Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ 2007
Για τις γυναίκες εργαζόμενες

Με την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών των διαφόρων κομμάτων, προσπάθησαν ορισμένοι να ξεκινήσουν μια κουβέντα για το ποια ψηφοδέλτια «φιλοξενούν» τις περισσότερες γυναίκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα υπόλοιπα κόμματα (πλην ΚΚΕ) χρησιμοποιούν τέτοια επιχειρήματα αναζητώντας εγγυήσεις ή αποδείξεις για τη στήριξη που δήθεν προσφέρουν στις γυναίκες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κι άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΝ, ούτε λίγο-ούτε πολύ ισχυρίζονται ότι το ζήτημα δεν είναι προς όφελος τίνος ασκείται μια πολιτική, αλλά το φύλο όποιου την ασκεί. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Στις 27 Ιούνη του 2007, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πρόγραμμα «ολοκληρωμένης παρέμβασης» (υπέρ των ανέργων υποτίθεται), διευκρινίζοντας ότι οι... «ωφελούμενοι» - κατά 60% γυναίκες - θα:

  • Είναι άνεργοι μετά από 18 μήνες, αφού τόση είναι η διάρκεια της... «παρέμβασης».
  • Αμείβονται με 16 ή 20 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή με επίσημη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», αφού το κατώτερο μεροκάματο από 1/5/2007 είναι 29,39 ευρώ.

Στην ίδια λογική, στα «221 σημεία» του προγραμματικού του πλαισίου, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται «στροφή των προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE) κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Πρόκειται για προγράμματα από εκείνα που προβάλλονται ως... σωτήριες λύσεις για τις γυναίκες, ώστε να συνδυάζουν οικογένεια και εργασία.

Τέτοιες... «λύσεις» βυθίζουν τις γυναίκες πιο βαθιά στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην οικονομική εξάρτηση, στην εργασιακή ανασφάλεια. Ευνοούν αποκλειστικά και μάλιστα μακροπρόθεσμα τις επιχειρήσεις. Κι όμως: καμία υπουργός, βουλευτής, νυν ή υποψήφια, καμία δήμαρχος κτλ. της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δε διαφώνησε, δεν εναντιώθηκε, δεν αποστασιοποιήθηκε από τέτοια μέτρα. Το αντίθετο. Υπερασπίζονται με επιμονή τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων τους, ακριβώς γιατί είναι επιτακτικές για την τάξη την οποία υπηρετούν.

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ διεκδικεί πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, γυναίκες και άνδρες, με μισθούς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Οι κομμουνιστές λένε ότι οι γυναίκες πρέπει και να δουλεύουν και να αποκτούν οικογένεια, όχι μόνο δε στηρίζουν και αντιπαλεύουν την ομηρία της μερικής δουλιάς και μερικής ζωής, αλλά και διεκδικούν μέτρα αληθινής στήριξης, όπως: άδειες κυήσεων, τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα σε ποιον τομέα δουλεύουν, δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Μειωμένο ωράριο δύο και μία ώρες αντίστοιχα στα πρώτα δύο και τέσσερα χρόνια για τον άνδρα ή τη γυναίκα κατά την επιλογή τους. Αύξηση των γονικών αδειών σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του κτλ.

Οπως οι γυναίκες της πλουτοκρατίας στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έτσι κι οι γυναίκες της εργατικής τάξης πρέπει να παλέψουν για το συμφέρον της δικής τους τάξης. Και γι' αυτό να ψηφίσουν ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικές δεσμεύσεις υπέρ του κεφαλαίου(2017-10-14 00:00:00.0)
Η γυναικεία ψήφος να είναι κόκκινη(2007-06-29 00:00:00.0)
«Τα προγράμματά σας είναι κοροϊδία»!(2006-09-27 00:00:00.0)
Συμπεράσματα υποκρισίας(2003-09-20 00:00:00.0)
Απλοχεριά στις υποσχέσεις(1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ