Εντείνει τις ασφυκτικές πιέσεις ο Κ. Σημίτης στους εσωκομματικούς αντιπάλους του για "καθαρές λύσεις" στο συνέδριο, εννοείται προς όφελός του, χρησιμοποιώντας γι' αυτό το σκοπό εκβιαστικά διλήμματα του τύπου "Σημίτης ή εκλογές", "Σημίτης ή τίποτα", τα οποία αναπαράγουν στη διαπασών τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν κρύβουν την προτίμησή τους στον πρωθυπουργό.
Αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις του ο Κ. Σημίτης, δήλωσε στη "Μοντ" ότι το ΠΑΣΟΚ "χρειάζεται νέο πρόγραμμα, νέους στόχους και νέα οργάνωση. Οι ιδέες μου άρχισαν να επιβάλλονται. Ελπίζω ότι το συνέδριο του φετινού καλοκαιριού θα λάβει τις σωστές αποφάσεις". Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, είπε πως "θα πρέπει η αλλαγή να εκφραστεί τόσο στο πρόγραμμα όσο και στα πρόσωπα".
Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του, δεν προτίθεται να δεχτεί συμφωνίες κορυφής και συμβιβασμούς, όπως προτείνουν οι αντίπαλοί του στο όνομα της ενότητας, ενώ παράλληλα πιέζουν να ξεκαθαρίσει τη στάση του ο Α. Παπανδρέου, αν θα είναι, δηλαδή, υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε θέσει υποψηφιότητα ο Α. Παπανδρέου είτε όχι, ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή και να ονομάζεται - πρόεδρος, αντιπρόεδρος, αναπληρωτής πρόεδρος - αναλαμβάνοντας όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες. "Ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ή τίποτα", είναι το εκβιαστικό δίλημμα που προβάλλει με ένταση η ομάδα Σημίτη. Παράλληλα, επισείουν την απειλή των πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που ο Κ. Σημίτης δεν εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μαντέλης,μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Λαμία, τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία "2+4", ότι "αν δεν μπούμε στην ουσία των γεγονότων, τότε αμφιβάλλω και για τα δύο από τα τέσσερα χρόνια". Επιπλέον ο Τ. Μαντέλης εξέφρασε φόβους ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε συνέδριο - "μαϊμού", θέτοντας σε αμφισβήτηση την αντιπροσωπευτικότητά του. Χτες, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του Κ. Σημίτη ότι οι εκλογές θα γίνουν το 1997.
Υπέρ του "ενός προσώπου" για την κυβέρνηση και το κόμμα τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος δήλωσε πως "η διαρχία οδηγεί σε εκλογική ήττα", ο Ε. Γιαννόπουλος και ο Δ. Ρέππας,ο οποίος έθεσε καθαρά το δίλημμα "διάδοχος ο Σημίτης ή τίποτα". Ο ευρωβουλευτής Παρ. Αυγερινός δήλωσε ότι το συνέδριο δε χρειάζεται να εκλέξει ούτε πρόεδρο ούτε αντιπρόεδρο. Αν όμως το συνέδριο αποφασίσει την εκλογή νέου προέδρου ή αντιπροέδρου, τότε ο Κ. Σημίτης θα πρέπει να είναι υποψήφιος. Ο Χρ. Ροκόφυλλος, αναπαράγει το δίλημμα "Σημίτης ή εκλογές" και εμμέσως προβάλλει το δίλημμα "Σημίτης ή διάσπαση".
Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του Α. Τσοχατζόπουλου εμμένουν στη θέση τους υπέρ των "διακριτών ρόλων" (της διαρχίας), με άλλον πρωθυπουργό και άλλον πρόεδρο ή αντιπρόεδρο του Κινήματος. Ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης,απαντώντας στα διλήμματα που τίθενται από την ομάδα Σημίτη, δήλωσε πως όσοι "προβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα και άμεσες ή έμμεσες απειλές, παράγουν κλίμα πόλωσης και σύγκρουσης".
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο δίλημμα "Σημίτης ή εκλογές" εξέφρασε ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλαμπόπουλος,ενώ τόνισε ότι στο συνέδριο θα τεθεί σε δοκιμασία η ενότητα και η συνοχή του Κινήματος.
Από την πλευρά του Γερ. Αρσένη,για τον οποίο διοχετεύεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι προσεγγίζει εκ νέου τον Κ. Σημίτη, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Στενοί συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι κρατά ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους, ενώ ο Δ. Πιπεργιάς χαρακτήρισε σενάρια πολιτικής φαντασίας τα λεγόμενα για "φλερτ Σημίτη - Αρσένη". Ο στενός συνεργάτης του υπουργού Αμυνας κάλεσε τον Κ. Σημίτη να λειτουργεί ως πρωθυπουργός και όχι ως ομαδάρχης.
Με θέμα τον κανονισμό λειτουργίας, για τον οποίο έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις σε πολλά σημεία, συνέρχεται αύριο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ την Πέμπτη το ΕΓ θα συνεχίσει τη συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές.
Ενοχλημένος για τη διαρροή της εμπιστευτικής έκθεσης που είχε στείλει στον πρωθυπουργό στις 18 του Απρίλη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το οποίο αμφισβητούσε τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ και τους χειρισμούς του στο θέμα αυτό, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος.