Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξαναβρεί το δρόμο της

- Σε ποια σημεία διαφοροποιείται η Δημοτική σας Κίνηση από τις άλλες παρατάξεις που κατεβαίνουν στις εκλογές;

- Η δική μας Δημοτική Κίνηση έχει μια άλλη αγωνιστική διάσταση στα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Δεν υπήρχε μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο να μη φέρουμε ψήφισμα, να μη διαμαρτυρηθούμε, να μην κάνουμε τις προτάσεις μας και να συμπαραταχτούμε για να το αντιπαλέψουμε. Δυστυχώς, όμως, η Δημοτική Αρχή αγνόησε τις πρωτοβουλίες μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι ο καθένας στις εκλογές που έρχονται θα αναμετρηθεί ανάλογα με τη στάση που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στα προβλήματα και πώς τα υπερασπίστηκε, με ποιους συντάχθηκε, ποια πολιτική υπηρέτησε, των εργαζόμενων ή του μεγάλου κεφαλαίου. Ο κόσμος θα πρέπει να τιμωρήσει όλους αυτούς που συντάχθηκαν με την κυβερνητική πολιτική και ο θεσμός της ΤΑ, που είναι βαθιά λαϊκός και κύρια διεκδικητικός και αγωνιστικός, θα πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο του με τις αγωνιστικές Κινήσεις και παρατάξεις.

- Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή σας; - Να πω ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο Δήμο Τριανδρίας, όχι τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, είναι τα αυθαίρετα κτίσματα. Οταν ήμασταν στη Δημοτική Αρχή κάναμε πολεοδομική μελέτη, προχωρήσαμε σε οριοθέτηση της χρήσης γης και επρόκειτο να εκπονηθεί μία μελέτη για την οικιστική αποκατάσταση των αυθαίρετων οικιστών, αυτών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους νομίζω ότι δικαιωματικά πρέπει να τους δει η Δημοτική Αρχή ξεχωριστά, γιατί αναγκάστηκαν κάποτε, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, να χτίσουν ένα αυθαίρετο και δεν έχουν σχέση με τους εξ επαγγέλματος καταπατητές. Το θέμα αυτό έμεινε τελματωμένο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ακριβώς όπως το αφήσαμε την προηγούμενη τετραετία. Ακόμη, πολιτική βούληση δεν υπάρχει από την πολιτεία για την επίλυση τέτοιου είδους κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και γενικά του λαού. Αρα, λοιπόν, απομένει η διεκδίκηση και ο αγώνας, που πρέπει να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή μαζί με τους δημότες της Τριανδρίας, για να δοθεί μια τέτοια λύση, που νομίζουμε ότι θα είναι η δικαιότερη.

- Ποιο το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής;

- Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει ξοδέψει γύρω στα 40 εκατ. δρχ. σ' αυτήν την τετραετία για δημόσιες σχέσεις, αδελφοποιήσεις, εκδηλώσεις. Πολιτιστικό έργο όμως δεν έχει μείνει. Ωστόσο, ο πολιτισμός έχει ανάγκη μιας καθολικής ανθρωπιστικής πολιτιστικής αντίληψης, που να την εμπνέει η ίδια η Δημοτική Αρχή δίνοντας και την πανανθρώπινή της διάσταση, πολύ περισσότερο όταν μια πολιτική δε θέλει την απλή τεχνική της διαχείρισης των πραγμάτων, αλλά θέλει να ανοίγει τους ορίζοντες για το μέλλον και να αποσκοπεί τελικά στο μετασχηματισμό της κοινωνίας. Υπάρχει, δηλαδή, στον πολιτισμό πολιτικό πλαίσιο και όχι πανηγύρια για τα πανηγύρια.

Οσο για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, υπάρχει μία συνεχής υποβάθμιση. Αξίζει να αναφέρω μία μόνο περίπτωση. Η κρατική επιχορήγηση είναι 280 δρχ. τη μέρα για το κάθε νήπιο, ποσό που αντιστοιχεί σε έναν χυμό. Αν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην υπάρχει υποβάθμιση και στην ποιότητα ζωής μέσα στους παιδικούς σταθμούς και στην τροφή... Και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, βάζουν επιπλέον φορολογία στους γονείς.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ