Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοχλός πίεσης η ΠΓΔΜ

Οι Αμερικανοί αξιοποιούν τα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Απροκάλυπτα και κυνικά οι Αμερικανοί αξιοποιούν την υπόθεση των Σκοπίων προκειμένου να ευθυγραμμίσουν την Αθήνα, απολύτως, με την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια.

Προφανώς, με αμερικανικές πλάτες, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, συνεπικουρούμενος από τον σκοπιανής καταγωγής πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τις θέσεις της χώρας του. Ο προεδρεύων της Συνέλευσης τον προσφώνησε ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και ο Μ. Τσερβένκοφσκι, τελειώνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι η χώρα του λέγεται και θα λέγεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αντίδραση της Αθήνας

Τα όσα έγιναν στη ΓΣ του ΟΗΕ υποχρέωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αξίζει να σημειωθεί ότι η «επίθεση» στρέφεται κατά του Σκοπιανού προεδρεύοντος της ΓΣ. «Ο κ. Κερίμ, με τη σημερινή του στάση, ενεργώντας καθ' υπόδειξιν της κυβέρνησής του, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, έπληξε ανεπανόρθωτα και για όσο χρόνο θα ασκεί τα καθήκοντά του, το κύρος και την αξιοπιστία του ως Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού δε σεβάστηκε Αποφάσεις του ιδίου του οργάνου του οποίου προεδρεύει αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού τον οποίο έχει κληθεί να υπηρετήσει. Η απαράδεχτη στάση του κ. Κερίμ επιβεβαιώνει την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης των Σκοπίων. Επιβεβαιώνει την ελληνική επιχειρηματολογία. Η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει. Αυτό επιβάλλει η υπεύθυνη θέση που έχει ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτής της αδιαλλαξίας θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση των Σκοπίων».

Οι Αμερικανοί

Η αναμενόμενη «αδιάλλακτη» στάση των Σκοπίων, προφανώς στηρίζεται σε αμερικανικές πλάτες. Την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και σημερινός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Ντόρα Μπακογιάννη, πρόσφερε τις «καλές υπηρεσίες» των ΗΠΑ προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Ηρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια και για το σκοπό αυτό οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις, είπε, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

Η συζήτηση των δύο αξιωματούχων κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τα Σκόπια, το Κόσσοβο, το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, καθώς και για το θέμα της βίζας, στο οποίο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος», όπως είπε η κα Μπακογιάννη στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση.

Ο Μπερνς αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε ότι οι ΗΠΑ πάντα στήριζαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και πως οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι «αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και είναι το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών».

«Επιθυμούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας για να συστήσουμε στα Σκόπια, όπως κάνουμε και με την Αθήνα, ότι ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος και πιστεύουμε ότι ο πρέσβης Νίμιτς είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής και η διαδικασία θα προχωρήσει», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Μιλήσαμε για το Κόσσοβο όπου οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσης που θα είναι καλή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», είπε ακόμη ο Μπερνς, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος, «είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουμε σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ