Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κόντρα Βουλής - Προέδρου της Δημοκρατίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Βουλή απέρριψε κατά πλειοψηφία την αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του νόμου για το "Πόθεν Εσχες".

Εναντίον της αναπομπής ψήφισαν οι 26 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών και υπέρ της αναπομπής οι 11 παρόντες βουλευτές του Δημοκρατική Συναγερμού, με εξαίρεση το βουλευτή Ρίκκο Ερωτοκρίτου.ν

Δύο βουλευτές τήρησαν αποχή.

Στην επιστολή αναπομπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούνταν μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η μεγάλη επέκταση του κύκλου των ελεγχομένων προσώπων καθιστά την εφαρμογή του σχετικού νόμου προβληματική.

Ανέφερε, επίσης, ως λόγους για την αναπομπή την υπαγωγή των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις πρόνοιες του νόμου και ατόμων που δεν ασκούν κρατική εξουσία, όπως οι πρόεδροι και οι διευθυντές μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και το γεγονός ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου Ελέγχου από τη Βουλή συνιστά συμμετοχή της Βουλής στην άσκηση εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί εάν στο νόμο του "Πόθεν Εσχες" υπάρχουν πρόνοιες, οι οποίες είναι αντισυνταγματικές.

  • Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ΔΗΣΥ, έχει εισηγηθεί προς τον Πρόεδρο κάτι τέτοιο.

Ο κ. Σερέζης διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει παραλάβει οποιαδήποτε εισήγηση με αυτό το περιεχόμενο.

  • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή Εντουαρντ Κλέι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας "τόνισε ιδιαίτερα πως το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ", πράγμα με το οποίο συμφώνησε και ο Βρετανός διπλωμάτης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ