Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θριαμβολογεί για το "Σύμφωνο Σταθερότητας"

Η υιοθέτηση της πρότασής του για τη "σταθεροποίηση και ανάπτυξη των Βαλκανίων" από τους ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ, η οποία δε διαφέρει καθόλου από αυτή που στηρίζει η κυβέρνηση Σημίτη και η ΕΕ, έδωσε την ευκαιρία στον Κ. Καραμανλή για άκρατη θριαμβολογία. Ταυτόχρονα, ήταν φανερή η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και αυτή εξίσου καλά με την κυβέρνηση Σημίτη και σε τέτοιες "επιχειρήσεις".

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλαγκα της Ισπανίας, η πρότασή του, που έγινε δεκτή "επί της αρχής", περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των προβλημάτων όπως "ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη, εκδημοκρατισμό, περιφερειακή συνεργασία". Οπως προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε στη συνέχεια, πρόκειται για αντίγραφο του γνωστού γερμανόπνευστου Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, το οποίο έχει στόχο να μετατρέψει την περιοχή σε προτεκτοράτο της Δύσης και να υποδουλώσει οικονομικά και πολιτικά τις χώρες και τους λαούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του Κ. Καραμανλή, το σχέδιο "σταθεροποίησης και ανοικοδόμησης" προβλέπει να αναλάβει η ΕΕ τον κύριο ρόλο στην ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση της περιοχής, να προβλεφτούν έγκαιρα μέτρα αποστρατικοποίησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη "ζώνη της αναταραχής" (!), να ενισχυθούν τόσο οι Αλβανόφωνοι πρόσφυγες όσο και οι Σέρβοι να επιστρέψουν στις εστίες τους και να παραμείνει προσηλωμένη η διεθνής κοινότητα στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου. Βασική αρχή ακόμα είναι τα ίδια τα κράτη και οι λαοί των Βαλκανίων "να υιοθετήσουν θεσμούς και πρακτικές μιας πραγματικής κοινωνίας των πολιτών"!

Το σχετικό κείμενο του ΕΛΚ θα οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση κορυφής στη Σόφια για να εξετάσουν "τις συγκεκριμένες δράσεις εκδημοκρατισμού που θα αναληφθούν στα Δυτικά κυρίως Βαλκάνια"!.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ