Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Και νέες βολές στο πανεπιστημιακό άσυλο

Πρόσχημα αποτελεί το γενικότερο, κοινωνικό πρόβλημα της εγκληματικότητας καταγγέλλουν οι ΠΚΣ και υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση κατάργησης του ασύλου αποτελεί την προϋπόθεση για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με αφορμή το φόνο που σημειώθηκε στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, άρχισε και πάλι από διάφορους κύκλους η προσπάθεια αίρεσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Χτες σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ η Επιτροπή Κοσμητόρων εισηγήθηκε την κατάργηση του ασύλου τις νυχτερινές ώρες και μόνο (;) για τους ακάλυπτους χώρους. Η συνεδρίαση διακόπηκε με την εισβολή μαινόμενων φοιτητών και τελικά συνεχίστηκε το απόγευμα εκτός πανεπιστημίου. Το μέτρο της "ημικατάργησης" του ασύλου ανακοινώθηκε ότι θα είναι προσωρινό. Δικαιολογημένα, όμως, οι φοιτητές θεωρούν ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την οριστική κατάργηση του κατακτημένου με αγώνες δημοκρατικού δικαιώματος της πανεπιστημιακής κοινότητας και σημειώνουν ότι συνδέεται με τις γενικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των ΠΚΣ με τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου, σημείωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε κάθε μέτρο που θέτει υπό αμφισβήτηση το άσυλο, το οποίο όπως τόνισε αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ελευθερία διακίνησης ιδεών μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.

Ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας που εμφανίζεται και στο χώρο του πανεπιστημίου είναι κοινωνικό και δε θα αντιμετωπιστεί με τέτοιου είδους μέτρα. Μάλιστα ως πρώτα μέτρα στην κατεύθυνση περιορισμού του φαινομένου της εγκληματικότητας, η αντιπροσωπεία των ΠΚΣ πρότεινε την άμεση πρόσληψη νυχτοφυλάκων σε όλες τις σχολές, πλήρη φωτισμό όλου του πανεπιστημιακού χώρου και περιπολίες της Αστυνομίας περιμετρικά του πανεπιστημίου.

Με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν πως άσυλο και εγκληματικότητα δε σχετίζονται μεταξύ τους: "Το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου ερχόταν πάντοτε στο προσκήνιο εποχές που η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων εντεινόταν. Στόχος η δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα.

Ετσι και τώρα που γίνεται προσπάθεια να "περπατήσουν" μέσα στο πανεπιστήμιο πλευρές της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, όπως τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, και τα οποία θα συναντήσουν τη βέβαιη αντίδραση των φοιτητών (ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο της Γραμματείας στις 21/9, ενώ σήμερα συντονίζονται Φοιτητικοί Σύλλογοι γι' αυτό το ζήτημα) το θέμα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο".

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να απαντήσουν στη νέα επίθεση που σχεδιάζεται απέναντι σε ακόμα ένα δικαίωμά τους με τη συνέχιση των αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλι ...περί ασύλου(2007-05-23 00:00:00.0)
"Μαύρο μέτωπο" κατά του ασύλου(1998-12-11 00:00:00.0)
Παμφοιτητική συγκέντρωση και πορεία για το άσυλο(1998-10-23 00:00:00.0)
Υποθεση όλων η υπεράσπιση του Ασύλου(1998-10-02 00:00:00.0)
Σοβαρό ολίσθημα η απόφαση της Συγκλήτου για το άσυλο(1998-09-26 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού(1998-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ