Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάη 1996

Ο "Ρ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Προβλέψεις - εφιάλτης για ακόμα 300.000 άνεργους

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα της ανεργίας την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή. Στις 11 του Μάη η πρωτοβουλία των κομμάτων, που μετέχουν στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανεργία

Εφιαλτικές προβλέψεις για τη δημιουργία και άλλων 300.000 ανέργων στη χώρα μας μέχρι το 1999, έρχονται να κάνουν ακόμα πιο μαύρη τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα του μισού εκατομμυρίου ανέργων! Πρόσφατη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμά ότι η εκτίναξη της ανεργίας από το 10% στο 18% τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα είναι ένα από τα πιο σκληρά αντίτιμα που θα πληρώσει η Ελλάδα στο Μάαστριχτ και στους "δείκτες" του!

Αν υπολογίσουμε ότι τα πιο πάνω αναφέρονται σε επίσημα στοιχεία, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν πιστά την ακόμα πιο τραγική πραγματικότητα και επίσης, ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης ή σε καθεστώς "μαύρης εργασίας", έχουμε μπροστά μας το πιο τρομακτικό "φάντασμα" που πλανάται πάνω από τη χώρα μας, όπως και πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Εχουμε, ακόμα, μπροστά μας την πιο παταγώδη χρεοκοπία όλων των πολιτικών που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, την οποία τριπλασίασαν από το 1981 μέχρι σήμερα.

Σ' αυτή την αδιέξοδη και βαθιά αντεργατική κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την... ανεργία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, την ώρα ακριβώς που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι καλούνται να επιβιώσουν με ημερήσιο επίδομα ανεργίας ίσο με το 46,6% του εξευτελιστικού βασικού ημερομίσθιου, δηλαδή με 2.578 δρχ. τη μέρα!

Με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΚΚΕ το θέμα της ανεργίας συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, ενώ τα κόμματα που μετέχουν στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί και το ΚΚΕ, αναλαμβάνουν για τις 11 Μάη πρωτοβουλία στο Παρίσι, με στόχο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να αποκτήσουν κοινή έκφραση.


ΣΕΛ.  26   -   31

Το παιδομάζωμα της φρίκης

Το έγκλημα του μοναρχοφασιμού

Οσα παιδιά δεν πούλαγε η Φρειδερίκη τα προόριζε για γενίτσαρους

Χιλιάδες αρπαγμένα παιδιά, κύρια από οικογένειες αγωνιστών, κλείστηκαν, από τα τέλη της δεκαετίας του '40 και αργότερα, στα 72 "αναμορφωτήρια" και τις "παιδουπόλεις" της Φρειδερίκης. Ηταν ένα καλά εκπονημένο σχέδιο που εφαρμόστηκε με τον πιο επίσημο σχεδόν τρόπο, μέσα από το Ιδρυμα Βασιλικής Πρόνοιας.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί, τα ψυχολογικά και όχι μόνο βασανιστήρια, πρώτο στόχο είχαν τις μανάδες αγωνίστριες που ήταν φυλακισμένες ή στην εξορία. Ξεπερνώντας κάθε όριο εγκληματικής δράσης και πρόκλησης έναντι του ανθρώπου ως γένος, τα ανθρωποειδή που βρέθηκαν κοντά στους μηχανισμούς της εξουσίας, άρπαζαν τα βλαστάρια των αγωνιστριών και τα 'στελναν στο εξωτερικό προς υιοθεσία. Αλλα, τα μάντρωναν στα ιδρύματά τους με μοναδικό στόχο να δηλητηριάσουν το νου και την ψυχή τους και να τα μετατρέψουν σε σύγχρονους γενίτσαρους.


ΣΕΛ.  14   -   15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • O Π. Π. Σ. πρόσφερε ακόμη 1.500.000 δρχ. και ολοκλήρωσε την εκ δρχ. 3.000.000 προσφορά του για το 15ο Συνέδριο και εύχεται, το Συνέδριο αυτό να είναι ένα δυναμικό, ορμητικό, μαζικό, αγωνιστικό ξεκίνημα για την καλυτέρευση της ζωής του λαού μας και όλων των λαών, για το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό και το διεθνισμό.
  • Ο σ. ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΠΕΛΛΑΣ, ανάπηρος της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρει, ως τρίτη δόση, 120.000 δρχ.
  • Η Οικονομική Επιτροπή του ΚΜΕ, με ομόφωνη απόφασή της, προσφέρει για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ 200.000 δρχ.
  • Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ προσφέρει 100.000 δρχ., στη μνήμη των 200 πατριωτών, συγκρατουμένων του στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς.
  • Ο αντιστασιακός απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ προσέφερε στην ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου 500.000 δραχμές στη μνήμη του αξέχαστου εγγονού του ΡΕΜΟ και προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος.
  • Ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΠΕΛΑΣ, ανάπηρος της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρει ως τρίτη δόση, μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης, 120.000 δρχ.
  • Από την πετυχημένη πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ στη Λευκάδα, που οργανώθηκε προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου, οι εκδρομείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕ, πρόσφεραν 100.000 δρχ. και εύχονται καλή επιτυχία στο Συνέδριο.
  • Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής Λακώνων, στη μνήμη της συντρόφισσάς του Θεοδώρας,καθώς και στη μνήμη των αδελφών του Δαμιανού και Δήμητρας Κουτράκου,Σωκράτη και Θεοδώρου Σαραντάκου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ