Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ
Ποια αντίθεση θα αναδείξουμε;

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με ορισμένες πλευρές του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου πάλης

Στο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης και στις σχέσεις του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα στάθηκε ιδιαίτερα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,κατά την παρέμβασή της στη συνδιάσκεψη της Αχτίδας της Α' περιφέρειας Αθήνας.

"Σε κάθε φάση του κινήματος πρέπει να βρίσκεις τον κατάλληλο χειρισμό που να βοηθά βεβαίως στο σκοπό του σοσιαλισμού. Από αυτή την άποψη πρέπει να σκύψουμε πάρα πολύ στην ιστορία του διεθνούς κινήματος, θετική και αρνητική", σημείωσε και πρόσθεσε: "Η Κεντρική Επιτροπή ασχολήθηκε ακριβώς γύρω από ποια αντίθεση θα διαμορφωθούν οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης, που εξασφαλίζει να παλεύεις, να μην ενσωματώνεσαι στο σύστημα και να απαντάς στα προβλήματα που απασχολούν το λαό. Να αναδείξεις μία τέτοια αντίθεση η οποία μέσα στην πάλη και στις συγκρούσεις υποσκάπτει το καπιταλιστικό σύστημα και οδηγεί στο σοσιαλισμό".

Απαντώντας ακολούθως στο ερώτημα, τι είναι το μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ είπε ότι "είναι η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα που ανήκουν στα μεσαία και την αγροτιά. Το λέμε μέτωπο γιατί πρέπει να στηρίζει τον λαϊκό οργανωμένο πολιτικοποιημένο αγώνα". Στο ερώτημα εξάλλου αν το μέτωπο θα δράσει μέσα στους υπάρχοντες θεσμούς η Αλ. Παπαρήγα είπε: "Θα ξεκινήσει μέσα στους θεσμούς. Αλλά στην πορεία πρέπει να είναι καθαρό ότι θα διαμορφώσει νέους θεσμούς, λαϊκούς. Αυτό είναι το μέτωπο. Είναι η κοινή δράση της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της.Τι μορφή θα πάρει δε θα το αποφασίσει το Κόμμα. Αλλά πρέπει να έχει οργανωμένη μορφή. Θα έχει αντανάκλαση και στο πολιτικό επίπεδο".

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι "η έκθεση δράσης ξεκαθαρίζει ότι με τα άλλα κόμματα που υπάρχουν σήμερα δεν μπορεί να γίνει συνεργασία. Πάει και τελείωσε. Και θα ήταν λάθος να δίνουμε περιθώρια. Οι πολιτικές τους στηρίζουν τα μονοπώλια, την αναπροσαρμογή του καπιταλισμού. Πρέπει όμως να πούμε ότι και στο μέλλον δε θα υπάρχουν δυνάμεις που μπορεί να συμμαχήσουμε; Σε μία φάση, σε δεύτερη, και ως το τέλος; Ποια θεωρία το αποκλείει; Τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, τα λαϊκά μεσαία στρώματα δε θα εκφραστούν πολιτικά;".

Αναφερόμενη στην περίπτωση σχηματισμού αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής δημοκρατικής κυβέρνησης η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα επιδιώξει αυτή η κυβέρνηση να ανοίξει μέτωπο με το καθεστώς των μονοπωλίων. Στη συνέχεια παρατήρησε ότι μπορεί να εμφανιστεί μορφή λαϊκής εξουσίας που να μην είναι ακόμα δικτατορία του προλεταριάτου, χωρίς εκλογές. "Κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει πώς θα εξελιχθεί η πάλη", τόνισε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση ο συσχετισμός της δύναμης θα κρίνει την πορεία.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Να λέμε όλα τα κόμματα είναι ίδια δεν είναι ολοκληρωμένο. Πρέπει το καθένα με βάση αυτά που λέει, αυτά που έχει στο πρόγραμμά του και την κριτική που κάνει να αποδείξουμε ότι στηρίζει τις αναπροσαρμογές που γίνονται σήμερα στο καπιταλιστικό σύστημα. Τις στηρίζουν και με την "αριστερή" κριτική και με την αντιπολίτευση και με τις επιμέρους διαφορές τους. Πρέπει να προσέξουμε γιατί αν δεν υπολογίσουμε τις επί μέρους διαφορές που εμφανίζουν - που δεν είναι επί της ουσίας - και στον κόσμο περάσει το: "όλοι το ίδιο είναι", τότε δεν τον προφυλάσσουμε από τους ελιγμούς που κάνουν, από τις παγίδες τους.Να πούμε και κάτι άλλο. Αυτά τα κόμματα δεν ταλαντεύονται. Μακάρι να ήταν σε φάση ταλάντευσης. Παίρνουν όμως ενεργό μέρος στη στήριξη του συστήματος. Αν ήταν ταλαντευόμενα θα έπρεπε να έχουμε άλλη συμπεριφορά. Θα έπρεπε να πάμε να τους προτείνουμε συνεργασία είτε για να τα πιέσουμε θετικά, είτε για να τα αποκαλύψουμε. Αλλά σήμερα αυτά τα κόμματα παίρνουν ενεργητικό ρόλο υπέρ των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού".

Αναφερόμενη εξάλλου στις μελλοντικές πολιτικές δυνάμεις, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι "Θα τις κρίνουμε με βάση τη στάση τους απέναντι στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι θα κάνουμε συμμαχίες μόνο με κριτήριο τη σοσιαλιστική επανάσταση. Οι συμμαχίες θα βασίζονται στη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ