Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το ΠΑΣΟΚ και η ... αριστερή στροφή

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε την «Αριστερά». Την επόμενη μέρα της βαριάς εκλογικής ήττας, σύσσωμα τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανεξαρτήτως εσωκομματικού «πόλου» στον οποίο ανήκουν ...ανακάλυψαν ότι το κόμμα τους χρειάζεται επειγόντως «αριστερή στροφή». Η προεκλογική και κυρίως η μετεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το βασικό κορμό μιας συντονισμένης επιχείρησης παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να συγκρατήσει φυγόκεντρες λαϊκές δυνάμεις ή και να επανεγκλωβίσει άλλες.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για τη συγκρότηση ενός «προοδευτικού κοινωνικού ΠΑΣΟΚ». Ο Ευάγ. Βενιζέλος ετοιμάζει «μανιφέστο για τη σύγχρονη Κεντροαριστερά». Η Αν. Διαμαντοπούλου ονειρεύεται μια «σοσιαλδημοκρατική στροφή» στην κατεύθυνση των «Εργατικών» της Βρετανίας και της «κεντροαριστεράς» στην Ιταλία, ενώ τα συγκροτήματα των ΜΜΕ καλούν το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει «αριστερή πορεία». Δηλαδή, όλοι ψάχνουν το «μείγμα» της ταχτικής επανάκτησης αυτού που έχασαν. Να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις διαχειριζόμενοι αντιλαϊκή πολιτική. «Νέα» υλικά για τη φάκα και το δόλωμα ψάχνουν. Και μιλούν για «αριστερά» και «κοινωνία», νομίζοντας πως έτσι μπορούν κοροϊδεύοντας να πουλήσουν ελπίδες στο λαό. Αλλωστε, όλοι οι «πόλοι» σε πλήρη σύμπνοια δεν αμφισβητούν την ταξική ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οι υποψήφιοι «ηγήτορες» του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας ψευδεπίγραφες «αριστερές πλατφόρμες», επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι προωθούν μια πολιτική που χτυπάει κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα και στηρίζει την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε σύμπλευση με την πολιτική της ΝΔ.

Η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά και αυτό σπεύδουν να το διευκρινίσουν όλοι οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Μέχρι τις 11 Νοέμβρη που θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι αντιμαχόμενες ομάδες θα προσπαθούν να πείσουν για τις «ικανότητες» του αρχηγού να ανακαταλάβει την εξουσία. Παράλληλα, θα προτείνουν «αριστερά μοντέλα» που θα κινούνται στη λογική της διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος με φραστικές κορόνες περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και ενός τάχα «κοινωνικού κράτους» που θα αντισταθμίζει τους νόμους της αγοράς που υπηρετεί η πολιτική τους. Λες και μπορούν και τα κέρδη να υπηρετούν και τη φτώχεια και την ανεργία να αντιμετωπίζουν. Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; Θα βάλουν χέρι στα κέρδη όταν η πολιτική τους προάγει την ανταγωνιστικότητα; Εδώ έχουν θέση για επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για να κάνουν δήθεν αυτές κοινωνική πολιτική! Φιλανθρωπία! Τέτοια «δίκαιη κοινωνία» πρεσβεύουν. Τέτοια «αριστερή στροφή» ψάχνουν!

Το μοναδικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα καμουφλάρει το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του, ώστε να εξασφαλίσει τη λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιλαϊκή πολιτική. Οι ηγετικές ομάδες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων απεγκλωβίστηκε και το εγκατέλειψε. Και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος στράφηκε στο ΚΚΕ. Η προοπτική να το εγκαταλείψουν κι άλλοι τρομοκρατεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνολικά το δικομματικό σύστημα εξουσίας και την άρχουσα τάξη, αφού σ' αυτές τις εκλογές ανατράπηκαν οι μεταξύ τους εκλογικές «μεταγγίσεις» ψηφοφόρων και ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων καταδίκασε και τους δυο πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου. Αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική που άνοιξε με την ψήφο του ο λαός, δεν μπορεί να χειραγωγηθεί και πάλι από αυτούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν αντιλαϊκές πολιτικές και ιμπεριαλιστικά σχέδια και σήμερα αναζητούν να φορέσουν «αριστερά προσωπεία».


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ