Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η διαμάχη
  • Οι ανυπόστατες «καταγγελίες» του Γ. Κεφαλογιάννη αξιοποιούνται στο πλαίσιο του άγριου πολέμου για τη μοιρασιά της τεράστιας πίτας
  •  «Παρενέργειες» στο εσωτερικό της ΝΔ

Στον άγριο και ανελέητο πόλεμο των διαπλεκομένων για τη μοιρασιά της τεράστιας πίτας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εντάσσεται η «αξιοποίηση» της ανυπόστατης και ανακριβούς καταγγελίας του βουλευτή Γ. Κεφαλογιάννη για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ το 1990. Τα όσα είπε προχτές στη Βουλή ο Γ. Κεφαλογιάννης αναδείχτηκαν, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, σε μείζον ζήτημα με στόχο να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και συμφέροντα στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου της διαμάχης των διαπλεκομένων. Είναι φανερό ότι από τη μια επιχειρείται να εμφανιστεί ένας συγκεκριμένος επιχειρηματίας ως ο μόνος ή κατ' εξοχήν διαπλεκόμενος, ενώ δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε ο Γ. Κεφαλογιάννης να προβεί σε αυτές τις «αποκαλύψεις». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το «παιχνίδι» που γίνεται με την τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη για την αποπομπή του προέδρου της ΕΠΑΕ.

Η κυβέρνηση Σημίτη συνεχίζει την επίδειξη υποκρισίας και εμπαιγμού, προσποιείται ότι η διαπλοκή δεν την αφορά και καταγγέλλει ως το μόνο διαπλεκόμενο κόμμα, τη ΝΔ! Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης, αναφερόμενος στις «καταγγελίες» του Γ. Κεφαλογιάννη, είπε ότι «τα θέματα τα οποία αναφέρονται στην εποχή εκείνη, είχαν διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και έχει εκδοθεί πόρισμα. Το θέμα έχει κριθεί». Ταυτόχρονα έσπευσε να αποδώσει την «ανακύκλωση που γίνεται τώρα στη Βουλή» σε προσωπικές αντιθέσεις στελεχών της ΝΔ. «Ο κ. Κεφαλογιάννης εναντίον του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μητσοτάκης εναντίον του κ. Σαμαρά, ο κ. Σαμαράς εναντίον του κ. Μητσοτάκη», τόνισε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα βρήκε την ευκαιρία να εμφανίσει τη ΝΔ ως το μόνο κόμμα της διαπλοκής και να παρουσιάσει «λευκή περιστερά» την κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι η διαπλοκή ενυπάρχει στη ΝΔ. Και αυτό παρακολουθούμε όλοι μας με αυτές τις αντιπαλότητες, που εκδηλώθηκαν τελευταία», σημείωσε. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις για το αν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ματαίωσαν την ψήφιση της τροπολογίας του υφυπουργού αθλητισμού Γ. Φλωρίδη, «για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε παραπεμπόμενους επί κακουργήματος ποδοσφαιρικούς παράγοντες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», ενώ παρέπεμψε «στα πρακτικά της Βουλής» για του λόγου το αληθές. Πληροφορίες όμως επιμένουν ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με πρωταγωνιστή τον Θ. Τσουκάτο, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόσυρση της απόφασης.

Κόντρα Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη

Στο μεταξύ, η «καταγγελία» του Γ. Κεφαλογιάννη προκάλεσε την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωση αποδίδει την αναβίωση του θέματος τόσο «στο σημερινό αμείλικτο πόλεμο μεταξύ οικονομικών συμφερόντων» όσο και στον αποπροσανατολισμό της φιλελεύθερης παράταξης «σε σχέση με το ρόλο του κ. Σαμαρά και των διαφόρων ομάδων διαπλεκομένων, τα οποία τον ώθησαν στην ανατροπή της κυβερνήσεως του 1993». Απαντώντας στον Γ. Κεφαλογιάννη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει, ότι οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Ζολώτα συμφώνησαν να προχωρήσει η προμήθεια ψηφιακών παροχών το Γενάρη του 1990 με βάση σύμβαση που είχε υπογραφεί το 1988, με δεδομένο ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είχε τεράστιο κόστος για τους καταναλωτές και τα έσοδα του ΟΤΕ, ενώ αυτό ήταν απαραίτητο για την πραγματοποίηση προγράμματος πολλών δισ. που χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από την ΕΕ. Η απόφαση, προσθέτει, ελήφθη μετά από ομόφωνες προτάσεις τόσο του ΔΣ του ΟΤΕ όσο και της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί. Οσον αφορά την παραίτηση, που ισχυρίστηκε ότι υπέβαλε τότε ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο Κ. Μητσοτάκης απαντά ότι «παραίτηση υπουργού για το θέμα αυτό δεν υπήρξε». Απαντώντας στη δήλωση του επιτίμου, ο Γ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι «τίποτα κατεπείγον» δεν υπήρχε για το διαγωνισμό και, εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, αποφαίνεται, ότι ένας διεθνής διαγωνισμός θα ήταν πιο συμφέρουσα λύση. Αναφερόμενος στην παραίτηση που τότε υπέβαλε, διευκρινίζει ότι την υπέβαλε στον τότε πρωθυπουργό Ξ. Ζολώτα, χωρίς να έχει ενημερώσει τον Κ. Μητσοτάκη. Με τον τελευταίο συζήτησε στη συνέχεια και πείστηκε να μην ανακοινώσει την παραίτησή του. Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο αποκάλεσε αρχιμάγειρα της διαπλοκής, πως «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κάποτε θα ξεσκεπαζόταν. Και αυτό είναι μόνο η αρχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ