Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξική αλληλεγγύη στους μετανάστες

Τους 12 πρόσφυγες στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν χτες αντιπροσωπείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Νέα προσπάθεια «επαναπροώθησης» πολιτικών προσφύγων αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά την περίπτωση των 47 Ιρακινών που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για 12 Παλαιστίνιους και Αφγανούς πρόσφυγες που κρατούνται στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προώθησή τους στην Τουρκία και από εκεί στις χώρες από τις οποίες έφυγαν.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταρχήν διαφύγει στο Ιράκ και το Ιράν αντίστοιχα, και στη συνέχεια στη Συρία, από όπου και πέρασαν στην Ελλάδα. Συνελήφθησαν στη Σάμο και προωθήθηκαν αρχικά στην Αττική όπου ζήτησαν να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, κάτι που δεν τους επιτράπηκε. Στη συνέχεια, προωθήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από όπου θα οδηγούνταν στην Τουρκία και στις εκεί αρχές.

Τους 12 πρόσφυγες επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι στο Μεταγωγών, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή Σοφία Καλαντίδου, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Γιώργος Μπακογιώργος, εκπρόσωπος της «Συσπείρωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και Ελευθερίες». Εξέφρασαν το αίτημά τους για άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων και επανέλαβαν την πρόθεσή τους, στους μετανάστες κρατούμενους, να συμβάλουν σε όποιο πρόβλημα προκύψει (με νομική κάλυψη κλπ).

Το νέο περιστατικό αποκαλύπτει την πολιτική διώξεων, άρνησης ακόμα και του δικαιώματος του πολιτικού ασύλου, που ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της ΕΕ. Αυτό σημείωσε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται «στην αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντιμεταναστευτική πολιτική που ενισχύεται καθημερινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ». Και κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της πόλης «να αναπτύξουν ταξική αλληλεγγύη με τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, να μην παρασυρθούν από ξενοφοβικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ