Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούν στην εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας

Τις ρυθμίσεις καταψήφισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Υπέρ των τροποποιήσεων του κανονισμού ζάχαρης προς το χειρότερο για τους τευτλοπαραγωγούς, με την παραπέρα μείωση της παραγωγής ζάχαρης, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο με τις ψήφους των ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, εισηγήτρια για το θέμα ήταν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπατζελή, η οποία εισέπραξε και τα συγχαρητήρια από την επίτροπο Γεωργίας, της ΕΕ, για τις δύο εκθέσεις της, που ήταν στην κατεύθυνση συρρίκνωσης της ζαχαροβιομηχανίας. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών στον τομέα της ζάχαρης, καταψήφισαν και τις δύο εκθέσεις. Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν για την περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής ζάχαρης θα τεθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που γίνεται σήμερα και αύριο.

Στην τοποθέτηση που έκανε σχετικά η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε: «Ο νέος κανονισμός του τομέα της ζάχαρης, που ψηφίστηκε το 2006 και ήδη εφαρμόζεται, έχει δώσει πικρά αποτελέσματα και τα πρώτα θύματά του. Εμείς, βέβαια, τον είχαμε καταψηφίσει και δικαιωθήκαμε, γιατί εργοστάσια έκλεισαν, εργαζόμενοι στη ζαχαροβιομηχανία και τευτλοπαραγωγοί έχουν βρεθεί στο δρόμο της ανεργίας με κάτι ψίχουλα για αποζημίωση, για να πνίξουν την αντίδραση και τη διαμαρτυρία τους. Στη χώρα μου, την Ελλάδα, η τευτλοκαλλιέργεια εξασφάλιζε την αυτάρκεια του λαού σε ζάχαρη, δουλιά σε πολλούς εργαζόμενους και αγρότες, όπως και οικονομική ζωντάνια σε παραμελημένες περιφερειακές περιοχές. Σήμερα έκλεισαν τα δύο από τα πέντε εργοστάσια, μειώθηκε η παραγωγή κατά 52%, οι άνεργοι στον τομέα αυξήθηκαν, αγρότες ξεκληρίστηκαν, περιοχές ερήμωσαν».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα: «Οι τροποποιήσεις που προτείνονται έχουν στόχο στην απόλυτη εφαρμογή του νέου κανονισμού, ώστε να μην υπάρχει καμία απόκλιση από τους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής που είχε αποφασιστεί. Δηλαδή, η μείωση παραγωγής από τους 2,2 εκατομμύρια τόνους να φτάσει τους 6 εκατομμύρια τόνους. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις ήδη υπάρχουσες. Κερδισμένοι θα είναι οι βιομήχανοι τροφίμων και οι εισαγωγείς, που θα εισάγουν φτηνή ζάχαρη χωρίς να την πουλούν φτηνότερα στον καταναλωτή, και χαμένοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της βιομηχανίας ζάχαρης, αφού κι άλλα εργοστάσια θα κλείσουν και νέος αριθμός μικρομεσαίων τευτλοπαραγωγών θα ξεκληριστεί. Διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε τις συμπληρωματικές ρυθμίσεις, γιατί ενισχύουν την υλοποίηση του βασικού κανονισμού και ολοκληρώνουν το έγκλημα κατά της ευρωπαϊκής ζαχαροβιομηχανίας, των μικρομεσαίων τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ακόμη παράδειγμα(2014-01-18 00:00:00.0)
Πολιτική λουκέτου από κυβέρνηση - ΕΕ(2007-10-03 00:00:00.0)
«Λουκέτο» στο εργοστάσιο ζάχαρης!(2006-12-19 00:00:00.0)
Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή(2006-01-12 00:00:00.0)
Αμεση, αγωνιστική, αγροτική αντίδραση(2005-11-26 00:00:00.0)
Δυσοίωνο το μέλλον για τη ζάχαρη(2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ