιφάνεια.

Η νεαρή κοπέλα της ΝΔΕ φώναζε από την ντουντούκα, απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους: «Ο 6ος Στόλος που πέρσι ματοκύλιζε τα Βαλκάνια, τώρα ήρθε για να μας διασκεδάσει. Δεν τους θέλουμε. Λέμε ΟΧΙ στον πολιτισμό των κανονιοφόρων. ΟΧΙ στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό».

Η μπάντα κατέβηκε από την εξέδρα. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν και με πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το περίπτερο των ΗΠΑ, που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα της 65ης ΔΕΘ. Οταν αντιλήφθηκαν πως η ορχήστρα επιχειρεί να ανέβει και πάλι στην εξέδρα, οι διαδηλωτές επέστρεψαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εξέλιξη της πολιτιστικής πρόκλησης. Και το κατάφεραν. Οι «πανίσχυροι» Αμερικανοί, αποχώρησαν οριστικά και κρύφτηκαν στο καβούκι τους.

«Αποδείχτηκε πως όταν η πάλη μας γιγαντώνεται, όταν μαζικοποιείται, μπορεί να έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο Νίκος Ζώκας γραμματέας της ΕΔΥΕΘ. Και το σύνθημα ακούστηκε περήφανα και αποφασιστικά. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Οι διαδηλωτές, έχοντας απλωμένο το πανό, πραγματοποίησαν πορεία μέσα στους χώρους της ΔΕΘ, μέχρι την έξοδό τους από τις εγκαταστάσεις. Εκεί έξω αντάμωσαν με τους συναγωνιστές τους που διαδήλωναν συγκεντρωμένοι μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Ολοι μαζί πια, με μια φωνή διατράνωσαν την απαίτηση: «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε το Στόλο σας και εμπρός».

«Εάν έχουν έστω και μια μικρή αίσθηση ντροπής δε θα πρέπει να ξαναεμφανιστούν με την προβιά του ειρηνοποιού. Το ψεύτικο προσωπείο, αυτού του οποίου μας φέρνει τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός τους είναι ο πολιτισμός των δολοφονιών, των βομβαρδισμών, του ιμπεριαλισμού», ανακοίνωνε ο Ν. Ζώκας και καλούσε τους διαδηλωτές να βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει των νέων εξελίξεων που αναμένονται στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και ευρύτερα στα Βαλκάνια.

Νωρίτερα, άλλη μια τραμπούκικη επίθεση σημειώθηκε εναντίον των διαδηλωτών της ειρήνης. Εξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης άρπαξε με βίαιο τρόπο το έντυπο ενημερωτικό υλικό που μοίραζαν στους περαστικούς δύο γυναίκες μέλη της ΕΔΥΕΘ και τις απείλησε με μήνυση και άλλες κυρώσεις. Η αιτιολογία; «Απαγορεύεται η διανομή έντυπου υλικού σε δημόσιο χώρο». Επικαλέστηκε μάλιστα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Απέφυγε όμως να αναφέρει τον εντολέα του.

Η καταγγελία τελικά ακούστηκε δυνατά και από τις ντουντούκες: «Δε μας εξανθρωπίζουν τα σαξόφωνα, τα τρομπόνια και τα κρουστά των δολοφόνων. Θα ηχούν πάντα στα αυτιά μας μαζί με τους ήχους απειλών και πολέμων. Με τους ήχους από τις βόμβες και τα χημικά όπλα που έσπειραν οι Αμερικανοί και ο Στόλος τους στο Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία. Μαζί με τις απαγορεύσεις από τη ΝΑΤΟική κατοχή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τους ήχους από τις αποβάσεις των ΝΑΤΟικών "Ράμπο" στις ακτές του τόπου μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ