Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση στο όνομα της ... αυτοδυναμίας

Οι ψήφοι στο ΚΚΕ και στο τελευταίο χωριό είναι το ίδιο χρήσιμες

Eurokinissi

Με νέο νόμο, που δεν ξεφεύγει όμως από τη λογική της θωράκισης του συστήματος, διεξάγονται οι εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τον λεγόμενο νόμο Σκανδαλίδη, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004, χαρακτηριστικό του οποίου - όπως και των προηγούμενων - είναι η κλοπή της ψήφου, προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη αυτοδυναμία. Το πρόσχημα, άλλωστε, του κινδύνου να υπάρχει ...ακυβερνησία, διακατέχει τη φιλοσοφία των εκλογικών νόμων που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα.

Ο νέος νόμος αυξάνει μεν την αναλογικότητα της ψήφου, όμως διατηρεί την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης στο όνομα του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό που «επιτυγχάνεται» δηλαδή είναι η κατοχύρωση κυβερνητικών μειοψηφιών. Η αυτοδυναμία του πρώτου σε ψήφους κόμματος επιχειρείται να διασφαλιστεί με το «δώρο» των 40 εδρών που του δίνεται. Η αυτοδυναμία εξαρτάται κατά ένα μέρος από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που δε θα συγκεντρώσουν το 3% των ψήφων και κατά συνέπεια θα μείνουν εκτός Βουλής. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής τόσο μειώνεται το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο σε ψήφους κόμμα, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, το απόλυτο ποσοστό εκλογικής δύναμης, αυτό δηλαδή που μπορεί να δώσει αυτόματα (σ.σ. ανεξάρτητα δηλαδή από το πόσες ψήφους θα λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα) την αυτοδυναμία και κατά συνέπεια τις 151 έδρες στο πρώτο σε ψήφους κόμμα, είναι το 42,7%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται όσο αυξάνεται η δύναμη των εκτός Βουλής κομμάτων. Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι 3%, τότε το 41,5% αρκεί να δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Κατά συνέπεια, η αυτοδυναμία, δεν εξαρτάται από τη διαφορά που θα έχει το πρώτο με το δεύτερο σε ψήφους κόμμα. Οπως εκτιμάται, ακόμα με μία ψήφος μπορεί να δώσει αυτοδυναμία.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό του νέου εκλογικού νόμου είναι η συνεχής μεταβολή των εδρών που λαμβάνει ένα κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια. Οι «καραμπόλες» που γίνονται κατά την κατανομή τους είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες που μπορεί να δώσουν σε ένα κόμμα έδρες εκεί που δεν το αναμένει.

Πάντως, ο αριθμός των εδρών που θα πάρει κάθε κόμμα, εκτός του πρώτου, εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό ψήφων που θα συγκεντρώσει πανελλαδικά. Γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της ψήφου των κομμουνιστών ακόμα και στην πιο αφιλόξενη περιοχή. Καμία ψήφος στο ΚΚΕ, σε καμία εκλογική περιφέρεια, δεν είναι χαμένη, καθώς όλες προσμετρώνται και συμβάλλουν εξ ίσου στο συνολικό ποσοστό του Κόμματος που θα κρίνει και τον αριθμό των εδρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ