Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΘ

Η Αλ. Παπαρήγα, στο Περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη ΔΕΘ
Η Αλ. Παπαρήγα, στο Περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη ΔΕΘ
Ερώτηση και για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, «αυτού του τόσου σημαντικού φορέα για την πόλη, του φορέα των Θεσσαλονικέων, που συνεχώς μένει να παλεύει μόνος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δημοσιογράφος, δέχτηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Ο δημοσιογράφος είχε νωρίτερα καταθέσει τη διαπίστωσή του, πως κόμματα και φορείς περιορίζονται στα λόγια και στις ευχές, παρότι οι στιγμές για τη ΔΕΘ είναι καθοριστικές και απαιτούνται συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Κατ' αρχήν η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ας μην υπερβάλλουμε ότι ανήκει στο λαό της Θεσσαλονίκης. Να μην έχουμε και υπερβολές. Αυτή είναι η γνώμη μου, ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν ανήκε στο λαό της Θεσσαλονίκης. Βεβαίως, είχε πρόσβαση ο λαός της Θεσσαλονίκης, είχε κάποια οφέλη προσωρινά οικονομικά, όμως δεν ήταν στην υπηρεσία ούτε του λαού της Θεσσαλονίκης, ούτε ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, ήταν στο δημόσιο. Ζητάτε τώρα, εμείς σήμερα να κάνουμε πρόταση συγκεκριμένη. Το ίδιο ακούμε συνέχεια. Μας λένε κάνετε πρόταση για το πώς θα λειτουργεί ο ΟΤΕ, πώς θα λειτουργεί η ΔΕΗ. Τι συγκεκριμένη πρόταση θέλετε να κάνουμε; Αν και η Οργάνωση της Θεσσαλονίκης έχει συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά πείτε μου, τι συγκεκριμένη πρόταση θέλετε να κάνουμε, όταν, από τη μια μεριά υπάρχει ένα πλαίσιο θεσμοθετημένο, ένα καθεστώς να το πω, σύστημα ολόκληρο, το οποίο λέει, πλήρης απελευθέρωση κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού, υπηρεσιών, εμπορευμάτων κλπ. κλπ.

Οταν υποστηρίζεις αυτή, την ας την πω πολιτική, δεν είναι απλώς πολιτική, είναι ολόκληρο σύστημα, όταν υποστηρίζεις αυτό το πλαίσιο, όταν υποστηρίζεις τις αναδιαρθρώσεις στα πλαίσια της ΟΝΕ, έχεις την εντύπωση ότι μπορεί να κάνεις μια πρόταση για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που αφορά το πεδίο της οικονομίας; Δεν αφορά, αν θέλετε, το εποικοδόμημα να πω, αφορά το πεδίο της οικονομίας.

Και μπορείς να κάνεις μια πρόταση, η οποία να συνδυάζει την οικονομία της αγοράς και μια Εκθεση για το λαό; Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Παρ' όλα αυτά εμείς είπαμε, ακόμα και μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι κάτι; Ναι, είναι κάτι. Γιατί αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα φύγει η Εκθεση, αν θέλετε τη γνώμη μας, και ως δραστηριότητα. Αύριο μπορεί να πάει στην Κρήτη και όχι ότι είναι η αντιπαράθεση Μακεδονίας, Κρήτης, μπορεί όμως να φύγει εντελώς, μπορεί να διαλυθεί. Μ' αυτή την έννοια και το πιο πιθανό έτσι είναι.

Και από την ενημέρωση που έχουμε, στο όνομα της μετεγκατάστασης της Εκθεσης, γιατί ο χώρος είναι μικρός, θα γίνει ένα μεγάλο εκθεσιακό κέντρο π.χ. στη Χαλκιδική. Πέρα από το γεγονός ότι δε θα έχει καμία σχέση ούτε με την προβολή των ελληνικών προϊόντων, αλλά θα έχει σχέση με την προβολή τεσσάρων, πέντε επιχειρηματιών, οι οποίοι θα έχουν τη μερίδα του λέοντος. Μπορεί να κάνουμε μια έκθεση π.χ. στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού υλικού, που θα ενδιαφέρει τις είκοσι εταιρίες στην Ελλάδα που θα υπάρχουν, την παραγωγή του τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Θα την κάνουν φέουδο επιχειρηματιών

Και τα τελευταία χρόνια η Εκθεση της Θεσσαλονίκης αποτύπωνε αυτή την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας στα διαρθρωτικά της προβλήματα κλπ. Για πηγαίνετε στο χώρο των μικρομεσαίων, στο χώρο των συνεταιριστικών οργανώσεων, ακόμα και τώρα που είναι κρατική. Φέουδο ορισμένων επιχειρηματιών θα γίνει η έκθεση. Επομένως τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα, δεν είναι ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα.

Ομως η Οργάνωσή μας είχε παρέμβαση και νομίζω ότι χτες ο Αγάπιος Σαχίνης, εγώ δεν ήμουν μπροστά για να αναπαραγάγω την τοποθέτησή του, έκανε συγκεκριμένη τοποθέτηση και πάνω στην πρόταση του δήμου, ο οποίος εμφανίζεται για να αγοράσει το κομμάτι της Εκθεσης τέλος πάντων, το 25% που πουλάει η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα ο δήμος. Μπορεί να κάνει μια αναστολή, στην πορεία όμως θα μπει επιχειρηματίας, γιατί δε θα μπορέσει, ούτε να σηκώσει το βάρος ο δήμος και ούτε ν' αντιμετωπίσει την οικονομία της αγοράς, εκτός πια αν αξιοποιεί το κομμάτι αυτό, και ακολουθήσει μια άλλη πολιτική, έξω από τα θεσμικά πλαίσια που κινείται. Δεν ξέρω, όμως, εάν ο δήμαρχος είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τα θεσμικά πλαίσια που κινείται.

Ετσι μπορεί να κάνεις πεδία πάλης και διεκδίκησης και να έχεις και επιμέρους κατακτήσεις, αλλά όχι ενταγμένες μέσα στα θεσμικά πλαίσια που είσαι, αμφισβητώντας τα. Τότε ναι. Επομένως, η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, δεν μπορεί να είναι μια πρόταση: Ακίνητα όλα τα άλλα και να δούμε μεμονωμένα τι θα γίνει με την Εκθεση. Είχαμε ή δεν είχαμε προτάσεις για επιχειρήσεις που έκλεισαν εδώ στη Βόρεια Ελλάδα; Και αποδείξαμε αντικειμενικά ότι μπορούσαν να επιβιώσουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ