Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ομόφωνα δεκτή έγινε η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε η ΝΑΣ. Αποζημιώσεις, οικονομική ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και αναβολή της συζήτησης των νομοσχεδίων των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών έως ότου καταρτιστεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, είναι μερικές από αυτές

Τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Νίκος Στεφανίδης, σχετικά με τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική, ενέκρινε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση.

Αποζημιώσεις για τους πληγέντες, οικονομική ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, αναβολή της συζήτησης στη Βουλή των νομοσχεδίων των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών έως ότου καταρτιστεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, είναι μερικές από τις προτάσεις της ΝΑΣ, που ψηφίστηκαν ομόφωνα. Αναλυτικά η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα εξής:

  • Αποζημιώσεις για τους πληγέντες όχι με ενισχύσεις των 200.000 ή τα δάνεια των τραπεζών αλλά ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, ανεξάρτητα του χαρακτηρισμού της οικίας τους.
  • Οικονομική ενίσχυση σε κατεστραμμένες μονάδες της αγροτικής οικονομίας, στις βιοτεχνίες, στους επαγγελματίες κλπ.
  • Ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών προφύλαξης, πυροπροστασίας και να προσληφθούν οι απαραίτητες δυνάμεις προστασίας του δάσους.
  • Να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές και να ληφθούν μέτρα για την υλοποίηση της αναδάσωσης.
  • Να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να μπορούννα ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη και σε κάθε πρόβλημα προστασίας και μη καταστροφής των δασών και να παρθούν μέτρα, ώστε να προληφθούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  • Να καθαριστούν άμεσα όλα τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί στους ορεινούς όγκους της περιοχής.
  • Να προστατευτούν και να αναδασωθούν οι ορεινοί όγκοι της Αττικής.
  • Να προσληφθεί ειδικευμένο προσωπικό για την αποκατάσταση των καταστροφών των καμένων εκτάσεων.
  • Να απαγορευτεί η ξύλευση και η βοσκή με ταυτόχρονη ενίσχυση των κτηνοτρόφων της περιοχής.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στη Νομαρχία και στους δήμους που επλήγησαν.
  • Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ και στη Νομαρχία για τις υπερωρίες του προσωπικού και
  • Να μη συζητηθούν τα νομοσχέδια των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών που αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις μέχρι να καταρτιστεί το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην απόφασή του χαιρέτισε την αυταπάρνηση που έδειξαν οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος και ζητάει την ικανοποίηση των οικονομικών και άλλων αιτημάτων που προβάλλουν τα σωματεία των εργαζομένων στο πυροσβεστικό σώμα.

"Το Μάη του 1998, τόνισε στην εισήγησή του ο Ν. Στεφανίδης, σε σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για τις πυρκαγιές, η ΝΑΣ είχε επισημάνει έγκαιρα τους κινδύνους. Είχαμε καταδείξει τον υπεύθυνο για την κατάσταση που υπάρχει στη δασοπυρόσβεση και είχαμε ονομάσει τον εμπρηστή των δασών που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση και την πολιτική της και την ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΟΝΕ. Το πιάσιμο των στόχων της ΟΝΕ, συνέχισε ο σύμβουλος της ΝΑΣ, επέβαλλε στην κυβέρνηση να περικόψει 40 δισ. περίπου από τη δασοπυρόσβεση για το '98. Η επιλογή της κυβερνητικής εξουσίας να συμβάλλει και η δασοπονία στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, όπως αυτά ορίστηκαν για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, είναι η αιτία της συνεχιζόμενης με όλο και πιο έντονους ρυθμούς, καταστροφής των δασών στη χώρα μας". Παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των δασών και επισήμανε ότι πάγια θέση της ΝΑΣ είναι, πως δεν μπορεί να χωριστεί η πρόληψη από την καταστολή όσον αφορά τις πυρκαγιές στα δάση, ενώ επανέλαβε τη θέση της ΝΑΣ για τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ