Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Πετά» η λαϊκή στέγη

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την αγορά κατοικίας στη χώρα μας, δόθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo. Ορισμένα από αυτά έχουν ως εξής:

  • Τα τελευταία δύο χρόνια κατασκευάζονται ετησίως 150.000 νέα σπίτια, εκ των οποίων το 40% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φέτος, όμως, η κατασκευή νέων σπιτιών θα υποχωρήσει κατά 68%, δηλαδή θα κατασκευαστούν 85.000 λιγότερα. Παράλληλα, μόνο στην Αττική υπάρχουν 100.000 καινούρια σπίτια που παραμένουν απούλητα.
  • Οι τιμές των ακινήτων είναι αυξημένες πάνω από 170% την τελευταία 12ετία και πάνω από 100% την τελευταία 7ετία.

Και ένα τελευταίο, με ιδιαίτερη σημασία: Μόνο στο Α' εξάμηνο του 2007, οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις ακινήτων έφτασαν τις 55.000, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000!

Συμπέρασμα: Ολο το σύστημα δούλεψε, τελικά, για τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρείες. Οι λαϊκές οικογένειες, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, «τσίμπησαν» το δόλωμα περί «φτηνών δανείων», τα οποία «φούσκωσαν» στην πορεία, ενώ οι μισθοί, ελέω κυβερνητικής πολιτικής, καθηλώθηκαν. Ετσι, πολλές από αυτές βλέπουν πια το πολυπόθητο σπίτι να βγαίνει «στο σφυρί».

Ετσι «δουλεύει», χρόνια τώρα, ο καπιταλισμός. Κι ας μην κρυβόμαστε, οι τιμές των ακινήτων - και των δανείων - θα τραβήξουν ξανά την ανηφόρα.

Μόνο αντίδοτο, λοιπόν, ο δημόσιος τομέας κατασκευών με κεντρικό σχεδιασμό για κάλυψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης, φτηνής και ασφαλούς, που προτείνει το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ