Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα συνεργάτης στα σχέδια άλωσης των Βαλκανίων

Η Αλέκα Παπαρήγα κλήθηκε να εκτιμήσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια - όπου «είναι υπαρκτές οι τριβές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ηγεσιών άλλων βαλκανικών χωρών», όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος - στο φόντο και της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι, της συνάντησής του με τον Σλ. Μιλόσεβιτς και του τρόπου με τον οποίο σχολίασαν οι ΗΠΑ το ταξίδι αυτό του Ελληνα ΥΠΕΞ.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει παίξει ένα συνεργατικό ρόλο στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών να αλώσουν κυριολεκτικά τα Βαλκάνια. Εχει παίξει ρόλο συνεργατικό στον πόλεμο και, μάλιστα, λόγω της θέσης της Ελλάδας και της ανάγκης να περάσουν τα στρατεύματα αυτά από την Ελλάδα, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο. Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα και η Ιταλία με το "ναι", δε θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση.

Δεν ξέρω, μπορεί να 'βρισκαν άλλο δρόμο, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν ήταν εύκολο, μην ξεχνάτε ότι ακόμα η Ουγγαρία δεν είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούσε τυπικά να γίνει χώρα διέλευσης κλπ. κλπ.

Επομένως, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι ο πρωταγωνιστής και δεν είναι ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση, πρωταγωνιστής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά είναι συνεργός και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει κανείς να μην το πάρει πολύ σοβαρά υπ' όψιν».

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει εξετάσεις

«Σήμερα παίζει ρόλο, προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Γιουγκοσλαβίας και ξέρετε με την ευκαιρία θα πω "μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις", αυτά θα εισπράξει η όποια ελληνική κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον. Διότι οι ισχυροί σύμμαχοι σε θέλουν να κάνεις τη λάντζα, αλλά άμα τους έρθει κι αλλιώς, μπορεί να συμπεριφερθούν διαφορετικά. Μην ξεχνάτε, δικές τους κυβερνήσεις εγκαταστημένες, όχι εκλεγμένες από ένα λαό, τις δικές τους και τις έχουν ξεπετάξει.

Ο κύριος Παπανδρέου, ο κύριος Σημίτης δίνουν εξετάσεις ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι και αυτοί υποχρεωμένοι να τηρούν και κάποια προσχήματα. Η ελληνική κυβέρνηση,δεν μπορούσε να πάει τώρα στη Γιουγκοσλαβία και να μη δει την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς. Δεν έπρεπε να πάει καθόλου, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις από εδώ, απ' αυτό το βήμα.

Σ' αυτή τη λογική: ή κάθεστε καλά ή σε σκοτώνουμε. Και αυτό το κάνει μια κυβέρνηση. Δεν είναι ένα κόμμα που εκφέρει μια γνώμη ιδεολογικού, πολιτικού χαρακτήρα για την πολιτική μιας χώρας. Η κυρία Ολμπράιτ πιθανόν να μην ήθελε να πάει εκεί ο κύριος Παπανδρέου να δει τον πρωθυπουργό. Ξέρετε από μακριά οι Αμερικανοί δεν ξέρουν όλα τα τερτίπια, ενώ εδώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ξέρει πως καλύτερα μπορεί να επιδράσει μ' αυτή την αμερικανική πολιτική να περάσει στα Βαλκάνια, είναι θέμα τακτικής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ