Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9913

Αμφισβητούν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ στις εργαζόμενες

Εντείνεται το χτύπημα όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Παράλληλα με την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εντείνεται το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο εργασιακός μεσαίωνας, που θέλουν να επαναφέρουν οι πλουτοκράτες, αμφισβητεί ακόμη και αυτό το δικαίωμα στη μητρότητα. Αυτήν τη στόχευση φέρνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην επιφάνεια το εσωτερικό έγγραφο της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Με επιστολή της προς τους προϊσταμένους βάρδιας, η προσωπάρχης ζητά να την ενημερώσουν «αν γνωρίζουν, εάν υπάρχουν εργαζόμενοι της βάρδιας τους, οι οποίοι πρόκειται να αποκτήσουν παιδί μέσα στο 2007 ή στο 2008».

Είναι φανερό ότι η εταιρεία επιχειρεί το φακέλωμα των υποψήφιων γονέων, αποκαλύπτοντας την κατ' επίφαση δημοκρατία στους τόπους δουλιάς. Την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού ή μετατροπή συμβάσεων, από το έγγραφο προκύπτει ποιοι θα είναι τα πρώτα θύματα σε περίπτωση «εκκαθαρίσεων», προκειμένου η εταιρεία να απαλλαχτεί από πρόσθετα «οικονομικά βάρη» που σχετίζονται με τη μητρότητα και μεταφράζονται σε επιδόματα και μειωμένο χρόνο εργασίας.


ΣΕΛ.  11

«ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Καζάνι που βράζει...

Κλιμάκωση της πάλης για την ανάκληση των απολύσεων πέντε συναδέλφων τους, αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», συμμετέχοντας μαζικά στη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο τους. Κορυφαία στιγμή της χτεσινής κινητοποίησης, η πορεία μέσα στο εργοστάσιο.


ΣΕΛ.  15


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αναταράξεις και αντιλαϊκή πολιτική

Υβρεις, κατηγορίες, φραστικές αντεγκλήσεις, απειλές, προσωπικές πίκρες, έμμεσοι ή άμεσοι εκβιασμοί που όμως διατηρούν ακέραια και διευκολύνουν την προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  9
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Νέες κινητοποιήσεις αύριο

Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Πυρόπληκτων στην Πελοπόννησο διοργανώνουν αγωνιστική κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 25 Οκτώβρη σε Τρίπολη και Πάτρα.


ΣΕΛ.  19
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο πλευρό της ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ

Στο πλευρό των έκπτωτων συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας, έσπευσε χτες η ΔΑΚΕ.


ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ