Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συνδιαμόρφωσαν την επίμαχη ευρωενωσιακή οδηγία!

Εκτός από τους εθνικούς νόμους που αύξησαν τα όρια ηλικίας από τα 60 στα 65 των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας, που οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η οδηγία 2006/54, που αποτελεί τη βάση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της Ελλάδας, αναδιατυπώνει σύνολο οδηγιών που αφορούν την «ισότητα των ευκαιριών». Υπεύθυνη για τη σύνταξη αυτής της οδηγίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα (monitoring of decision making process between institutions COM 2004/279) της ΕΕ, ήταν η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, που λόγω λήξης της θητείας της συνεργάστηκε με τον νέο επίτροπο Σταύρο Δήμα μέχρι την παρουσίαση της τελικής πρότασης.

Η οδηγία, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την επαγγελματική ασφάλιση, αναπαράγει τις διατάξεις της οδηγίας 86/378 ΕΟΚ που εγκρίθηκε επί θητείας επιτρόπων του ΠΑΣΟΚ και κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η οδηγία αναφέρει ρητά (άρθρο 6) ότι «μεταξύ των διατάξεων που αντιβαίνουν προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης (...) συμπεριλαμβάνεται (...) η επιβολή διαφορετικών ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν όχι απλώς ενήμεροι για την κοινοτική νομοθεσία, αλλά συνέβαλαν με την υπογραφή τους στη διαμόρφωσή της. Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι. Το γεγονός, άλλωστε, δεν μπορεί να ξενίζει τις γυναίκες, που δεν ξεχνούν ότι η πρώτη συνέπεια των κοινοτικών μέτρων ισότητας ήταν να αρθεί η απαγόρευση της νυκτερινής εργασίας των γυναικών!

Το αν η απασχόληση στο Δημόσιο αποτελεί ή όχι επαγγελματική ασφάλιση, έχει ήδη απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπάρχουν ήδη σχετικές αποφάσεις που αφορούν άλλες κοινοτικές χώρες, τουλάχιστον από το 1990. Αρα, και πάλι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να τις γνώριζαν και να είχαν πάρει τα μέτρα τους, όταν ψηφίζονταν τροπολογίες της νομοθεσίας ή αναδιατύπωση της νομοθεσίας το 1996-97 και το 2006.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τέλος, όπως και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στήριξαν το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο για την απασχόληση, το πρόγραμμα «PROGRESS», μέσα στο οποίο εντάσσεται αυτή η οδηγία και σειρά άλλων αντεργατικών αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπως αυτή του χρόνου εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ