Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το ... ενδιαφέρον για τους ανάπηρους

Τότε ήταν όλα καλά... Δεξιώσεις, εξαγγελίες, ενδιαφέρον. Βλέπετε, έπρεπε κάποιοι να ...δείξουν το ενδιαφέρον τους, γιατί έτσι επέβαλλαν τα συμφέροντα και οι καταστάσεις. Με αφορμή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο δικομματισμός θυμήθηκε τα άτομα με ειδικές ικανότητες όπως άκρως υποκριτικά αναφέρονται. Και τι δεν ακούστηκε με αφορμή τη διοργάνωση... Για ίσες ευκαιρίες, για δικαίωμα στην άθληση και στη μόρφωση, για μεγαλεπήβολα σχέδια. Σε παράλληλη πορεία με τα εκτυφλωτικά φώτα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, μόλις έσβησαν αυτά έσβησε και το ενδιαφέρον των υπευθύνων. Και δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, αφού το κενό που υπήρχε μεταξύ δηλώσεων και πραγματικότητας ήταν τεράστιο. Κάτι σαν τον κενό στους ανακαινισμένους (!!!) σταθμούς του ΗΣΑΠ μεταξύ αποβάθρας και βαγονιού, που αποδεικνύει πλήρως την πραγματικότητα, όταν χρειάζονται τουλάχιστον τρία άτομα, για να μεταφερθεί κάποιος με καροτσάκι από την αποβάθρα στο βαγόνι.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας - που έτυχε να κάνουν αθλητές από άλλες χώρες που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες - αποτέλεσε μαρτύριο, όπως τόνισαν οι ίδιοι. Και αυτή η πραγματικότητα που δεν κρύφτηκε τότε (όσο και εάν το προσπάθησαν) υπάρχει και σήμερα. Καμιά μέριμνα, κανένα ενδιαφέρον. Μόνο πλασματικά στοιχεία, προκειμένου να φανεί στα ΜΜΕ, το δήθεν ενδιαφέρον. Αλλωστε, πώς θα μπορούσε ο καπιταλισμός να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, όταν είναι το σύστημα, το οποίο στο βωμό του κέρδους δημιουργεί αναπήρους (με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, στους δρόμους κτλ.); Τα ειδικά σχολεία που διαφημίζουν καλύπτουν μόνο το 7% των παιδιών με αναπηρία που είναι σε σχολική ηλικία. Δηλαδή, σε αριθμούς μόλις τα 14.000 παιδιά, από τα 200.000 που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Αλλά, και αυτά τα λίγα ειδικά σχολεία που υπάρχουν, είναι σε κατάσταση διάλυσης. Πολλά απ' αυτά δεν έχουν ανοίξει για τη νέα χρονιά. Ισχυρίστηκαν ότι χρηματοδότησαν τον Ειδικό Αθλητισμό, αλλά στους πραγματικά αθλητικούς συλλόγους αναπήρων οι επιχορηγήσεις έχουν σταματήσει από το 2000.

Είναι σίγουρο ότι οι κορόνες και πάλι δε θα λείψουν με αφορμή την 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, με γενικόλογες υποσχέσεις δε λύνονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ανάπηροι. Οι λαϊκοί άνθρωποι έχουν πλέον την πείρα και του μακροχρόνιου εμπαιγμού από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά και συνειδητοποιούν ότι μόνο η ρήξη με τη σημερινή πολιτική μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση που βιώνουν. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει ρήξη και με τις σημερινές συμβιβασμένες ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος, εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των αναπήρων.

Γι' αυτό, μέσα από τη δική τους συσπείρωση, όπως καλεί και η Ενιαία Επιτροπή για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (που συσπειρώνει ανάπηρους και τις οικογένειές τους), σε συμπόρευση με το ταξικό αγωνιστικό κίνημα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους με τα συλλαλητήρια την Παρασκευή και να κλιμακώσουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην ποιότητα ζωής.


Μπάμπης ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ