Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα προβλήματα εργασίας και διαβίωσης του λαού στη Βουλή

Καμένες εκτάσεις στην Εύβοια. Το ΚΚΕ ζητά την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και την αναδάσωση όλων των καμένων
Καμένες εκτάσεις στην Εύβοια. Το ΚΚΕ ζητά την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και την αναδάσωση όλων των καμένων
ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Αναφερόμενοι στις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις της 11ης και 12ης Οκτώβρη, σε υποδομές, αγροτικούς δρόμους, βιοτεχνίες, οικίες, γέφυρες και καλλιέργειες, οι βουλευτές Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμαναν την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων για να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον. Παράλληλα, ζήτησαν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και την αποζημίωση των πληγέντων.

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ: Οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας τονίζουν στην Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες τους καλοκαιρινούς μήνες στις Νηές και την Αμαλιάπολη. Αυτό έχει να κάνει με το μεγάλο όγκο των επισκεπτών στην περιοχή, αλλά και με την έλλειψη λιμενοβραχίονα καθώς και λιμενικού και αλιευτικού καταφυγίου.

ΕΥΒΟΙΑ - ΑΥΛΙΔΑ: Να αποζημιωθούν άμεσα, πλήρως και ολικά οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες και καμένες, αλλά και να ανασταλούν δάνεια και υποχρεώσεις προς τρίτους, ζήτησαν οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών. Παράλληλα, ζήτησαν ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.


ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Για αγανάκτηση των κατοίκων του Θριασίου σχετικά με την απόφαση του Δήμου Ελευσίνας για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κέντρου διαλογής και εργοστασίου ανακυκλώσιμου υλικού κάνουν λόγο στην Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές Δήμος Κουμπούρης και Βέρα Νικολαΐδου. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως το περιβάλλον της περιοχής είναι επιβαρυμένο και πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έχει απορρίψει ομόφωνα την πρόταση. Επίσης, επισημαίνουν πως η όλη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή είναι αποτέλεσμα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με συνυπεύθυνες τις Δημοτικές Αρχές.

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Να μην τσιμεντοποιηθεί η πλατεία Γεννηματά στην περιοχή Ειρήνης της Ν. Φιλαδέλφειας, που αποχαρακτηρίστηκε από κοινόχρηστος χώρος και να παραμείνει μία μικρή νησίδα πρασίνου, ζήτησαν οι βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης, από τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ.

ΧΙΟΣ: Τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα χωριά Πισπιλούντα, Ν. Ποταμιά, Πυράμα, Χάλανδρα, Παρπαριά, Διευχά, Κηπουριές και Βολισσός, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Σταύρος Σκοπελίτης, Νίκος Γκατζής και Γιάννης Ζιώγας. Ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την περιβαλλοντική καταστροφή, να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές και, παράλληλα, να δημιουργηθεί πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Βολισσό.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Την ανάγκη να μην αποχαρακτηριστεί ένας ακάλυπτος χώρος στο Δήμο Καλαμαριάς, που από το 1981 ήταν χαρακτηρισμένος ως χώρος αθλοπαιδιών και από το 1999 προβλεπόταν και ως χώρος πρασίνου, ζητούν οι βουλευτές Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως ήδη υπάρχει απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης υπέρ του φερόμενου ως ιδιοκτήτη. Παράλληλα, τονίζουν πως οι κάτοικοι, στη συνείδηση και αντίληψη των οποίων έχει καθιερωθεί ως χώρος αναψυχής και άθλησης, είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν. Ωστόσο, επισημαίνονται οι ευθύνες του δήμου, που «κατασπατάλησε» τα περιουσιακά στοιχεία από τον κοινωνικό συντελεστή και τώρα δηλώνει ανήμπορος να απαλλοτριώσει το χώρο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Οι βουλευτές Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής αναφέρουν σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας και Οικονομικών πως στην παραλία και στο λιμάνι του Αλμυρού δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση τρίτων, λόγω της σύμβασης παραχώρησής τους από το κράτος προς τη «ΣΟΒΕΛ» του Ομίλου «ΣΙΔΕΝΟΡ». Οι χώροι γύρω από το λιμάνι, αλλά και την παραλία είναι περιφραγμένοι από την εταιρεία. Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς αν προβλέπονται οι παραπάνω αποκλεισμοί, αν τηρήθηκαν οι ειδικές διαδικασίες για τις περιφράξεις, αν έχει γίνει χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας στο θαλάσσιο μέτωπο και τι μέτρα θα παρθούν για την απελευθέρωσή τους από τις βιομηχανίες.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας από την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, οι οποίες ακολουθούν την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αντανακλάται για ακόμη μια φορά στο Νομό Μαγνησίας, όπου λόγω έλλειψης χώρων στα δημόσια νηπιαγωγεία της Ν. Ιωνίας έμειναν εκτός 50 περίπου προνήπια, με αποτέλεσμα οι γονείς τους να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και να επιβαρύνονται οικονομικά. Παράλληλα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπιστώνεται η προβληματική κτιριακή υποδομή των νηπιαγωγείων. Πολλά λειτουργούν σε πρώην καφενεία, με ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς αυλές, με διπλοβάρδιες κλπ. Με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ζητούν να σταματήσει αυτή η άθλια κατάσταση στην προσχολική ηλικία, ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή σύγχρονων νηπιαγωγείων στο νομό, αν θα καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις αιθουσών στο άμεσο μέλλον και τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα να μπορέσουν τα προνήπια που έμειναν εκτός των δημόσιων νηπιαγωγείων να ενταχθούν στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΛΜΥΡΟΥ: Ανάστατοι είναι οι συνεταιριστές 35 πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων μέλη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού Ν. Μαγνησίας, ύστερα από την καθ' όλα αυθαίρετη απόφαση της Δ/σης του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας να ζητήσει την καταβολή ενοικίου 1.000 επιπλέον στρεμμάτων από τα συμφωνηθέντα και μάλιστα έντοκα για τα έτη 1990, 1991, 1992. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι οι αγρότες και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις με τις νέες και προηγούμενες ΚΑΠ της ΕΕ έχουν οδηγηθεί σε οικονομικά αδιέξοδα και χρεοκοπία, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΑΣ Αλμυρού αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμη και συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις. Με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας ρωτούν για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει από το ΜΤΑ η παραπάνω άδικη διεκδίκηση μισθωμάτων για 1.000 στρέμματα επιπλέον των συμβατικών υποχρεώσεων της ΕΑΣ.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Η επιδοματική διασπαστική πολιτική που εφαρμόζει με διάφορες προφάσεις η κυβέρνηση γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στον κλάδο των Τεχνικών δημιουργεί τεράστιες μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα σε παρεμφερείς κλάδους που εργάζονται στις ίδιες υπηρεσίες και στο ίδιο αντικείμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της άδικης διασπαστικής εισοδηματικής πολιτικής αποτελούν οι αμοιβές των γεωλόγων, που εργάζονται στις διάφορες τεχνικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες είναι πολύ μικρότερες από τις αμοιβές των μηχανικών των ΑΕΙ, αλλά και από αυτές των Τεχνικών των ΤΕΙ, που δουλεύουν στον ίδιο χώρο και έχουν αντίστοιχο εργασιακό αντικείμενο. Παρόμοια άδικη κατάσταση υπάρχει και στα οδοιπορικά, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις των γεωλόγων να μην επαρκούν για την πληρωμή ξενοδοχείου τελευταίας κατηγορίας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος Αχιλλέας Κανταρτζής και Ελπίδα Παντελάκη ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για το τι ενέργειες θα κάνουν για να εξαλειφθούν οι παραπάνω ανισότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ