Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΟΟΣΑ
Προλειαίνουν το έδαφος για σκληρότερη λιτότητα

Ανέφικτο θεωρεί ο ΟΟΣΑ τον κυβερνητικό στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ. Θα γίνει η παραπομπή, αλλά δε θα υπάρχει καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σταθερά και μεθοδικά κυβέρνηση και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί στρώνουν το έδαφος για την επιβολή σκληρότερων πολιτικών λιτότητας, από τις ήδη εξαγγελθείσες, ενώ χτες κλιμακώθηκε η ψευτοαντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη «δημοσιονομική απογραφή» και την κατά μία μέρα νωρίτερα δημοσιοποίηση της έκθεσης της Γιούροστατ για την ελληνική οικονομία. Χτες, πάντως, δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπου σαφώς διαφαίνεται τάση αμφισβήτησης για τη δυνατότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όχι μόνο το 2005, αλλά και το 2006! Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού για το 2005 και το 2006, το μεν ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,2% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ το κατά Μάαστριχτ δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% και στο 3,2% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, ο ΟΟΣΑ αμφισβητεί τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι οποίες για τον επόμενο χρόνο προβλέπουν άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,9% και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8%. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός υποστηρίζει και πάλι ότι είναι ανάγκη για σημαντική περικοπή των δημόσιων δαπανών αλλά και για βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν, μεταξύ άλλων, αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του συστήματος Υγείας αλλά και μέτρα που θα προάγουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας και θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων.

Το περιβάλλον Αλμούνια

Δηλώσεις για τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας έγιναν χτες από ανθρώπους του περιβάλλοντος του γνωστού πλέον επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια, οι οποίοι σημείωσαν μεν την ικανοποίηση των κοινοτικών για τη συνεργασία που είχαν οι υπηρεσίες τους με την κυβέρνηση της ΝΔ, συμπλήρωσαν όμως ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η παραπομπή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι σχεδόν ...συμφωνημένη και με την ελληνική πλευρά, αφού οι άνθρωποι του επιτρόπου υποστήριξαν ότι στο Δικαστήριο η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει επαρκείς δεσμεύσεις ότι αφ' ενός θα εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομίας, αφ' ετέρου θα πάρει μέτρα για την από εδώ και πέρα σωστή απεικόνιση των οικονομικών δεδομένων. Επιπρόσθετα σημείωσαν ότι τα ψευδή στοιχεία δε συνιστούν λόγο για την επιβολή προστίμων, επειδή οφείλονται σε λανθασμένους στατιστικούς υπολογισμούς. Οπως γίνεται κατανοητό, παρόμοιες δηλώσεις, όπως και οι εκτιμήσεις που διατυπώνει ο ΟΟΣΑ, δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση της ΝΔ για να επιβάλει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, στην προοπτική της μείωσης του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%.

Η εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει αποκτήσει κεντρική θέση στην επικαιρότητα, από τις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Μάρτη, μετά τη διενέργεια της «δημοσιονομικής απογραφής» από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα αποτελέσματα της απογραφής κατέδειξαν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος, για την περίοδο 1997-2004, πολύ διαφορετικά από αυτά που παρουσίαζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα βρέθηκε στη διελκυστίνδα του δικομματισμού, ενώ από την άλλη έδωσε μια πρόσθετη ευκαιρία στην ΕΕ να παρέμβει πιο στενά στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 και τα μέτρα πολιτικής δε θα επαναφέρουν το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ενώ κρίνουν «αισιόδοξο» και τον κυβερνητικό στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% τον επόμενο χρόνο. Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία μάλιστα προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ ούτε το 2006. Με αφορμή αυτό, η ΕΕ απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στο άρθρο 104Γ/9 (περί κατάστασης υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος), αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με λίγα λόγια, από κοινού προετοιμάζουν το έδαφος για την επιβολή σκληρότερης πολιτικής λιτότητας από αυτή που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναθεώρηση ελλείμματος - χρέους(2006-10-24 00:00:00.0)
«Μαγειρεύουν» νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα(2005-02-03 00:00:00.0)
Επαναφέρουν το ασφαλιστικό(2004-11-06 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα ταχύτερης προσαρμογής...(2004-10-27 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το έδαφος για σκληρά μέτρα(2004-03-17 00:00:00.0)
Ζητά πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας(2003-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ