Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να σηκώσουμε τείχος αντίστασης

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση φέρνει στην ημερήσια διάταξη το Ασφαλιστικό και δείχνει να βιάζεται να προωθήσει τα νέα αντιασφαλιστικά της σχέδια. Με «λαγό» την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και το έτοιμο πόρισμά της, με τις πλάτες της πλουτοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ΝΔ ετοιμάζεται για να φέρει νέες ανατροπές.

Ορισμένοι καμώνονται τώρα ότι δεν ήξεραν τι είχε κατά νου της η κυβέρνηση, άλλοι, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κάνουν λόγο για «κρυφή ατζέντα». Υποκρίνονται. Η ΝΔ και προεκλογικά είχε κάνει καθαρό πού το πάει και τι επιδιώκει. Το ΠΑΣΟΚ «έκανε την πάπια» και την εγκαλούσε γιατί δήθεν δεν είχε θέσεις, επειδή απλώς δεν ήθελε να φανεί ότι και οι δικές του θέσεις είναι ταυτόσημες με αυτές του κυβερνητικού κόμματος. Και τα δύο κόμματα έχουν θέσεις και μάλιστα κρυστάλλινες. Θέσεις βαθιά αντιδραστικές, ενάντια στα συμφέροντα και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κοινή τους βάση είναι το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα των τελευταίων 15 χρόνων. Αλλωστε και οι πρώτες βολές που έριξε ο Ν. Αναλυτής δείχνουν πως η Επιτροπή κινείται στο δρόμο που «άνοιξε» ο νόμος Ρέππα. Γιατί η αμφισβήτηση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η υπονόμευση των «πρόωρων» συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η αύξηση των χρόνων εργασίας σε δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπως και η μείωση των συντάξεων και οι «ενοποιήσεις» Ταμείων, ήταν η πεμπτουσία αυτού του νόμου. Τώρα η ΝΔ «χτίζει» πάνω στα θεμέλια που έθεσε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3029/2002. Επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε στη μέση. Και εννοείται ότι θα θελήσει να κάνει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας ειδικά στις νέες γενιές και στις γυναίκες.

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε συμμετοχή με οποιαδήποτε μορφή στον «κοινωνικό διάλογο», κάθε ανοχή στα σχέδια της κυβέρνησης είναι έγκλημα κατά των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, δεν έχουν τίποτα να διευκρινίσουν... Οποιος καλλιεργεί κλίμα αναμονής, όποιος ζητάει αποσαφηνίσεις από την κυβέρνηση, παίζει ανοιχτά το παιχνίδι της ΝΔ, βάζει πλάτες στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν ούτε ένα λεπτό περιθώριο στην κυβέρνηση. Με τη συσπείρωσή τους στα ταξικά συνδικάτα, με τις θέσεις του ΠΑΜΕ, μπορούν να σηκώσουν ένα αδιαπέραστο τείχος αντίστασης. Εκεί μέσα στην οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για την υπεράσπιση της νέας γενιάς, που θέλουν να τη δέσουν στο Μεσαίωνα, οι εργάτες και οι εργάτριες, πιο αποφασιστικά, πιο θαρραλέα να προβάλουν τις δικές τους απαιτήσεις. Δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν «αμυντικό αγώνα», αλλά να ανοίξουν δρόμο και να απαιτήσουν μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, καταβολή από το κράτος και τους εργοδότες των αποθεματικών που έχουν ενθυλακώσει και στερήσει από τα Ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ