Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αμεση, αγωνιστική, αγροτική αντίδραση

Σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), καταγγέλλει τον καταστροφικό νέο κανονισμό της ΕΕ για τη ζάχαρη, επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και όλων όσοι στηρίζουν τη νέα ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και καλεί τους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους και να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με τις γνωστές διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου, που στόχο έχουν να υποτάξουν τους μικρομεσαίους αγρότες στην αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ αποφάσισε το νέο κανονισμό για τη ζάχαρη και τα τεύτλα, που θα συρρικνώσει δραστικά μία ακόμα δυναμική καλλιέργεια με άμεσες, αρνητικές συνέπειες στους τευτλοπαραγωγούς και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης. Κι αυτό γιατί με το νέο κανονισμό, σταδιακά, σε μία τετραετία θα καταργηθεί το καθεστώς παρέμβασης και οι τιμές της ζάχαρης και των τεύτλων θα μειωθούν κατά 36% και 40%, αντίστοιχα. Θα αναπληρωθεί κατά 65%, περίπου, η απώλεια του εισοδήματος που θα προκαλέσει στους τευτλοπαραγωγούς η μείωση της τιμής των τεύτλων, με στρεμματική επιδότηση που θα ενταχθεί στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης που είναι αποσυνδεδεμένη από την αγροτική παραγωγή. Αναπλήρωση που μπορεί να φτάσει και στο 100% αν η τευτλοκαλλιέργεια μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Και θα δοθεί κίνητρο για τη συρρίκνωση της παραγωγής 730 ευρώ ανά τόνο, που σταδιακά θα μειώνεται και στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει στα 520 ευρώ ανά τόνο.

Η καταψήφιση του νέου κανονισμού από την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τις καταστροφικές του συνέπειες. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν την απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες της, επειδή η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν τη νέα ΚΑΠ στα πλαίσια της οποίας ο νέος κανονισμός της ζάχαρης και των τεύτλων ήταν μονόδρομος.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών συλλόγων, που με «εποικοδομητικές προτάσεις» στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου αποπροσανατόλιζαν τους τευτλοπαραγωγούς κι έβαζαν πλάτη για τη διαμόρφωση του νέου κανονισμού. Τώρα, παριστάνοντας τους εξαπατημένους, προσποιούνται ότι διαφωνούν για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, αλλά δεν κάνουν καμία ενέργεια για να οργανώσουν την πάλη των τευτλοπαραγωγών και όλων των αγροτών ενάντια στη νέα ΚΑΠ.

Η ΠΑΣΥ, έγκαιρα, με περιοδείες, ημερίδες και συγκεντρώσεις είχε ενημερώσει τους τευτλοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης για τη θύελλα που έρχεται. Εγκαιρα είχε αποκαλύψει τον αποπροσανατολιστικό ρόλο της κυβέρνησης, των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και του ΠΑΣΟΚ, που διαβεβαίωναν τους τευτλοπαραγωγούς ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν τέτοιες προτάσεις. Εγκαιρα, αλλά και τώρα, καλεί όλους τους τευτλοπαραγωγούς να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους αγρότες, με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με στόχο ν' ανατρέψουν τη νέα ΚΑΠ και τους κανονισμούς της.

Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα που θα συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ