Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Χάνουν την περιουσία τους, πληρώνουν και τα έξοδα!

Η ΔΕΗ απαλλοτριώνει όλα τα σπίτια και τα χωράφια, αλλά οι κάτοικοι πρέπει να πληρώσουν δικηγορικά 8% γιατί έτσι αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης

Συνέταιρο στην περιουσία τους είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κλείτος Κοζάνης,τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης, ο οποίος με δική του μονομερή απόφαση έχει ορίσει την αμοιβή των δικηγόρων που ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των οικιών, οικοπέδων και χωραφιών στο ποσοστό του 8%. Ολόκληρη η περιουσία του χωριού, 15.000 περίπου στρέμματα αγρού και όλα τα κτίσματα των κατοίκων, βρίσκονται σε κατάσταση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το κράτος, αφού στο υπέδαφός του ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες λιγνίτη ικανές να υποστηρίξουν τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ.

Τα χωράφια αυτά που δόθηκαν στους κατοίκους της περιοχής την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, προκειμένου να επιβιώσουν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, σήμερα απαλλοτριώνονται αναγκαστικά από το κράτος εν ονόματι του εθνικού συμφέροντος καθορίζοντας την τιμή στις 280.000 - 320.000 δραχμές ανά στρέμμα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης προσθέτει και άλλο πλήγμα στο ξερίζωμα των κατοίκων διεκδικώντας ουσιαστικά το 1/12, της σημερινής περιουσίας τους.

Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου, από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο,ζητώντας του να μεσολαβήσει προκειμένου να τους προστατέψει από τις ληστρικές αποφάσεις του Συλλόγου επισημαίνοντας:

"Την απόφαση αυτή τη θεωρούμε ληστρική και αυθαίρετη και καθώς δεν έχουμε τρόπο διαπραγμάτευσης ή άλλης αντίδρασης, πιστεύουμε ότι είμαστε θύματα εκβιασμού μιας συντεχνιακής συμπεριφοράς των εδώ δικηγόρων, διόλου νόμιμης. Δε φτάνει δηλαδή που παίρνουν την περιουσία μας χωρίς να μας ρωτήσουν αν θέλουμε να τη δώσουμε, δε φτάνει που τα χρήματα της αποζημίωσης θα πληρωθούν τμηματικά, δε φτάνει που δε νοιάζεται κανείς για το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί όταν ξαφνικά χάσουν τα χωράφια τους και βρεθούν αναγκασμένοι να αναζητήσουν νέο επάγγελμα. Δε φτάνουν όλα αυτά λοιπόν και θα πρέπει να έρθει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης να γίνει αυθαίρετος συνέταιρος στην περιουσία μας;".

Στην επιστολή τους προτείνουν επίσης η αμοιβή των δικηγόρων να μην είναι πάνω από 1 - 2% και μάλιστα να πληρωθεί από τη ΔΕΗ αφού οι ίδιοι αναγκάζονται να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους.

Η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, όμως, ήταν ίδια με αυτή του Νομάρχη Κοζάνης και των πέντε βουλευτών του νομού, αφού όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κλείτος, κανείς δεν έστειλε έστω μία απαντητική επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ