Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων

Η λέξη "καταστρατήγηση" των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν αρκεί για να αποδώσει το μέγεθος της ασυδοσίας των πλοιοκτητών, που τα πλοία τους εκτελούν τα δρομολόγια στα πορθμεία της χώρας. Η εντατικοποίηση της δουλιάς των ναυτεργατών μεταφράζεται σε 17ωρα εργασίας! Η ειδικότητα έχει χαθεί σαν έννοια, αφού ναύτες, με τη βοήθεια μηχανικών (!) ελέγχουν εισιτήρια, όταν θα πρέπει να απασχολούνται στη φορτοεκφόρτωση. Αυξήσεις μισθών καθυστερούν και αναδρομικές αποδοχές δεν καταβάλλονται.

Αυτά και πολλά ακόμα καταγγέλλουν ναυτεργάτες των πορθμειακών γραμμών Κέρκυρας και Καβάλας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην εφοπλιστική ασυδοσία. Οι πρώτοι μάλιστα, ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι δεύτεροι προειδοποιούν ότι, αν δε ληφθούν μέτρα από το ΥΕΝ, θα προχωρήσουν και αυτοί σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ομως οι καταγγελίες των ναυτεργατών στις συγκεκριμένες γραμμές, δεν αποκαλύπτουν μόνο το μέγεθος της καταστρατήγησης της νομοθεσίας από τους πλοιοκτήτες. Αναδεικνύουν και τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των ναυτεργατών, δεν παρεμβαίνει για την τήρηση των συμβάσεων εργασίας! Για μια ακόμα φορά, το ΥΕΝ έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η κυβερνητική πολιτική στον κλάδο αυτό χαρακτηρίζεται από την υποταγή στις εντολές του εφοπλιστικού κεφαλαίου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ