Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Χτες πραγματοποίησαν κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου και ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου του, Π. Μεταξά,καταγγέλλοντας πως λειτούργησε ως κομματικός εντολοδόχος, αναιρώντας την υπογραφή του από το πρόγραμμα εφημεριών που καταρτίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη και της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και υποβλήθηκε το Μάη στο υπουργείο Υγείας. Σήμερα οι γιατροί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν στα πλαίσια της απεργίας διαρκείας, με καταλήψεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες των νοσοκομείων "Γ. Γεννηματάς" και "Ειδικών Λοιμωδών Παθήσεων".

Ειδικότερα για το "Ιπποκράτειο", η απόφαση του προέδρου του νοσοκομείου να προσαρμόσει το πρόγραμμα εφημεριών στα μειωμένα κονδύλια που έδωσε το υπουργείο (εγκρίθηκαν 180 από τα 330 εκατ. που αρχικά ζητήθηκαν), οδήγησε ήδη σε παραίτηση ορισμένους τομεάρχες του νοσοκομείου, που αρνούνται να λειτουργούν τα τμήματα και τις κλινικές χωρίς το απαραίτητο ιατρικό ειδικό και ειδικευόμενο προσωπικό. Εξάλλου κανένας από τους υπεύθυνους επιστημονικούς φορείς (διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, τομεάρχες, διευθυντές κλινικών και Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου) μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχτεί το νέο συρρικνωμένο πρόγραμμα, αφού όλοι συμφωνούν πως καθιστά προβληματική και επικίνδυνη τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτός των άλλων διεκδικούν την άμεση πληρωμή των αναδρομικών και των δεδουλευμένων εφημεριών με βάση τα προγράμματα Μάη, Ιούνη, Ιούλη, Αυγούστου και Σεπτέμβρη.

Τέλος, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει για άλλη μια φορά τους "αχυράνθρωπους", όπως τους χαρακτηρίζει, του προεδρείου της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι συνεργάζονται απροκάλυπτα στη διάλυση των νοσοκομείων και στη διαπόμπευση των αγωνιζόμενων γιατρών.

Στο Ηράκλειο

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής συνεχίζεται η απεργία των γιατρών στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου. Μολονότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν περισσότερο από 90% τα κονδύλια που έχουν ζητήσει οι διοικήσεις των Νοσοκομείων, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι τα ποσά που εγκρίθηκαν για τις εφημερίες έχουν ήδη πληρωθεί.

Σήμερα θα γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) και στο "Βενιζέλειο", για να καθορίσουν την πορεία του αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι αύριο λήγει η τετραήμερη απεργία που αποφάσισε η τελευταία Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Βενιζελείου" Νοσοκομείου, ενώ οι γιατροί του ΠΕΠΑΓΝΗ έχουν πάρει απόφαση για συνέχιση της απεργίας επ' αόριστον. Τα αιτήματά τους είναι τα εξής: Πλήρης αποδοχή από το υπουργείο Υγείας του προγράμματος εφημεριών, όπως αυτό εγκρίθηκε από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου και ήδη εφαρμόζεται. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μέχρι σήμερα. Αναπροσαρμογή τόσο του ιατρικού μισθολογίου, όσο και της αποζημίωσης εφημεριακής απασχόλησης σε αξιοπρεπή επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ