Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από καλύτερες θέσεις για νέους αγώνες

Στη Θεσσαλία, όπου το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν πολύμορφοι αγώνες, αλλά και τα βήματα στην κατεύθυνση του συντονισμού των αγώνων και των αγωνιστικών συσπειρώσεων είναι σημαντικά, δεν μπορούσε παρά τα εκλογικά αποκρυσταλλώματα της δράσης της οργάνωσης στις πρόσφατες ευρωεκλογές να είναι θετικά. Καθολική συμφωνία, τόσο από τις συνελεύσεις των ΚΟΒ, όσο και από τις συνεδριάσεις των καθοδηγητικών οργάνων, αλλά και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα, είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Ομως, από την πλούσια συζήτηση που έγινε και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, προέκυψε ότι με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις θετικές διεργασίες που συντελούνται σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην περιοχή, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να ικανοποιεί τους κομμουνιστές.

Η αύξηση ήταν 2,17% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του '94 και 3,51% σε σχέση με τις βουλευτικές του '96. Συνολικά το ΚΚΕ συγκέντρωσε στην περιοχή 54.824 ψήφους, δηλαδή περίπου το 1/10 του συνολικού αριθμού των ψήφων πανελλαδικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα, με ποσοστό πάνω από 10% σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.

Αυξημένη η επιρροή του Κόμματος

"Το ΚΚΕ αποτελεί μια σταθερή και ιδιαίτερα σημαντική πολιτική δύναμη στη Θεσσαλία, ενώ ταυτόχρονα φανερώνονται οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για αύξηση της επιρροής του", εκτίμησε η ΕΠ. Σημειώνοντας ότι "ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν στο θετικό αποτέλεσμα ήταν η γενικότερη αύξηση της επιρροής του Κόμματος", συμπλήρωσε ότι σ' αυτό συντέλεσε και "όλη η προηγούμενη δουλιά της Οργάνωσης, με τις συσπειρώσεις και τις Συντονιστικές Επιτροπές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγρότες, με τις πλατιές συνεργασίες στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές". Τόνισε όμως με έμφαση ότι η μαζική συμμετοχή στους αγώνες, η ευρύτητα συμμετοχής ιδιαίτερα στα μπλόκα της αγροτιάς (από εργάτες, ΕΒΕ, γυναίκες, μαθητές, λαϊκό κλήρο κλπ), έδωσε μεγάλη ώθηση στις θετικές διεργασίες που συντελούνται στα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Η εκτίμηση αυτή, σε συνδυασμό με τις πραγματικές συνθήκες στη Θεσσαλία και την παρουσία και δράση της ΚΟ, οδήγησε την ΕΠ στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του Κόμματος στις προηγούμενες εκλογές δεν πρέπει να ικανοποιεί.

Εξειδικεύοντας η ΕΠ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν ξεπερνιούνταν ορισμένα από τα μόνιμα προβλήματα της ΚΟΘ και δινόταν έτσι η δυνατότητα να απευθυνθεί πιο πλατιά στους εργαζόμενους της περιοχής. Αλλωστε οι ίδιες οι ΚΟΒ της περιοχής, εξετάζοντας τα αποτελέσματα, αλλά και τη δική τους δουλιά, εκτίμησαν ότι υπήρχαν μεγάλα περιθώρια. "Στην περιοχή μας - είπε ένα μέλος της ΕΠ από τη Μαγνησία - υπάρχει το εργοτάξιο "Σαραντόπουλου" που απασχολεί 150 εργαζόμενους, με τους οποίους το Κόμμα δεν είχε καμιά επαφή. Ομως με επιμονή, θέσαμε στόχο να συζητήσουμε μαζί τους. Κάναμε συνολικά εννέα συσκέψεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι τουλάχιστον 15 από τους 150 να ψηφίσουν το Κόμμα".

Χαρακτηριστικές για την καθοριστική σημασία της καθημερινής πολιτικής δράσης της ΚΟΒ είναι οι σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ χωριών του ίδιου Δήμου, όπως επίσης και μεταξύ Δήμων της ίδιας περιοχής. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι για παράδειγμα στη Σούρπη και τη Σκόπελο τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα των συνολικών της Μαγνησίας, γιατί στην πρώτη περίπτωση "η πολιτική αντιπαράθεση ήταν ανύπαρκτη", ενώ στη δεύτερη "περιοριζόταν μόνο γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου, χωρίς να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά".

Η εισήγηση, όπως και πολλά μέλη της ΕΠ σημείωσαν την ανάγκη της έντασης της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σημειώθηκε ότι η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ αποκόμισαν περισσότερα κέρδη από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές όπου ήταν αδύνατη η προβολή των θέσεων του Κόμματος, αλλά και η κριτική στα άλλα κόμματα (π.χ. σε Φάρσαλα, Ζαγορά). Για το θέμα αυτό αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός. Κοινή συνιστώσα, που απαντά και στα επιχειρήματα περί "χαλαρής ψήφου" ή "κατά πόσο μπορούν να κρατηθούν αυτοί οι ψήφοι" ήταν η επισήμανση της ανάγκης για περαιτέρω αύξηση και μονιμοποίηση της μαζικής πολιτικής δουλιάς, αλλά και για όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. "Πρέπει να αναδείξουμε την εναλλακτική πρότασή μας. Να την εξηγήσουμε, να πείσουμε γι' αυτήν". "Σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουμε δουλιά σε βάθος. Δεν αρκεί να πείσεις κάποιον να ψηφίσει το Κόμμα. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αλλάξουν συνειδήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο".

Επισημάνθηκαν αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στη μάχη της προπαγάνδας. Πολλές φορές αυτή περιοριζόταν στην αντιπαράθεση σε επιμέρους ζητήματα, έτσι που δεν αναδεικνυόταν το συνολικό πολιτικό πρόβλημα. Υποτιμήθηκε επίσης η δυνατότητα της ΝΔ να δημαγωγεί και να κερδίζει ψήφους, ιδιαίτερα σε στρώματα με χαμηλό επίπεδο πολιτικής συνείδησης. "Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι μέσα από την οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση, μπορείς να "ξυπνήσεις" ανθρώπους ή να τους ενισχύσεις τον προβληματισμό τους", αναφέρει η απόφαση, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθόλου η δυνατότητα που έχει η ΝΔ, σαν κόμμα με προοπτική κυβερνητικής εξουσίας, να κρατά εγκλωβισμένους ή ακόμα και να κερδίζει "ταλαντευόμενους" ψήφους από ΠΑΣΟΚ και αλλού και γι' αυτό "το μέτωπο και προς τη ΝΔ πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτό".

Να υποτάξουμε όλη τη δουλιά στον πολιτικό στόχο για το Μέτωπο

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα βήματα της ΚΟ για το επόμενο διάστημα, αλλά και στην ανάγκη να υποταχτεί όλη η δουλιά στον πολιτικό στόχο για το Μέτωπο, να μπει στο επίκεντρο του προβληματισμού και της συζήτησης η εναλλακτική λύση και μάλιστα με συγκεκριμένες ενέργειες. "Το έδαφος είναι γόνιμο για να ρίξουμε το σπόρο της ενότητας και του αγώνα, του συντονισμού και της συσπείρωσης ευρύτερων ανθρώπων γύρω από το Κόμμα και την πολιτική του" αναφέρει η απόφαση. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση το μ.λ.κ. όσο προωθημένες θέσεις και να έχει, δεν μπορεί να δώσει συνολικά το πρόβλημα, με όλες τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές παραμέτρους, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και του ανοίγματος του δρόμου για το σοσιαλισμό.

Η ΕΠ καθόρισε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα: Να ενταθεί η αυτοτελής μαχητική παρουσία της ΚΟ Θεσσαλίας με πρωτοβουλίες για το φιλειρηνικό κίνημα, που πρέπει να συνεχίσει τη δράση του καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Να αξιοποιηθούν τα ζητήματα της ΕΕ και ΟΝΕ (ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικό, Ατζέντα 2000 κλπ), καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα (παιδεία, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο). Με πλατύ πνεύμα η ΚΟΘ να αξιοποιήσει κάθε δύναμη που μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση της δράσης στα βασικά μέτωπα πάλης. Ξεχωριστή σημασία έχει η ανάπτυξη, η παρουσία και η δράση του ΠΑΜΕ και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης να ενταθεί η ενημέρωση των αγροτών, τόσο πολιτικά με τη δράση της ΚΟ Θεσσαλίας, όσο και συνδικαλιστικά για τις ραγδαίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τέλος η βοήθεια που πρέπει να δοθεί στην ΚΝΕ. Η ΕΠ αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ρ".

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας παρακολούθησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ο Δημ. Γόντικας μέλος του ΠΓ και ο Μάκης Μαϊλης μέλος της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ