Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΚΙΟΥΛΑΦΑΣ
«Θα υπέγραφα και μόνος μου»

Σκληρή απάντηση έλαβε χτες ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης και από τον πρώην γενικό διευθυντή του ΟΤΕ Κυρ. Κιουλάφα. Θυμίζουμε ότι ο Κεφαλογιάννης έσπευσε να υποστηρίξει στη Βουλή ότι η οικουμενική κυβέρνηση έπεσε εξαιτίας της άρνησής του - ως αρμόδιου υπουργού - στις πιέσεις των τότε πολιτικών αρχηγών να αναθέσει μια μεγάλη προμήθεια υλικού του ΟΤΕ στον Κόκκαλη.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Κυρ. Κιουλάφας σημείωσε ότι η υιοθέτηση των αποφάσεων του ΔΣ του ΟΤΕ από τους τότε πολιτικούς αρχηγούς «έλυσε το επί δεκαετία χρονίζον πρόβλημα της ψηφιακοποίησης των ελληνικών τηλεπικοινωνιών».

Επισήμανε ότι για τις ενώπιον του ανακριτή καταγγελίες στις οποίες προχώρησε αργότερα ο Γ. Κεφαλογιάννης, απεφάνθη με απαλλακτικό βούλευμα η ελληνική δικαιοσύνη. Διευκρίνισε ότι οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού απορρίφθηκαν και το τότε ΔΣ του ΟΤΕ δικαιώθηκε πλήρως με το υπ' αριθμόν 597/93 Απαλλακτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του τότε ΔΣ ωφέλησε τον ΟΤΕ κατά ένα τρισ. δρχ., «ενώ οι παρελκυστικές πολιτικές της δεκαετίας 1981-1989 επέφεραν ζημίες στον Οργανισμό ύψους τριών τρισ. δρχ.».

Εξάλλου με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Κυρ. Κιουλάφας έκανε σαφές πως ο Γ. Κεφαλογιάννης δεν μπορούσε να κάνει ή να μην κάνει κάποια ανάθεση έργου, καθώς σύμφωνα με νόμο την όλη ευθύνη είχε το ΔΣ του ΟΤΕ.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Γ. Κεφαλογιάννη - ότι το ΔΣ του ΟΤΕ αγνόησε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΥΣ), σχετικά με την προμήθεια ψηφιακού υλικού - σημείωσε ότι έπραξε έτσι γιατί η απόφαση του ΥΣ για διενέργεια νέου διαγωνισμού ήταν επιζήμια για τον Οργανισμό. Ακόμα ότι το ΥΣ κατέληξε σε λαθεμένη απόφαση, καθώς ο Κεφαλογιάννης έκανε τη λαθεμένη εισήγηση.

Ο Κυρ. Κιουλάφας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ανακριτής που εξέτασε τότε την υπόθεση, τον ρώτησε τι θα έκανε αν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αρνούνταν την υπογραφή της ανάθεσης. Απάντησε ότι θα την υπέγραφε γιατί οποιαδήποτε αναβολή θα ήταν επιζήμια για τον ΟΤΕ. Κατέληξε ότι με την υπογραφή της σύμβασης ο ΟΤΕ κέρδισε 825 δισ. δρχ.

Για τις «ασθενείς μνήμες»

Εμείς θα θυμίσουμε - και σήμερα, όπως και χθες, όπως και παλαιότερα - τι είχε συμβεί την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο Κεφαλογιάννης. Ειδικότερα:

Το Μάρτη 1988, το ΔΣ του ΟΤΕ, υλοποιώντας σχετικές κυβερνητικές κατευθύνσεις αποφασίζει να αναθέσει στη ΖΗΜΕΝΣ και στην ΕΡΙΚΣΟΝ - ΙΝΤΡΑΚΟΜ την προμήθεια 84.000 ψηφιακών κυκλωμάτων και 20.000 ψηφιακών παροχών. Επίσης αποφασίζει την προμήθεια ακόμα 350.000 ψηφιακών παροχών και κυκλωμάτων δαπάνης 30 δισ. δραχμών. Στη συνέχεια, ο αριθμός των παροχών αυξάνεται και αφορά στην προμήθεια 1.200.000 ψηφιακών.

Σε εκτέλεση της παραπάνω σύμβασης, στις 19 Μάη 1989, ο Θεοφάνης Τόμπρας που προΐσταται του ΔΣ, εισηγείται στο ΔΣ του Οργανισμού για την ανάθεση στις δύο εταιρίες 470.000 ψηφιακών, αξίας 32,5 δισ. δραχμών. Στη συνεδρίαση διαφωνούν και μειοψηφούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η ΟΜΕ - ΟΤΕ αρχίζει κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του Ιούνη, ζητάει από τη διοίκηση να μην υπογράψει τελικά τη σύμβαση ανάθεσης.

Μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, η νέα διοίκηση του ΟΤΕ, με πρόεδρο τον Τάσο Μήνη και γενικό διευθυντή τον Κυριάκο Κιουλάφα, αναθέτει σε τετραμελή επιτροπή του ΟΤΕ να εξετάσει το ζήτημα. Επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης καταλήγει σε πόρισμα. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η διοίκηση Μήνη - Κιουλάφα, στις 26 Γενάρη 1990, στέλνει ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και στον Ξ. Ζολώτα, πρωθυπουργό της Οικουμενικής Κυβέρνησης, στο οποίο επισημαίνεται ότι επιτεύχθηκε βελτίωση της σύμβασης του Θ. Τόμπρα, κατά 6 δισ. δραχμές (από 32,5 σε 26,5). Παράλληλα, τίθενται υπόψη τους δύο εναλλακτικά σενάρια:

Είτε να υπογραφεί η βελτιωμένη σύμβαση, είτε να ακυρωθεί και να προκηρυχτεί νέος ανοιχτός διαγωνισμός, με συνέπεια όμως, αφ' ενός, ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με τις δύο εταιρίες και, αφ' ετέρου, αδυναμία του Οργανισμού για δύο χρόνια να ικανοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τότε πρωθυπουργός, παίρνοντας υπόψη τους το ενημερωτικό σημείωμα, διατυπώνουν τη γνώμη ότι ο ΟΤΕ πρέπει να προχωρήσει στην πρώτη λύση. Την επομένη, το ΔΣ του Οργανισμού ομόφωνα κατακυρώνει την αναθεωρημένη σύμβαση των 470.000 ψηφιακών. Με ανακοίνωσή της, η ΟΜΕ - ΟΤΕ εκτιμά σαν θετική την απόφαση αυτή και θεωρεί ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ήταν η μόνη δυνατή λύση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ