Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακίνητα σήμερα τα τρόλεϊ, τα "πράσινα" και ο ηλεκτρικός

Σε στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 5 το απόγευμα, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ, με κεντρικό αίτημα να αποσυρθούν το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και οι νέοι αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας

Για έξι ώρες ακινητοποιούνται σήμερα, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία, λόγω της νέας στάσης εργασίας των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ και στους ΗΣΑΠ.

Την απεργιακή κινητοποίηση κήρυξε η Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ), με κεντρικό αίτημα να αποσυρθούν το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και οι νέοι αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τις ώρες της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι στους δύο συγκοινωνιακούς φορείς (ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ) έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις, κατά τις οποίες θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όπως προαναγγέλλουν, και στη συνέχεια κοινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, με τελικό προορισμό το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στο Σύνταγμα.

Στη σημερινή στάση εργασίας, δε μετέχουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία(ΕΘΕΛ), καθώς η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην ηγεσία του συνδικάτου τους, όχι μόνο αρνείται με διάφορα προσχήματα κάθε μορφή κινητοποίησης για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων, αλλά αποφεύγει ακόμα και τη σύγκληση του ΔΣ του συνδικάτου και γενικής συνέλευσης, που έχουν ζητήσει εγγράφως οι εκπρόσωποι της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ).

Με ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για "αδιαλλαξία, εμπαιγμό και αυταρχισμό", ζητούν την κατανόηση του επιβατικού κοινού και επισημαίνουν ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για την όποια ταλαιπωρία τους είναι η κυβέρνηση, η οποία αρνείται το διάλογο και προβάλλει "ως πανάκεια την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αδιαφορώντας για την ασφαλή και αξιόπιστη μετακίνηση του επιβατικού κοινού".

Στο μεταξύ, η διοίκηση των ΗΣΑΠ αποφάσισε τις ώρες της στάσης εργασίας να θέσει σε λειτουργία, με το προσωπικό ασφαλείας, τέσσερις, από τους 27 συνολικά, συρμούς του ηλεκτρικού και να δρομολογήσει τρία πράσινα λεωφορεία στη γραμμή Σύνταγμα - Πειραιά και Πειραιά - Πέραμα. Με χτεσινή της ανακοίνωση, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι τέσσερις συρμοί θα σταματούν μόνο στους σταθμούς: Πειραιά, Καλλιθέα, Ομόνοια, Ανω Πατήσια, Ειρήνη και Κηφισιά.

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ επισημαίνει ότι η απόφαση της διοίκησης να κυκλοφορήσουν ορισμένοι συρμοί και λεωφορεία δεν εξασφαλίζει όρους ασφάλειας και κατ' επέκταση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Ολοι στον αγώνα

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών και την ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, αλλά και του επιβατικού κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να πάρουν μέρος στη σημερινή στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΥΠΑΕ, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να παρακάμψουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που θέλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις "ντουφεκιά στον αέρα" και να αποτρέψουν με τον ενωτικό τους αγώνα το κυβερνητικό σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ