Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ναφθαλίνη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ναφθαλίνη μυρίζει το «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» που ανέσυρε απ' το «μπαούλο» της κομματικής προπαγάνδας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Πάει να κάνει «σύγχρονη πολιτική» με μπαγιάτικα υλικά. Κατανοούμε πλήρως την αγωνία του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, μόνο που σε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές δεν μπορεί να διαγράψει μια πορεία δεκαετιών κατά την οποία το κόμμα του εφάρμοζε με αξιοθαύμαστο ζήλο την ίδια πολιτική μ' αυτή της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Απ' αυτή την πορεία, δεν υποχώρησε ούτε χιλιοστό, ούτε και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Για όσο λειτουργούσε η Βουλή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μαζί με τη ΝΔ τα 11 από τα 13 νομοσχέδια που αυτή έφερε στη Βουλή, με ιδιαίτερα επαχθής για τους εργαζόμενους όρους να περιλαμβάνονται σε πολλά απ' αυτά. Απ' αυτή την πορεία το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε στο μέλλον γιατί είναι δεσμευμένο απέναντι στην πλουτοκρατία να συνεχίσει την πορεία ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να της προσφέρει στο «πιάτο» ανασφάλιστη εργασία νέων ανθρώπων κ.ο.κ.

Και κάτι ακόμα. Καλά θα κάνει το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικό. Αλλωστε οι πολιτικοί του πρόγονοι (Γ. Παπανδρέου) ήταν αυτοί που συντάχθηκαν με τον Παπάγο...

PASOKfone

Περιοδεύοντας σε στέκια νεολαίας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μοίραζαν κουπόνια για 100 ώρες διεθνών και υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων με χρέωση αστική. Ή για σύνδεση με το διαδίκτυο χωρίς πάγιο, μέσω του προαναφερόμενου εξ ολοκλήρου ιδιωτικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Στο κουπόνι, κάτω από τον «πράσινο ήλιο», φιγούραρε ως τίτλος το «ΠΑΣΟΚ Διεθνείς και υπεραστικές κλήσεις με χρέωση αστικής μονάδας». Και ως υπότιτλος το «Μέχρι να κάνουμε όλη την Ελλάδα Ευρυζωνική, μάθε το διαδίκτυο χωρίς πάγιο, με χρέωση αστικής μονάδας ανά λεπτό».

Μάλιστα για τη σύνδεση με το διαδίκτυο, πρέπει ο πελάτης - ψηφοφόρος να πληκτρολογήσει ως κωδικό εισόδου στο σύστημα τη λέξη «ΡΑSΟΚ» και παρακάτω τη λέξη «ΝΙΚΗ». Για όποια τεχνική υποστήριξη χρειαστεί, στο κουπόνι που μοίραζαν τα στελέχη της Χ. Τρικούπη, παρέπεμπαν στο τηλέφωνο της ιδιωτικής εταιρείας. Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να «ψαρέψουν ψήφους», αλλά στέλνοντας και πελάτες σε εταιρεία. Τι άλλο μπορεί να δούμε;;; Ας τους απαντήσουμε, ψηφίζοντας ΚΚΕ την Κυριακή.

Το ... επιχείρημα

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν όσοι παρακολούθησαν προχτές σε εκπομπή της ΝΕΤ για τις εκλογές τα επιχειρήματα που αντέταξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Γαλάνης στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στη διάρκεια της συζήτησης λοιπόν, ο Θ. Παφίλης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Συνασπισμός ψήφισε το Μάαστριχτ, συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στη μισή Ελλάδα στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα... Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει για να κάνει την απίθανη δήλωση ότι αυτά τα έκανε ο Συνασπισμός, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα «να τα πείτε στον Συνασπισμό»!!! Ας μην υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη του κόσμου οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό το παραμύθι, αλλά έχει πολλούς σαλτιμπάγκους, παρά πολλούς...

Τους εξωθούν εκτός σχολείου

Ο προσανατολισμός της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης στη μισοκατάρτιση των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι δεδομένος. Ομως, όπως φαίνεται, ούτε καν αυτή την «πολυτέλεια» δεν επιτρέπουν σε κάποια από αυτά. Ετσι λοιπόν, όπως καταγγέλλουν γονείς, με τη σταδιακή κατάργηση των ΤΕΕ και την αντικατάστασή τους από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, οι μαθητές της Β' τάξης των ΤΕΕ που φέτος έμειναν στην ίδια τάξη, καλούνται να επαναλάβουν την Α' τάξη ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ, πράγμα που στην πράξη τους ωθεί εκτός σχολείου, αφού είναι τουλάχιστον παράλογο να ζητούν από το μαθητή να επαναλάβει δύο χρονιές.

Δεν είναι απλά ένα πρακτικό πρόβλημα που προέκυψε από τη βιασύνη τους να φτιασιδώσουν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση καταργώντας τα ΤΕΕ και ιδρύοντας τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Είναι ξεκάθαρη στέρηση του δικαιώματος έστω και σε αυτή την εκπαίδευση, για μια μερίδα παιδιών που είναι μάλιστα και αυτή που βιώνει με το σκληρότερο τρόπο τους ταξικούς φραγμούς. Τα παιδιά εκείνα που πηγαίνουν από τη δουλειά στο σχολείο, προσπαθώντας να κρατηθούν με νύχια και με δόντια μέσα στην εκπαίδευση.

Αταλάντευτα με το λαό

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι την τελευταία 20ετία, πολλά και κρίσιμα για τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας έλαβαν χώρα, και να το σκεφτεί στην κάλπη. Να εξετάσει κάθε άνθρωπος του μόχθου τη θέση των κομμάτων σε αποφάσεις που σημάδεψαν τη ζωή του. Κρίνοντας μ' αυτό το κριτήριο και το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν το μόνο αταλάντευτο και μαχητικό αντίβαρο σε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, με αγωνιστική στρατηγική ρήξης με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Εχει μεγάλη αξία να θυμηθεί ο εργαζόμενος: Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχτηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την καταψήφισε. Ηταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που την υπερψήφισαν, όντας προσηλωμένοι στην εκβιαστική λογική του ευρωμονοδρόμου που το ΚΚΕ απέρριψε και απορρίπτει έως σήμερα. Με τη θετική τους ψήφο τα άλλα τρία κόμματα άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και ξεχύθηκαν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, «άνεμοι» που σάρωσαν κεκτημένα δικαιώματα. Οι συνέπειές της είναι πανταχού παρούσες στη ζωή κάθε εργαζόμενου σήμερα.

Οταν ξέσπασε η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο το ΚΚΕ πρόταξε το σύνθημα - αίτημα πάλης «Ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες», όχι για να υπερασπιστεί τον δημόσιο τομέα όπως τον είχαν καταντήσει, αλλά για να μην έρθουν χειρότερα για το λαό και προειδοποιούσε ότι η μερική θα φέρει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρωτοστάτησαν στο ξεπούλημα. Και ο ΣΥΝ πρόσφερε άλλοθι, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει σημασία η μερική ιδιωτικοποίηση αρκεί η πλειοψηφία των μετοχών να παραμείνει στο δημόσιο...

Οταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν την ΚΑΠ, μόνο το ΚΚΕ αποκάλυπτε στους αγρότες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή θα επέφερε σε βάρος τους, προσπαθώντας να οργανώσει την πάλη τους για το δικαίωμά τους να μείνουν στη γη τους, να ζουν απ' αυτήν. Ο ΣΥΝ πρόταξε και προτάσσει το σύνθημα «η ΚΑΠ χρήζει μεταρρύθμισης»... Ηταν και πάλι μόνο το ΚΚΕ να προειδοποιεί για τον «Καποδίστρια» όπως και τώρα προειδοποιεί για τον δεύτερο «Καποδίστρια». Και τα τρία άλλα κόμματα τους αποδέχτηκαν, τους στήριξαν, συμφωνώντας με τη μετατροπή της ΤΑ σε βασικό μηχανισμό του κράτους για την αποκέντρωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ας θυμηθεί ο εργαζόμενος ποιο κόμμα έγκαιρα είδε και του είπε τι πρόκειται να συμβεί στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οχι γιατί έχει μαντικές ικανότητες, αλλά γιατί από ταξική σκοπιά παρακολουθεί, αναλύει και βλέπει τα στάδια κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής. Αντιτάχτηκε σ' αυτήν σθεναρά. Πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ χωρίς να αναμασά τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών όπως έκανε ο ΣΥΝ που σήκωνε δυο σημαίες «Οχι στον πόλεμο» αλλά και «όχι στην τρομοκρατία», υπονομεύοντας το κίνημα και την πάλη του. Μόνο αυτό διατύπωσε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο «σχέδιο Ανάν». Και αποδείχτηκε σωστό αυτό το ΟΧΙ. Χωρίς να καταποντιστεί η Κύπρος όπως οι άλλοι κινδυνολογούσαν.

Η συνέπεια λόγων και έργων και πάντα στην κατεύθυνση υπεράσπισης όσων συμφέρουν το λαό είναι χαρακτηριστικό που ποτέ δεν απώλεσε το ΚΚΕ. Δεν πρόδωσε την αποστολή του, το δίκιο του λαού, για μικροκομματικά οφέλη. Αυτό θα κάνει και την επαύριο των εκλογών με τη δύναμη που ο λαός θα του δώσει.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Μεταρρυθμιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ θα συνεχιστούν κι ας θίγονται κάποιοι», δηλώνει στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός και αυτό το «κάποιοι» το αφήνει έτσι ...φλου! Το αφήνει σε εμάς να ...μαντέψουμε ποιοι θα είναι.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι ανάμεσά τους δε συγκαταλέγονται βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, πολυεθνικές, καναλάρχες και όλα τα συναφή. Εκτός αν θεωρούνται πλήγμα προς αυτούς οι φοροαπαλλαγές και οι διευκολύνσεις που τους πρόσφερε η ΝΔ τα τελευταία 3 χρόνια.

Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τους παραπάνω ...ποιοι μας μένουν; Απλούστατα, ο ελληνικός λαός. Αυτούς που η ΝΔ προσπαθεί να διαχωρίσει σε προνομιούχους και μη, προκειμένου να ...αναδιανείμει τη φτώχεια τους και να λέει ότι κάνει «κοινωνική πολιτική».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ νέα πολιτικά επιχειρήματα στη «φαρέτρα» του ΠΑΣΟΚ ενόψει της κάλπης! Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι ο νυν πρωθυπουργός «είναι λίγος», οπότε πρέπει να εκλεγεί στη θέση του αυτός, που είναι «πολύς»...

Οχι πως περιμέναμε τίποτε καλύτερο μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές. Ευελπιστούμε, πάντως, ότι δε θα ακούσουμε και χειρότερα. Π.χ., να μη μας ζητήσουν να ψηφίσουμε τον ...«πιο μάγκα», τον «πιο τσαμπουκά», τον «πιο φευγάτο» ή άλλα πολύ χειρότερα.

Απ' αυτούς όλα να τα περιμένεις...

ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ τηλεφώνημα από γραφείο υποψήφιου βουλευτή (κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) θα είχατε στα σίγουρα αυτές τις μέρες. Ξαφνικά, βλέπετε, τους γίναμε πολύ αγαπητοί και κάνουν ό,τι μπορούν για να μας εξυπηρετήσουν.

Αλλοι προσφέρονται να διευκρινίσουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε, άλλοι - στην περίπτωση των ετεροδημοτών - παρέχουν δωρεάν μεταφορά και άλλοι μας τονίζουν την ανάγκη να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, έτσι από ...πολιτικό αλτρουισμό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μα, στ' αλήθεια, θεωρούν ότι με κάτι τέτοια μπορούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο; Θα ήταν σαφώς πιο τίμιο να έλεγαν «θέλω να με ψηφίσεις»! Ισως, όμως, γνωρίζουν το πόσα θα ακούσουν αν κάνουν κάτι τέτοιο.

Κοροϊδία ύψους 1 δισ. ευρώ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν άντεξαν τελικά τις «κατηγορίες» ότι δίνουν πολλά στους οικονομικά ασθενέστερους και το ξεφούρνισαν το μυστικό οι γαλάζιοι κυβερνώντες. Το κόστος ολόκληρου του κοινωνικού πακέτου για το 2008 δε θα ξεπεράσει το... 1 (ολογράφως ένα) δισ. ευρώ!!! Δηλαδή, μόλις 0,5% του ετησίως παραγόμενου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Το ομολόγησε ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης. Ιδού τι είπε χτες (στον «Αλφα 9,89»): «Ολα έχουν κοστολογηθεί. Ολες οι εξαγγελίες είναι νομοσχέδια κατατεθειμένα στη Βουλή που συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Ολα τα ποσά είναι μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Είναι ζήτημα αν οι εξαγγελίες που έχουμε κάνει για το 2008 ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ». Δηλαδή, όλα όσα λέει σε κάθε μπαλκονάτη ομιλία ο Κ. Καραμανλής, δηλαδή οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα ανεργίας, το επίδομα στους τρίτεκνους, η χρηματοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, κ.ο.κ., όλα αυτά δεν ξεπερνούν το δυσθεώρητο 1 δισ. ευρώ (σ.σ.: Μόνο τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2007 ήταν 870 εκατ. ευρώ). Οταν το ΚΚΕ μιλάει για εξευτελιστικές παροχές το αποκαλούν ισοπεδωτικό και υπερβολικό. Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα. Μεθαύριο, λοιπόν, πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.

«Μπλόκο» στον εργασιακό μεσαίωνα

Ασφαλώς και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική προαναγγελία του Κ. Καραμανλή για άρση της «μονιμότητας» των εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα. Αποτελεί θέση, αν και όχι ανοιχτά διακηρυγμένη, από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προχτές, όμως, ο πρωθυπουργός προχώρησε ακόμα περισσότερο: «Ναι, είμαι υπέρ και στο στενότερο δημόσιο τομέα να υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι απασχόλησης. Να μην είναι κατ' ανάγκην όποιος απασχολείται στο δημόσιο τομέα μόνιμος, εφ' όρου ζωής, δημόσιος υπάλληλος», υποστήριξε, ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε ανοιχτά ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούσαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να προσφέρουν...». Αυτή είναι και η πραγματική επιδίωξη της «μεταρρύθμισης» στο Εργασιακό: Η γενίκευση της μερικής απασχόλησης (και ασφάλισης), η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ηδη το 8ωρο έχει γίνει λάστιχο, το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων απελευθερώθηκε «εν μέρει», ενώ στις πρώην ΔΕΚΟ οι νεοπροσλαμβανόμενοι βρίσκονται κατ' ευθείαν στον εργασιακό μεσαίωνα. Κι όμως ο Κ. Καραμανλής δηλώνει περήφανος για την κατάργηση της «μονιμότητας» στις πρώην ΔΕΚΟ... Μπλόκο στην αντιλαϊκή λαίλαπα: Κόκκινο μεθαύριο στην κάλπη, δύναμη στους αγώνες της επόμενης μέρας.

Να πάρουν απάντηση

Είναι γνωστό ότι ο δικομματισμός τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές βάζει τους μηχανισμούς σε πλήρη λειτουργία, για να καταφέρει να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων, πατώντας πάνω και στην ανέχεια που η ίδια η πολιτική του δημιουργεί. Κάτι τέτοιο φαίνεται συμβαίνει και στα Ανω Λιόσια με τη νεοεκλεγμένη γαλάζια δημοτική αρχή. Τέσσερα μηνιάτικα απλήρωτα έχουν από το 2006 οι περίπου 500 εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων, χωρίς να τους έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή δήλωνε αδυναμία να εξοφλήσει τα χρωστούμενα, ξαφνικά και λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές κάλεσε τους εργαζόμενους και τους πλήρωσε όχι τα χρωστούμενα αλλά τους μισθούς ...Σεπτέμβρη και Οκτώβρη προκαταβολικά από κονδύλι όπως υποστηρίζει που εξασφαλίστηκε!!! Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των μόνιμων εργαζόμενων σε ανακοίνωσή του «Στελέχη της διοίκησης του δήμου καλούν ανά τμήμα τους εργαζόμενους για να τους πείσουν με εκβιαστικά διλήμματα να ψηφίσουν τη ΝΔ». Και φυσικά δεν είναι κακό που πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι αλλά από το όλο γεγονός δεν μπορεί να κρυφτεί η προεκλογική σκοπιμότητα, για να μην πούμε εξαγορά. Και είναι κάτι που οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι το έχουν ξαναζήσει έντονα και με την προηγούμενη πράσινη δημοτική αρχή. Είναι στο χέρι τους, λοιπόν, στις 16 του Σεπτέμβρη να τους κόψουν το βήχα. Να σταματήσουν πλέον αυτό το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους εδώ και χρόνια και θα συνεχιστεί όσο στηρίζουν και τους δύο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος προοπτικής

Με την ψήφο τους στις 16 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι καλούνται, όχι μόνον να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους και να καταδικάσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και εφαρμόζονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και υπέρ της πλουτοκρατίας του μεγάλου κεφαλαίου, μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις που υποφέρουν απ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα πολύ χειρότερα που έχουν στα συρτάρια τους, με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας, ταξική διαφοροποίηση της Παιδείας, Καποδίστρια, για να ενισχύονται οι επιχειρηματίες, κλπ. Αυτά θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αν δε χάσουν, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος την επόμενη. Αν νιώσουν δυνατοί καταφέρνοντας να υφαρπάξουν λαϊκές ψήφους, θα επιτεθούν στην εργατική τάξη, στη λαϊκή οικογένεια προβάλλοντας τη δύναμη της λαϊκής ψήφου που εισέπραξαν.

Με κριτήριο, λοιπόν, και την εμπειρία της τελευταίας 20ετίας και τα σχεδιαζόμενα για την επόμενη μέρα, από τα κόμματα του δικομματισμού και τα στηρίγματά τους, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, η μικρομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, πρέπει να σκεφθούν, ότι δεν αρκεί με την ψήφο τους να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για ό,τι έκαναν, αλλά και να τους εμποδίσουν να εφαρμόσουν τα χειρότερα που σχεδιάζονται στα κογκλάβια της ΕΕ και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΝΑΤΟ κλπ.). Να σκεφτούν πως από την επομένη, οι δικοί τους αγώνες θα είναι η δυναμική της αντίστασης και της αντεπίθεσής τους με ισχυρό ΚΚΕ. Οτι και νέες δυνάμεις θα αναθαρρήσουν και θα εγκαταλείψουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, δε φθάνει να μειώσουν δραστικά τα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος καταδίκης του δικομματισμού θα είναι αποτελεσματική μόνο αν ενισχύσει το ΚΚΕ, την πραγματική πολιτική δύναμη που βρίσκεται και θα είναι πάντα, απέναντι στον δικομματισμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Η ως τώρα δράση του απέδειξε ότι δεν πετά κούφιες αγωνιστικές κορόνες χωρίς περιεχόμενο όπως άλλες δυνάμεις. Δεν περιορίζεται σε αντιπολιτευτικές κουβέντες, πατώντας σε δυο βάρκες όπως π.χ. ο ΣΥΝ που με στρατηγική τον ευρωμονόδρομο μιλά δήθεν αγωνιστικά αλλά ως εκεί που δε θίγει τα βάθρα του συστήματος. Ως την αναδιανομή του πλούτου ανάμεσα σε εργαζόμενους και αφεντικά.

Ετσι, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η καλύτερη επένδυση για το λαό. Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ δυναμώνει τους αγώνες για καλύτερα μεροκάματα, για εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, πρώτα απ' όλα μέσα στους χώρους δουλιάς όπου, σήμερα, όλα «τα σκιάζει η φοβέρα». Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει φτερά στο λαϊκό κίνημα, θα συμβάλλει ώστε ο λαός να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. θα βοηθήσει στην οργάνωση πιο αποφασιστικών λαϊκών - εργατικών αγώνων για την απόκρουση, αρχικά, των χειρότερων που ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Και, στην πορεία, για τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη λαϊκή συμμαχία που θα διεκδικεί όχι μόνον φιλολαϊκά μέτρα αλλά και τη λαϊκή εξουσία για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Ετσι η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι ψήφος για το αύριο και την προοπτική του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ