Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ

Με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνέδεσε ευθέως την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Μ. Νίμιτς, προαναγγέλλοντας επιτάχυνση του διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Σε ευθεία διασύνδεση της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προχώρησε ο Μ. Νίμιτς, επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί «εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ για την υλοποίηση των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες που είχε χτες στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, παραπέμπεται σε νέο γύρο διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το Γενάρη σε Αθήνα και Σκόπια. Η ελληνική κυβέρνηση ως γνωστό επιδιώκει να μην υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας την άνοιξη στο Βουκουρέστι. Τη θέση αυτή αναμένεται να επαναλάβει η Ντ. Μπακογιάννη στη συνάντηση που θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Ως «αντάλλαγμα» η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να την ακολουθήσει στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, απόφαση που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την άποψη αυτή δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο Μ. Νίμιτς δε δίστασε να συνδέσει την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Ερωτηθείς αν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Απρίλη αποτελεί χρονικό όριο για την κατάληξη των συνομιλιών για την ονομασία, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε μεν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι «όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές που αφορούν το μέλλον του Κοσσόβου και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας και με την ΠΓΔΜ».

Ο Μ. Νίμιτς είπε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την εξεύρεση λύσης και ότι «κλειδί» παραμένει το θέμα της ονομασίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες ενδεχόμενου ελληνικού βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ενώ αναφερόμενος στην Ενδιάμεση Συμφωνία τόνισε ότι, αν και άκουσε διαφορετικές ερμηνείες, «δεν άκουσε κανέναν να την αμφισβητεί».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη, ο Μ. Νίμιτς ανακοίνωσε ότι «και οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν την πρόταση να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στις αρχές του καινούριου χρόνου», διευκρινίζοντας ότι η πρώτη συνάντηση θα γίνει στα Σκόπια και η δεύτερη στην Αθήνα, παρουσία και των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. «Οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Και άλλες χώρες, επίσης, ενδιαφέρονται να δοθεί λύση. Ελπίζω να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα, που θα οδηγήσει σε λειτουργική λύση», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι «ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «τα Σκόπια θα εγκαταλείψουν τη θέση της αδιαλλαξίας και θα προσέλθουν με καλή πίστη σ' αυτόν τον διάλογο και σ' αυτήν τη διαπραγμάτευση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δε βλέπει να υπάρχουν προς τον παρόν βήματα εγκατάλειψης της αδιαλλαξίας από την ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένη να μεταβεί στα Σκόπια στο πλαίσιο του διαλόγου.

Απευθείας θέλει η ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χαιρέτισε τις επικείμενες συναντήσεις των διαπραγματευτών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ενώ περνώντας στην αντεπίθεση πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Γενάρη στην πόλη Οχρίδα. «Θεωρούμε ότι είναι πολύ καλή η ιδέα του κ. Νίμιτς για απευθείας επαφές στη Μακεδονία και στην Ελλάδα, με στόχο την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατία της Μακεδονίας ενθαρρύνει τον κ. Νίμιτς να επιδιώξει απευθείας επαφές και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, επανέλαβε την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι προς την Ντ. Μπακογιάννη, να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ όποτε θελήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ