Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
«Λουκέτο» στο εργοστάσιο ζάχαρης!

Το οριστικό λουκέτο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα, σήμανε η ολοκλήρωση της φετινής καμπάνιας, στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Το εργοστάσιο «έσβησε» τις μηχανές του, μετά από 45 χρόνια λειτουργίας, κάτι που θα εξαναγκάσει τους 4.000 τευτλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και να ξεκληριστούν, θ' αφήσει άνεργους τους 150 εργαζόμενους και μετέωρους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Το κλείσιμο του εργοστασίου έρχεται ως αποτέλεσμα του καταστροφικού κανονισμού για την τευτλοκαλλιέργεια και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Και είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση κλεισίματος είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που όχι μόνο εφαρμόζει με συνέπεια τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ, αλλά αρνήθηκε πεισματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων που πρόβαλαν με τις κινητοποιήσεις τους το τελευταίο διάστημα οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι και φορείς της Λάρισας, οι οποίοι απαιτούν την ενίσχυση της τευτλοπαραγωγής από εθνικούς πόρους, να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της ΚΟΑ που νεκρώνει την περιοχή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων και να παρθεί πίσω το αίτημα για την απόσυρση του 50,1% της ποσόστωσης για την τευτλοκαλλιέργεια.

Στις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το εργοστάσιο ζάχαρης αναφέρθηκε από τη Λάρισα η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στο νομό, το περασμένο Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι «το εργοστάσιο δεν "έσβησε" από μόνο του, το "έσβησαν" η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όπως θέλουν να σβήσουν και τη μικρομεσαία αγροτιά». Και υπογράμμισε πως «το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης ας σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγροτιά του κάμπου, που υπήρξε πρωτοπορία στους λαϊκούς αγώνες, για να μη σκύψει το κεφάλι μοιρολατρικά να αποδεχτεί τον αφανισμό της. Μαζί με εργάτες, υπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες να δώσει τη μάχη για ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ