Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωρα σκληρών αναμετρήσεων και για την Παιδεία

Η Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε ερώτηση και για τις τελευταίες αλλαγές στην εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση». Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στον απόηχο των κατηγοριών που έχουν εκτοξευτεί εναντίον του ΚΚΕ περί υποκίνησης των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων και με δεδομένο το κάλεσμα του Κόμματος προς το λαό για αντίσταση και πάλη και για τα ζητήματα Παιδείας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε πώς προβλέπει την κατάσταση φέτος.

Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως: «Εμείς δεν έχουμε κρύψει, δεν υποκινούμε τίποτα. Εμείς σας λέω ότι από την ώρα που ξυπνάμε όλοι μας σκεφτόμαστε πώς θα συμβάλουμε στην οργάνωση και στην πάλη του λαού. Θα συμβάλουμε, δεν είμαστε εμείς που θα πατήσουμε κουμπιά, ούτε που θα αποφασίσουμε, ούτε που θα πειθαναγκάσουμε κάποιον ώστε να μπει στον αγώνα. Αυτό μας απασχολεί.

Και μιλάμε για σκληρές αναμετρήσεις που πρέπει να έρθουν. Στον τομέα της Παιδείας, ας πάρουμε αυτές τις δήθεν αλλαγές που κάνει ο υπουργός Παιδείας στο εξεταστικό σύστημα, που είναι επιφανειακές, δεν απαντάνε στο πρόβλημα. Είναι όμως ένα στοιχείο που αποδεικνύει ποια ήταν η πολιτική της κυβέρνησης.

Οι μαθητές που βγήκαν στους δρόμους δεν είχαν στο στόχαστρό τους κι αυτό το πρόβλημα, Λύκειο - ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο; Δηλαδή δε φώναζαν οι μαθητές γι' αυτό; Δε φώναζαν μόνο γι' αυτό. Το ότι δηλαδή αλλάζει το εξεταστικό σύστημα από εδώ και από εκεί, έστω και αν κάνει μπαλώματα και δεν απαντάει στο πρόβλημα, δε δικαιώνει τα παιδιά των 15 χρονών, που με το δικό τους τρόπο έβαζαν τα προβλήματα της Παιδείας; Δεν ήταν ένα από τα ζητήματα αυτά;

Ποιος, λοιπόν, δικαιώθηκε οι μαθητές ή η κυβέρνηση; Οι μαθητές λέμε εμείς και πρέπει να πάρουν πίσω τα λόγια που έλεγαν για τους τεμπέληδες μαθητές και τους υποκινούμενους κλπ. κλπ.

Δεύτερον, τα αποτελέσματα, εννοώ τα στατιστικά στον τομέα της Παιδείας, δείχνουν ότι πάμε για μία Παιδεία όπου οι πολλοί δε θα καταφέρνουν να τελειώνουν όχι μόνο το 12χρονο, που εμείς το θέλουμε υποχρεωτικό, αλλά και το υποχρεωτικό σχολείο. Και πολύ είναι το 30-40% για το 2000 που λένε όλοι να σταματάνε, για το επίπεδο των αναγκών της εποχής μας, να μην τελειώνουν το βασικό σχολείο.

Γιγαντώνεται η ιδιωτική παιδεία

Δεύτερον: Η ιδιωτική παιδεία γιγαντώνεται. Σας έχω εξηγήσει. Πώς γίνεται; Γιατί εκδόθηκαν τόσες πολλές άδειες σχολείων; Ηδη τα μεγάλα φροντιστήρια ζητάνε να μετατραπούν σε σχολεία. Δίδονται άδειες. Τι να πούμε τώρα; Διαπλεκόμενα να τα πούμε; Μη διαπλεκόμενα; Πείτε το όπως θέλετε. Εμείς ξέρουμε ότι αυτό γίνεται. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία και στις εγγραφές και αυξάνονται και τα ιδιωτικά σχολεία στην περιφέρεια, γιατί φαίνεται ότι έχει λίγα.

Ερχεται ένα νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία, στην οποία ανώτατη παιδεία επιφέρει δραματικές αλλαγές. Μετά το Λύκειο θα έχουμε ένα χώρο παιδείας που θα λέγεται ανώτατη παιδεία, τριτοβάθμια ή δεν ξέρω πώς θα την πουν, όπου εκεί θα υπάρχει ένα συνονθύλευμα. Θυγατρικά πανεπιστήμια ξένων πανεπιστημίων, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΙΕΚ, ΤΕΙ μπερδεμένα. Υποβαθμίζονται τα ΤΕΙ, υποβαθμισμένα πανεπιστήμια. Και θα κάνουν πανεπιστήμια πολλών κύκλων.

Ξέρετε τι θα έχουμε τώρα; Οπως ανταγωνίζεται η INTRACOM με το ΔΟΛ και με τον Λάτση και με τους άλλους, έτσι θα ανταγωνίζονται τα πανεπιστήμια μεταξύ τους. Οποιοι επιβιώσουν. Θα γίνουν πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας νομοσχέδιο, που στην ουσία μειώνεται ακόμα περισσότερο ο τομέας της βασικής και της γενικής έρευνας. Γίνεται ένας οργανισμός κάτω από το υπουργείο Παιδείας, που θα οργανώνει την έρευνα. Θα μοιράζει τα κοινοτικά ποσά στους ημέτερους.

Η INTRACOM π.χ. έχει φτιάξει μία σχολή, ένα είδος ΙΕΚ ίδρυσε. Ολοι τώρα αρχίζουν και ιδρύουν τέτοιες σχολές για την εξειδίκευση, κλπ. Μόλις θα αλλάξει ο νόμος και το Σύνταγμα, θα μετατραπούν σε κανονικά πανεπιστήμια ή πανεπιστημιακές σχολές. Γι' αυτό λέμε ότι δεν είναι η ώρα της επιλεκτικής προβολής κάποιων ζητημάτων, είναι η ώρα της γενικής γραμμής αντιπαράθεσης. Είναι η περίοδος που περνάμε τέτοια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα μια φορά σε θέση μάχης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια(2023-12-06 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με συλλαλητήριο στις 3 Μάρτη(2020-02-26 00:00:00.0)
Να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων» στις εξετάσεις(2014-03-20 00:00:00.0)
Στο ...ίδιο θρανίο με άλλα μαθήματα(2012-02-03 00:00:00.0)
Αποστόμωσαν τον υπουργό!(2000-12-14 00:00:00.0)
Μέτρα βαθιά ταξικά(1998-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ