Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ωρα για ανατιμήσεις με ... τηλεμέτρηση

Στο δρόμο του χρηματιστηρίου και η ΔΕΠΑ

Την τηλεμέτρηση εισάγει η ΔΕΗ και στους οικιακούς καταναλωτές, παρουσιάζοντας ως ...«πρωτοπορία» μια τεχνολογική αναδιάρθρωση που κύριος στόχος της είναι ένας: Η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά. Σε ανακοίνωση της επιχείρησης αναφέρεται ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πιλοτική εφαρμογή της τηλεμέτρησης - τηλεδιαχείρισης 30.000 πελατών χαμηλής τάσης στα Βριλήσσια και στα Μελίσσια. Η αντικατάσταση των μετρητών, λέει η σχετική ανακοίνωση, δε θα επιβαρύνει τους πελάτες.

Αυτό που θα τους επιβαρύνει όμως είναι η σημαντική αύξηση που αναμένεται στα τιμολόγια, προκειμένου να «ρεφάρει» τόσο η ΔΕΗ ΑΕ, όσο και οι υποψήφιοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και έμποροι. Το πρόσχημα, για να περάσουν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις είναι χρεώσεις πολλών «ταχυτήτων» στη βάση της εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι κάτι ανάλογο με τις σημερινές κλίμακες, όπου η χρέωση αυξάνεται εάν η κατανάλωση περάσει ένα όριο. Ωστόσο, με τους νέους μετρητές η αυξομείωση της κατανάλωσης θα μπορεί να μετράται ακόμη και ανά ώρα και ανάλογα να χρεώνεται το νοικοκυριό, ώστε να «επιβραβεύεται» εάν καταναλώνει λίγο σε ώρες αιχμής και να «τιμωρείται» εάν καταναλώνει «πολύ», χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες κατανάλωσης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προωθεί εδώ και καιρό το θέμα, ενώ πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Υπάρχει ζήτημα αλλαγής της δομής των τιμολογίων. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ακόμα. Θα πρέπει πρώτα η ΔΕΗ να εγκαταστήσει νέους μετρητές, ώστε να υπάρχουν στοιχεία κατανάλωσης σε ωριαία βάση. Γιατί, πράγματι, άλλο είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής 10.00 - 16.00 τη θερινή περίοδο, ή 20.00 - 22.00 στη χειμερινή περίοδο, και άλλο στις υπόλοιπες ώρες, που η ζήτηση είναι χαμηλότερη».

Εκδήλωση για το φυσικό αέριο

Τα 10 χρόνια φυσικού αερίου γιόρτασε το Σάββατο στη Λάρισα η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), λίγο πριν πάρει το δρόμο για το χρηματιστήριο, αφού πρώτα ολοκληρώσει υπό τη στήριξη και εποπτεία του Δημοσίου το τεράστιο έργο της δημιουργίας του δικτύου διανομής. Το δίκτυο θα διαχωριστεί στη συνέχεια από την επιχείρηση, ώστε να το χρησιμοποιούν όλοι οι εισαγωγείς, με κόστος που θα διασφαλίζει μεγάλα και σίγουρα κέρδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, καθώς επί της υπουργίας της ξεκίνησε η παροχή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, μίλησε για στρατηγική επιλογή, μείωση του ενεργειακού κόστους και περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης. Εξάρτηση, όμως, συνιστά και το φυσικό αέριο με τιμή τεχνητά υψηλή και συνδεδεμένη με το πετρέλαιο. Για την ολοκλήρωση του δικτύου έχουν προϋπολογιστεί 395 εκατ. ευρώ, μαζί με το ελληνικό τμήμα του ελληνοτουρκικού αγωγού, ενώ μέσα στην τετραετία 2007 - 2010 οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα πρώτα γεωπολιτικά προβλήματα αναδεικνύονται, με την ιταλική κυβέρνηση να δηλώνει ότι προτιμά από τον αγωγό που θα συνδέει τις δύο χώρες να μην περνά μόνο ρώσικο φυσικό αέριο, ενώ και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όταν η Ελλάδα προμηθεύεται το αέριο κυρίως από τη Ρωσία.

Χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συναντήθηκε με το προεδρείο της Ενωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα φορολογικής πολιτικής για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων και τα αιτήματα της Ενωσης για την καθιέρωση θερμικών ηλεκτρικών συστημάτων. Εξάλλου, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Π. Μπότζικ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλους Ελληνες επενδυτές στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ