Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
«Βλέποντας και κάνοντας» η κυβέρνηση
  • Τώρα είναι η ώρα της λύσης, εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εξασφαλίσει την αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας από τους βουλευτές της ΝΔ

Την τακτική «βλέποντας και κάνοντας» ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επιδιώκοντας περισσότερο να εξουδετερώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις στην όποια λύση δοθεί τελικά.

Ενόψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, υπό τον Νίμιτς στον ΟΗΕ, και των πιέσεων που ασκούνται από ΗΠΑ και ΕΕ για λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη, όπου είναι πιθανό η ΠΓΔΜ να προταθεί να γίνει μέλος της «συμμαχίας του πολέμου», η κυβέρνηση προσπαθεί να ετοιμάσει το έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημέρωση που έκανε προχτές το βράδυ η Ντ. Μπακογιάννη στους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών, Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός από τη μια εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι μακρά και δύσκολη, αλλά από την άλλη είπε ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης, στη βάση μιας κοινώς αποδεκτής και σύνθετης ονομασίας. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, το διεθνές περιβάλλον είναι δυσμενές αφού ήδη 117 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, ενώ είναι θέμα χρόνου να γίνουν 150 αν συνεχιστεί η μέχρι τώρα τακτική. Προσπάθησε να πείσει ότι «δεν είμαστε μόνοι» και ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν μια θετική προσέγγιση» από τη στιγμή που η κυβέρνηση μίλησε για σύνθετη ονομασία, ξεφεύγοντας από τη θέση να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγο στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της ως μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά συμπλήρωσε ότι «η απειλή του βέτο είναι ισχυρό μέσο αλλά όχι αυτοσκοπός».

Χτες, όμως, η Ντ. Μπακογιάννη συνέδεσε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με το Κόσσοβο, στο όνομα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα: «Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βοσνία όλα μαζί πρέπει να συνδεθούν, καθώς όλα μαζί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και θα πρέπει τους επόμενους μήνες να περιμένουμε εξελίξεις στα προαναφερθέντα», είπε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σουηδό ομόλογό της στην Αθήνα. Στη βάση αυτή κάλεσε την ΕΕ «τους επόμενους μήνες να ασκήσει τις δικές της πολιτικές για τα Βαλκάνια».

Πάντως, η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι» θα σταθούν στο πλευρό της, αφού η Κομισιόν τηρεί τακτική «ίσων αποστάσεων», ενώ δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της στο ενδεχόμενο να θέσει η κυβέρνηση βέτο. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ίσες αποστάσεις της Κομισιόν και το αν θα εκφραστεί η περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη: «Εμείς θέλουμε να υπολογίζουμε στην κοινοτική αλληλεγγύη, ως παλαιότερο κράτος - μέλος της ΕΕ στην περιοχή», είπε, συμπληρώνοντας ότι μέσω των διπλωματικών μηχανισμών επιχειρείται να μεταφέρουν στους «εταίρους» τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Πάντως, απέφυγε να αποδοκιμάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποδεχτεί μια «διπλή ονομασία» (σ.σ. μια ονομασία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και μία διεθνή, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δε θα ήταν δόκιμο σε αυτή τη φάση». Στην κυβέρνηση έχουν φτάσει πληροφορίες ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας από χώρες που δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, όπως η Αυστραλία, ή ακόμα και κάποια χώρα - μέλος της ΕΕ.

Πάντως, στο εσωτερικό της ΝΔ οι τόνοι για το θέμα έχουν πέσει και οι βουλευτές φαίνονται έτοιμοι να αποδεχτούν μια σύνθετη ονομασία, αλλά ταυτόχρονα περιμένουν να δουν ποια συγκεκριμένη πρόταση θα κάνει ο Μ. Νίμιτς. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Γ. Σουφλιά, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης: «Προχωράμε μαζί, ενωμένοι, δε χρειάζεται γκρίνια». Για να συμπληρώσει ότι «είναι υγιές φαινόμενο να ακούγονται φωνές, αλλά είμαστε όλοι δίπλα στον κ. Καραμανλή». «Ο κ. Καραμανλής είναι σοφός και ο λαός που τον ψήφισε έπραξε σοφά. Ο κ. Καραμανλής ξέρει τι να κάνει», κατέληξε ο νομάρχης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηρθε, είδε... έφυγε ο Νίμιτς(2008-06-27 00:00:00.0)
«Ακαμπτη» η ηγεσία της ΠΓΔΜ(2008-02-29 00:00:00.0)
«Οδηγίες» από τον Αμερικανό πρεσβευτή(2008-02-28 00:00:00.0)
Στον... μεγάλο «διαιτητή»(2008-02-12 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ(2007-12-06 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις και ...ξανά διαβουλεύσεις(2005-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ