Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
Περιοδείες με αντιλαϊκά προγράμματα υπό μάλης

Με το αντιλαϊκό πρόγραμμα και τις αντιδραστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ανά χείρας συνεχίζουν τις περιοδείες τους οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φροντίζοντας, παράλληλα, να «σπέρνουν» ψευδαισθήσεις για «αναγέννηση» με «σοσιαλιστική προοπτική» του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, ο Κ. Σημίτης από το Λονδίνο αμφισβήτησε τις εκλογικές διαδικασίες της 11ης Νοέμβρη, αναφέροντας ότι οι «φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου» στην εκλογή του νέου προέδρου.

Μπορεί οι εσωκομματικές διεργασίες και αντιπαραθέσεις να εντείνονται, οι υποψήφιοι πρόεδροι όμως παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στις θέσεις τους. «Το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας είναι εδώ για να στηρίξει το πρόγραμμά μας», το «πρόγραμμα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο πολίτης και η χώρα», είπε από το Αγρίνιο ο Γ. Παπανδρέου και το επανέλαβε και αργότερα στην Πάτρα. Ο Ε. Βενιζέλος από την Ιεράπετρα υπενθύμισε ότι «ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σκανδαλίδης έχουν ψηφίσει και σηκώνουν ως έμβλημα μια διακήρυξη που έτυχε να είναι γραμμένη από μένα» και σημείωσε ότι δε βλέπει στην εσωκομματική αντιπαράθεση να «υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα».

Οι δυο υποψήφιοι, για πολλοστή φορά, ξεκαθάρισαν ότι η πολιτική τους είναι ευθυγραμμισμένη με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, και ενταγμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Βέβαια, και οι δύο επιχειρούν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα για μια δήθεν «προοδευτική στροφή» του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βαδίσει «ξανά στον ιδρυτικό του δρόμο», θα «είμαστε» ισχυρίστηκε «και πάλι το λαϊκό, κοινωνικό, ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό ΠΑΣΟΚ»... Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «προοδευτικό», «πατριωτικό», και «ριζοσπαστικό» κόμμα και αυτά που «λέει θα τα κάνει πράξη»...

Το «φιλολαϊκό» και «αριστερό» προφίλ που προσπαθούν να «φιλοτεχνήσουν» οι δύο μονομάχοι καταρρέει, όταν γίνονται συγκεκριμένοι στη διατύπωση των κοινών θέσεών τους, αφού και χτες τάχτηκαν υπέρ των αναγκαίων αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Μίλησαν και οι δύο για την ανάγκη συγκρότησης ενός «αποκεντρωμένου κράτους», στηρίζοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον «Καποδίστρια 2» που θα ανοίξει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επεκτείνουν τις κερδοφόρες «δραστηριότητές» τους στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας.

Κοινή συνισταμένη όμως και των δύο παραμένει το «ΠΑΣΟΚ της νίκης» που θα πάρει τον κυβερνητικό θώκο από τη ΝΔ, για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

«Ενστάσεις» Σημίτη για τις εκλογικές διαδικασίες

Εξάλλου, νέο πεδίο εσωκομματικών συγκρούσεων πυροδότησε η παρέμβαση του Κ. Σημίτη για τη διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας προχτές το βράδυ στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η διαδικασία που ισχύει τώρα στην εκλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», αφού όπως πρόσθεσε η εκλογή του προέδρου γίνεται με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ και κανείς «δε γνωρίζει εάν ορισμένοι από αυτούς που ψηφίζουν, ενδιαφέρονται να εκλεγεί ο καλύτερος ή ο χειρότερος υποψήφιος».

Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας έμμεσα στον Κ. Σημίτη ανέφερε ότι «αποφασίσαμε ανοιχτό κόμμα το 2004», ενώ ο Ευάγ. Βενιζέλος δήλωσε: «Εφαρμόζουμε το καταστατικό μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το ισχύον καταστατικό του ΠΑΣΟΚ που ψηφίστηκε ομόφωνα στο συνέδριο του 2005».

Στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου απέρριψαν την πρόταση του Κ. Σημίτη. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι «η διαδικασία αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή το 2004», ενώ ο Χ. Καστανίδης υποστήριξε ότι κάποιοι «θέλουν να αμφισβητήσουν από τώρα το αποτέλεσμα».

Τώρα ...ανακάλυψαν τα «εξωθεσμικά κέντρα»

Ο Γ. Παπανδρέου στις ομιλίες του επιχείρησε να εμφανιστεί σαν ...«πολέμιος» των μεγάλων συμφερόντων. «Οσοι μέχρι σήμερα προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τώρα στρέφουν τις ελπίδες τους στη διάλυσή του. Για αυτό και αναπαράγουν εικόνες που δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας, πληγώνουν όμως τους φίλους μας και απαξιώνουν την πολιτική σημασία του διακυβεύματος της 11ης Νοεμβρίου», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή, για έμμεσες αναφορές σε εξωθεσμικά κέντρα που επιδιώκουν συνολική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και διαίρεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησε χτες στη Βουλή, ο Απ. Κακλαμάνης.

O Απ. Κακλαμάνης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «σκέψεις που διακινούνται και εν Ελλάδι και εκτός των συνόρων μας, ότι πλέον η χώρα έχει ένα ασθενέστατο πολιτικό σύστημα, ότι θα ήταν ευχής έργο κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να μην έχει αυτοδυναμία στις εκλογές, να υποχρεωθούν σε μια συγκυβέρνηση». Και αν αυτό, συνέχισε, «δεν επιτευχθεί τότε ίσως θα είναι καλύτερο αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα να γίνουν τέσσερα, γιατί να μην γίνουν έξι και να μην γίνεται και εδώ ό,τι γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου συρράπτονται ιδέες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ