Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέζουν για αναγνώριση του ψευδοκράτους οι Βρετανοί

«Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ονομάζονται τα Κατεχόμενα σε έγγραφο που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Τουρκίας

H Βρετανία πρωταγωνιστεί σε μια διπλωματική προσπάθεια, η οποία εξυφαίνεται μετά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» και στόχο έχει να οδηγήσει, νομιμοποιημένο, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Τουρκίας υπέγραψαν έγγραφο συμφωνίας στο οποίο το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αναφέρεται ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία. Σημειώνουμε ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και ως εκ τούτου παρόμοιες ενέργειες από μέρους της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Το έγγραφο που υπέγραψαν οι Γκ. Μπράουν και Ταγίπ Ερντογάν προνοεί, μεταξύ άλλων, μέτρα για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα υποστηρίξει την αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαμηλοί τόνοι από Αθήνα

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του βρετανοτουρκικού εγγράφου, κάνοντας λόγο για «αβλεψία». «Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που έχει με σαφήνεια ξεκαθαριστεί από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, όπως αυτή καθορίζεται από σειρά αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, οι οποίες γίνονται σεβαστές από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, δε χωρούν αβλεψίες, παρανοήσεις ή παραλείψεις και μάλιστα από ένα τόσο έμπειρο και υψηλού επαγγελματισμού υπουργείο Εξωτερικών, όπως είναι το foreign office», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Διευκρινίσεις

Μετά τις αντιδράσεις και το διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης, το Λονδίνο επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. H Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δε θα αναγνωρίσει χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, διαβεβαίωσε σε γραπτή δήλωσή του ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ. Σύμφωνα με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή, «δεν υπάρχει τίποτε το καινούριο στα σημεία που αφορούν την Κύπρο στη συμφωνία Στρατηγικής Συμμαχίας Ηνωμένου Βασιλείου - Τουρκίας που υπογράφτηκε χτες στο Λονδίνο. Η πολιτική της μη αναγνώρισης της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου παραμένει αναλλοίωτη». Αναφέρει ακόμα ότι «τίποτε στο περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας δεν αποτελεί προσπάθεια αναβάθμισης του καθεστώτος του βορρά ή προώθησης της διαίρεσης».

Το ΑΚΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για το έγγραφο στρατηγικού συνεταιρισμού Βρετανίας - Τουρκίας. Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια και υπέδειξε ότι η Κύπρος «δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συμφωνήσει με τις διατάξεις του εγγράφου».

Βρισκόμαστε, είπε, σε δύσκολη θέση, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Θα πρέπει ακόμη, πρόσθεσε, να πιέσουμε τα πράγματα, ώστε να αναληφθούν και πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Εθνη, που θα μας φέρουν κοντά με τους Τουρκοκύπριους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνείς αντιδράσεις για την εκλογή Χριστόφια(2008-02-26 00:00:00.0)
Αναζητούν τρόπους αντίδρασης στην προωθούμενη ευρωδιχοτόμηση(2004-07-09 00:00:00.0)
Επιστολή του ΔΗΣΥ στον Κ. Σημίτη(2001-07-11 00:00:00.0)
Κόντρα Βουλής - Προέδρου της Δημοκρατίας(1999-07-10 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ(1999-02-24 00:00:00.0)
Πιέσεις για την αναγνώριση του ψευδοκράτους(1998-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ