Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θυμήσου τον Σημίτη!

Ο Κ. Σημίτης δε μάσησε τα λόγια του, έστω και αν μίλαγε από μπαλκόνι, έστω και αν επικοινωνούσε "πρόσωπο με πρόσωπο" με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην Καλλιθέα. Πίσω από τα μεγαλόστομα και απατηλά "η Ελλάδα πάει μπροστά", "η Ελλάδα γίνεται ισχυρή", δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το τι περιμένει τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες την επομένη των εκλογών.

Φυσικά δεν τα είπε για πρώτη φορά ο Κ. Σημίτης, άλλωστε τα ίδια είπε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Εχει σημασία όμως να τα λέει κατάμουτρα στον κόσμο, σε συγκέντρωση λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δε γνώριζε. Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πέραν της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

***

Το πρώτο πράγμα που εκτίμησαν τα μεγάλα αφεντικά στην ομιλία του εκλεκτού τους, ήταν ότι, παρότι μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση με την οποία στόχευε να πείσει ότι διαθέτει "κοινωνικό πρόσωπο", δεν υπέκυψε στους "λαϊκίστικους πειρασμούς", δε "χαλάρωσε", δε "μοίρασε υποσχέσεις" για παροχές στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους.

Αντίθετα, ο Κ. Σημίτης με περίσσιο ομολογουμένως θράσος, ζήτησε συστράτευση των λαϊκών μαζών στην πορεία προς την ΟΝΕ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, αξίωσε να προσφερθούν εθελοντικά, να θυσιαστούν - όπως το κάνουν δεκαετίες τώρα χωρίς κανένα "αντίκρισμα" - για να μπορούν ανενόχλητα να πολλαπλασιάζονται τα υπερκέρδη μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών.

Ιδιαίτερα προκλητικός ο πρωθυπουργός, υποσχέθηκε μόνο "δάκρυα και αίμα" τα δύο, τουλάχιστον, επόμενα χρόνια για τους πολλούς και πρωτοφανή κέρδη και φαγοπότι για τη γνωστή "ευγενή τάξη".

Εύλογα, λοιπόν, και δικαιολογημένα, χειροκρότησαν τη στοχοπροσήλωση και τη"συνέπεια" του Κ. Σημίτη στην αντιλαϊκή πολιτική οι "έγκυρες" εφημερίδες του κατεστημένου. Γι' αυτό, εξάλλου, τον στηρίζουν μεγεθύνοντας στο έπακρο τις"εντυπώσεις" από τη συγκέντρωση - ένα μικρό δείγμα της βοήθειας που προσφέρουν - ώστε να μην τον... εμποδίσει η λαϊκή ετυμηγορία να προχωρήσει με μεγαλύτερο αέρα στην επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων.***

Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά πώς μεταφράζονται στην πράξη και ποιες ολέθριες επιπτώσεις θα έχουν στην καθημερινή ζωή οι "διακηρύξεις" του Κ. Σημίτη. Πολύ περισσότερο που έχει στην πλάτη του τη σκληρή εμπειρία των δύο προηγούμενων χρόνων κυβέρνησης Σημίτη. Εχει, λοιπόν, χιλιάδες λόγους να κάνει ό,τι μπορεί για να συντομεύσει τον βίον αυτής της κυβέρνησης και κυρίως αυτής της πολιτικής. Αυτούς ακριβώς τους λόγους πρέπει να έχει κατά νου όταν μπει στο παραβάν και όχι την ανύπαρκτη "ευτυχισμένη πολιτεία" του Κ. Σημίτη.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ