Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Αγωνιστική απόκρουση των περικοπών
  • Αρχίζει σήμερα η διήμερη απεργία των γιατρών στην Κέρκυρα
  • Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμπαρίσταται με όλες του τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των γιατρών

Οι αντιδράσεις για τις εφημερίες άρχισαν να μορφοποιούνται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με αίτημα την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν σε κάθε περιοχή.

Αρχίζει σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών της Κέρκυρας στο Νομαρχιακό και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νησιού (Λευκίμμης, Αγρού, Αγίου Μάρκου και Παξών).

Σήμερα οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κάνουν έκτακτη Γενική συνέλευση, ώρα 12 μ., στο αμφιθέατρο του "Ιπποκράτειου", με θέμα τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων, όπως ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Αύριο το μεσημέρι θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα,με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Προς έκτακτη Γενική Συνέλευση οδεύουν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου.

Χτες η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ του Νομού Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "Η τριμελής Επιτροπή των Γιατρών ΕΣΥ του "Βενιζέλειου" Νοσοκομείου ανακοινώνει στο λαό της Κρήτης και του Ηρακλείου ότι, μετά την περικοπή κατά 55% των κονδυλίων για τις εφημερίες, το "Βενιζέλειο" Νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύσει με ασφαλή τρόπο για 15 μέρες το μήνα: 8 μέρες σε γενική εφημερία και 7 μέρες σε εσωτερική εφημερία. Καλεί τον κρητικό λαό να απαιτήσει από την κυβέρνηση να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου".

Ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον "απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας προσπαθούν να περικόψουν και να συμπτύξουν τις εφημερίες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας".

"Η ενέργεια αυτή, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, οδηγεί, κατ' αρχήν, στην αδυναμία αντιμετωπίσεως των αναγκών, από μέρους των Ιδρυμάτων, για συνεχή παρακολούθηση των νοσηλευόμενων και των έκτακτων περιστατικών και, κατά δεύτερο λόγο, στη μετατροπή των Νοσοκομείων σε Ιδρύματα πρωτοβάθμιας φροντίδας, για την οποία είναι ταγμένα βάσει του νόμου τα Κέντρα Υγείας". Ο ΠΙΣ διαμαρτύρεται κατά του υπουργείου Οικονομικών, διότι δε συμμετείχε - ως μη προσκληθείς - στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου με διάφορους φορείς στην τελική διαμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ. "Δεν εισακούστηκε όταν εγκαίρως είχε προειδοποιήσει ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν και η κατανομή τους είναι τέτοια, που θα οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας", επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ο ΠΙΣ συμπαρίσταται με όλες τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των ιατρών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση του μισθολογίου και τη σωστή κατανομή των εφημεριών, για να μπορούν οι ιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Ελληνα πολίτη με συνθήκες που αρμόζουν στον πολιτισμένο κόσμο και που σε τελική ανάλυση ο Ελλην πολίτης δικαιούται καλύτερης προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Και αυτό δε θα γίνει παρά μόνο όταν η κυβέρνηση κατανοήσει ότι πρώτη φροντίδα της πρέπει να είναι για τον πολίτη οι όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες παροχής υγειονομικής περίθαλψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας του".

Η ΝΑΣ Κέρκυρας

Τη συμπαράστασή της στην αγωνιστική κινητοποίηση των γιατρών του νησιού εκφράζει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Κέρκυρας.

Η ΝΑΣ καλεί τον κερκυραϊκό λαό, τη νεολαία, τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, τα συνδικάτα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να απαιτήσουν να αποσυρθεί αμέσως η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και οι εφημερίες να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε χώρου, όπως αυτές καθορίζονται από τα επιστημονικά όργανα των Νοσοκομείων και των ΚΥ.

"Η περικοπή των εφημεριών, επισημαίνει η ΝΑΣ, αποτελεί άλλη μια υπονόμευση του Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος. Μειώνονται οι συνολικές αποδοχές των γιατρών αρκετά κάτω από τα επίπεδα του 1997. Αποδυναμώνεται η λειτουργική απόδοση σε υπηρεσίες υγείας απ' όλα τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ετσι, τελικά αυτός που "θα πληρώσει τη νύφη" θα είναι ο ασθενής πολίτης, που θα πάει στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ και δε θα βρίσκει γιατρούς, ούτε των υπαρχόντων ειδικοτήτων".

Η μείωση των εφημεριών των γιατρών, συνεχίζει η ΝΑΣ, λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος παραιτήσεων πολλών γιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτό, και υπογραμμίζει: "Ιδιαίτερα θα θιγεί ο κερκυραϊκός λαός γιατί ήδη υπάρχουν μεγάλα κενά στη στελέχωση του Νοσοκομείου, του Ψυχιατρείου, των τεσσάρων ΚΥ του νομού και του ΙΚΑ".

Η ΝΑΣ ζητά: Να προκηρυχτούν τώρα όλες οι κενές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υπαλληλικό προσωπικό στο Νοσοκομείο, στο Ψυχιατρείο, στα ΚΥ και στο ΙΚΑ. Να εφοδιαστεί το Νομαρχιακό Νοσοκομείο με αξονικό τομογράφο. Να επιταχυνθούν οι εργασίες του νέου νοσοκομείου που καθυστερεί απαράδεκτα και η κυβέρνηση αρκείται στις προεκλογικές φιέστες θεμελίων. Να συσταθεί πλήρης υπηρεσία Κέντρου Αμεσης Βοήθειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ