Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνο το μέλλον για τη ζάχαρη

Ημερίδα του ΚΚΕ στις Σέρρες

Αν γίνουν πράξη οι σχεδιασμοί της ΕΕ για τη ζάχαρη, με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τον περασμένο Ιούλη, θα περιοριστεί δραστικά η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, θα συρρικνωθεί το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, θα κλείσουν εργοστάσια σε περιοχές με μεγάλη ανεργία, θα μονιμοποιηθούν οι εισαγωγές ζάχαρης που θα αυξάνουν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, θα ενταθεί η κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών.

Αυτό τόνισε ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ σε ομιλία του στις Σέρρες, με θέμα το νέο κανονισμό για τη ζάχαρη που προωθεί η Κομισιόν, σε συζήτηση που πραγματοποίησε την Κυριακή η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Οπως εξήγησε ο Γ. Σφυρής, με την πρόταση της, Επιτροπής καταργείται η παρέμβαση και η τιμή παρέμβασης, ενώ θεσμοθετείται η ιδιωτική αποθεματοποίηση. Οι συνέπειες θα είναι η δραστική μείωση των θεσμικών τιμών και η αντιστάθμιση μέρους της μείωσης με στρεμματική επιδότηση, ανεξάρτητη από την παραγωγή που θα προσμετράει στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης και θα μειώνεται, αν το σύνολό της ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση. Τέλος, συνέπεια θα είναι η σημαντική μείωση των ποσοστώσεων, δηλαδή των δικαιωμάτων παραγωγής κάθε χώρας.

Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι και αυτό ακόμη που μέχρι τώρα ίσχυε, το εκφυλισμένο καθεστώς της παρέμβασης, όπως ομολογεί στο σχέδιό της η Επιτροπή, κρατούσε την τιμή ζάχαρης της ΕΕ πολύ υψηλότερη από τη διεθνή. «Ομως είναι γνωστό ότι το καθεστώς παρέμβασης διασφαλίζει ένα κατώτερο εισόδημα στον τευτλοπαραγωγό και, τηρουμένων των αναλογιών, είναι κάτι παρόμοιο με το θεσμό του κατώτερου ημερομισθίου για τους εργάτες. Γι' αυτό η κατάργηση, έστω της εκφυλισμένης παρέμβασης, θα μειώσει παραπέρα το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών και θα αυξήσει την ασυδοσία και τα κέρδη των βιομηχανιών, που θα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα ζαχαρότευτλα», τόνισε.

Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε στον αγώνα που διεξάγουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του Κόμματος για την ανατροπή των καταστροφικών για τη γεωργία μας κανονισμών που προωθούνται από την Κομισιόν, σε μια προσπάθεια, όπως υπογράμμισε, με τους παραγωγούς της χώρας μας να μην περάσουν οι αντιλαϊκές αποφάσεις που αποδιαρθρώνουν παραγωγικά την ύπαιθρο, ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και μεγαλώνουν την ανεργία.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στις απανωτές αναθεωρήσεις της ΚΑΠ μαζί με τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και του ΠΟΕ, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό του αγροτικού εισοδήματος.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ακόμη ο Αναστάσιος Δουλγερίδης, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Σερρών, ο Πασχάλης Φλαμούρης, πρώην διευθυντής του εργοστασίου Ζάχαρης, ο Μιχ. Τζελέπης, πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, μέλος της διοίκησης συλλόγων γεωπόνων Νομού Σερρών, εργαζόμενοι και μέλη του ΔΣ του εργοστασίου Ζάχαρης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ