Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ADVENTURE EXCHANGE - 2000
Για την υπεράσπιση της «ΝΑΤΟικής επικράτειας»...

Αρχίζει σήμερα στη Β. Ελλάδα η άσκηση πολεμικής προετοιμασίας της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας νέες επεμβάσεις «μέσα και έξω από τα  όρια της Συμμαχικής Δύναμης»

Ασκηση για την «κοινή υπεράσπιση της ΝΑΤΟικής επικράτειας», χαρακτηρίζει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, την άσκηση πολεμικής προετοιμασίας για επιχειρήσεις «ανθρωπιστικές και πολεμικές - μαχητικές, οπουδήποτε μέσα και έξω από τα όρια της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης». Στην άσκηση αυτή με την επωνυμία ADVENTURE EXCHΑNGE - 2000 (Ανταλλαγή εμπειρίας ) συμμετέχει η Κινητή Δύναμη (Ξηράς) της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης, AMF (L) και ως μέρα έναρξής της έχει οριστεί η σημερινή, ενώ ολοκληρώνεται στις 4 Οκτώβρη και θα εξελιχθεί στην περιοχή Πτελεμαΐδας - Κοζάνης.

Είναι σαφές λοιπόν πως όταν γίνεται λόγος για «ΝΑΤΟική επικράτεια» και προετοιμάζονται πολεμικές επιχειρήσεις «μέσα και έξω από τα όρια της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης», ως τέτοια «επικράτεια» εννοούνται όλοι οι τόποι ενδιαφέροντος των ιμπεριαλιστών. Δηλαδή προαναγγέλλονται νέες πολεμικές επεμβάσεις στα πλαίσια του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, ως η σιδερένια γροθιά, για την επιβολή ανά τον κόσμο της νέας τάξης πραγμάτων του ιμπεριαλισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση ADVENTURE EXCHANGE - 2000 είναι μια άσκηση CPX (Command Post Exercise), όπου δηλαδή ασκούνται μόνο οι διοικήσεις - επιτελεία των μονάδων και όχι οι μονάδες στο σύνολό τους, της Κινητής Δύναμης (Ξηράς) της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης της AMF (L) (Alied Mobile Force (Land)). Η Εδρα της Δύναμης είναι στη Χαϊδεμβέργη της Γερμανίας. Πρόσφατα δε η εν λόγω δύναμη, μετατράπηκε σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και η άσκησή της αυτή στην Ελλάδα είναι η πρώτη υπό τη νέα της μορφή.

Η άσκηση θα διεξαχθεί υπό το συντονισμό και τη διεύθυνση του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Ευρώπης (JCSOUTHCENT), στον Τύρναβο, δηλαδή του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας, του οποίου διοικητής είναι ο Ελληνας αντιστράτηγος Ε. Μαντζάνας.

«Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι η ανάπτυξη και η εξάσκηση των διοικήσεων και των επιτελείων της AMF (L) στην κοινή υπεράσπιση της ΝΑΤΟικής Επικράτειας». Εχει σχεδιαστεί να πάρουν μέρος στην άσκηση 8 διοικήσεις τάγματος μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες υποστήριξης. Συμμετέχουν δυνάμεις από Βέλγιο, Καναδά, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ, συνολικά 3.000 άνδρες. Η υποστήριξη θα παρέχεται από τον Ελληνικό Στρατό.

«Η AMF (L) είναι, συνεχίζει το ΓΕΕΘΑ, η Αμεση Δύναμη Αντίδρασης (Ξηράς) του Ανωτάτου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) και είναι εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη για ανάπτυξη κατά μήκος όλου του φάσματος των επιχειρήσεων από ανθρωπιστικές σε πολεμικές - μαχητικές, οπουδήποτε μέσα και έξω από τα όρια της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης (ACE)».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε και το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας (JCSC), η άσκηση ADVENTURE EXCHANGE - 2000 «είναι μια από τις κυριότερες εκπαιδευτικές προτεραιότητες στον ετήσιο προγραμματισμό της Συμμαχίας για το έτος 2000, διότι η Συμμαχική Κινητή Δύναμη Ξηράς (AMF (L)) θα αναπτύξει τη δομή της έτσι ώστε να είναι ικανή να λειτουργεί από επίπεδο ταξιαρχίας σε επίπεδο μεραρχίας και εξαιτίας της μοναδικής πολυεθνικής φύσης της, θα πρέπει τα 15 συμμετέχοντα κράτη να είναι ικανά να συνεργαστούν μαζί στο πλαίσιο μιας ενιαίας μονάδας με κοινές διαδικασίες και ανάλογη διοικητική μέριμνα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης, καταδεικνύοντας έτσι την πρόθεση αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ