Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Διαπίστωσε τα... αυτονόητα

Πολύ κακό για το τίποτα αποδεικνύεται η πολυσυζητημένη -και πολύμηνη- έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό προκύπτει από τη λακωνική ανακοίνωση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και δίνει συνοπτικά το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Το συμπέρασμα της εισήγησης δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ο καθένας διαπιστώνει ή υποψιάζεται καθημερινά μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ότι δηλαδή υπάρχει μια απόλυτα κοινή - ενιαία πορεία και εξέλιξη στις τιμές του γάλακτος, αλλά και πολλών άλλων ομοειδών προϊόντων, όπως αναψυκτικά, μπίρες, χαρτικά, που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσουν και πάλι αντικείμενο κάποιας ανάλογης... περισπούδαστης έρευνας. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπίστωσε παραβίαση διατάξεων του νόμου για τον «ανταγωνισμό» από 17 επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

  • Οριζόντια σύμπραξη ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών αγοράς.
  • Οριζόντιες συμπράξεις τιμολογιακής - εκπτωτικής τους πολιτικής.
  • Κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης και απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων μεταξύ ορισμένων γαλακτοβιομηχανιών και των διανομέων τους.
  • Κάθετες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης μεταξύ γαλακτοβιομηχανιών και σούπερ μάρκετ.

Είναι φανερό ότι τα παραπάνω αναφέρονται αποκλειστικά στις μεταξύ των επιχειρήσεων σχέσεις, κάτι το οποίο καμία σχέση δεν έχει στην πραγματικότητα με το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι πληρώνουν το γάλα πανάκριβο, εξασφαλίζοντας τα γνωστά υπερκέρδη στις βιομηχανίες και τις αλυσίδες του λιανεμπορίου. Αλλωστε, ο ρόλος της επιτροπής ανταγωνισμού εξαντλείται στο να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τις διεπιχειρηματικές σχέσεις με βάση τους κανόνες που η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» προσδιορίζει και όχι να εξετάζει το ύψος στο οποίο διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές.

Η VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ) με ανακοίνωσή της έσπευσε να σχολιάσει την εισήγηση της Γενικής Γιεύθυνσης Ανταγωνισμού, απειλώντας ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ