Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 1999

Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με νέο νομοσχέδιο

Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ για τις επιχειρήσεις - "σκούπα" εναντίον των αλλοδαπών εργατών και για την ταύτιση κάθε αλλοδαπού με εγκληματία, εξέφρασε για άλλη μια φορά, χτες, το ΚΚΕ.

  • Πληθαίνουν οι αντιδράσεις μαζικών φορέων για το πογκρόμ κατά των αλλοδαπών εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
  • Η κυβέρνηση, επιχειρεί να αξιοποιήσει τα καυτά προβλήματα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας καθώς και το κλίμα που η ίδια έχει δημιουργήσει, για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ώστε να τους εναρμονίσει πλήρως με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός ανακοίνωσε χτες, ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

ΣΕΛ.  2,    14   -   15

ΟΤΑΝ ΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ - "ΕΚΛΕΚΤΟΙ", ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ...
ΓΙΑΤΙ 3.470
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
στηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη

Η νέα προκλητική αύξηση των κερδών και υπερκερδών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα από τα μεγάλα "επιτεύγματα" της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση, στο όνομα της ΟΝΕ

Χρυσοφόρα αποδείχτηκε και η περσινή χρονιά, για τους μεγαλοβιομήχανους - και όχι μόνο - αφού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς 3.470 βιομηχανικών επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε η εταιρία ICAP, τα καθαρά, τα επίσημα κέρδη τους αυξήθηκαν το 1998 κατά 20,5%.Αυξήθηκαν, δηλαδή, 83,5 δισ. δραχμές και άγγιξαν τα 500 δισ.δραχμές, από περίπου 400 δισ. δραχμές το 1997.

Η νέα γενναία και προκλητική αύξηση των κερδών και υπερκερδών των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα από τα μεγάλα "επιτεύγματα" της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση Σημίτη, στο όνομα της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι να έχουμε, από τη μία, την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και γενικότερα την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων και, από την άλλη, την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το επίσημο ποσοστό αύξησης των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων, κατά 20,5% το 1998, είναι:

  • Υπερτετραπλάσιο του πληθωρισμού (που πέρσι έτρεχε με ρυθμό 4,8% σε μέσα επίπεδα).
  • Σχεδόν τετραπλάσιο της ονομαστικής αύξησης των κατώτατων μισθών, που δόθηκαν στους υπαλλήλους και, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ήταν 5,3%.

Τέλος, οι 100 μεγαλύτερες - βάσει πωλήσεων - βιομηχανίες (που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,88% του δείγματος των 3.470 βιομηχανιών), πραγματοποίησαν το 52,2% των συνολικών πωλήσεων και καρπώθηκαν το 67,3% των συνολικών κερδών!


ΣΕΛ.  11

Απόψε το νεολαιίστικο κόκκινο ραντεβού, για το Λιτόχωρο

Η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΚΝΕ αποτελεί συνέχεια του μεγαλειώδους κινήματος αλλά και σταθμό στον αγώνα, που για τους κομμουνιστές συνεχίζεται, ενάντια στη στρατιωτική πλέον παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, για να μπει φραγμός στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου, την 8η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της ΚΝΕ, που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο, στα σύνορα και τη Θεσσαλονίκη. Απόψε το βράδυ είναι το αγωνιστικό ραντεβού των οργανώσεων της ΚΝΕ, για να ξεκινήσουν τη διήμερη πανελλαδική συνάντησή τους.


ΣΕΛ.  3,    9

Προσφορά

Φίλος του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη πρόσφερε στο Κόμμα 500.000 δρχ.



Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), στις 15 Ιούλη στο Σύνταγμα, έχουν ριχτεί συνδικαλιστές και συνδικάτα


ΣΕΛ.  12
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και του ξηλώματος των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων - που συνεπάγεται η προώθηση των κυβερνητικών μέτρων για την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - εξέφρασαν χτες βράδυ, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, έξω από τα γραφεία της επιχείρησης


ΣΕΛ.  11
Με δηλώσεις του, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης, να περιορίσει τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, επιβάλλοντας πλαφόν στην τιμή λιανικής πώλησης, που σημαίνει ότι το κόστος θα φορτωθεί στις πλάτες των πρατηριούχων.


ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ