Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Νέα βάρη στις πλάτες του λαού;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκαλέσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι πρόσφατες ανακοινώσεις των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών σχετικά με το θέμα της "αποκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος", αφού πολλά ζητήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά των σχολείων στην αρμοδιότητα των δήμων, δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο κίνδυνος να περάσει η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στις πλάτες του ίδιου του λαού είναι ορατός, ενώ δε διασφαλίζεται πουθενά η μονιμότητα των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, προκύπτει και το ζήτημα της κατηγοριοποίησης των σχολείων και κατά συνέπεια των μαθητών, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε δήμου και κοινότητας.

Τα ζητήματα αυτά θέτουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής,Ορέστης Κολοζώφ και Γιάννης Κατσαρός.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διασφαλίσει τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης με τη χρηματοδότηση της λειτουργίας και της υποδομής των σχολείων καθώς και τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία. Επίσης, καλούν την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν το κόστος της λειτουργίας των σχολείων θα πέσει στις πλάτες των εργαζομένων που ήδη σηκώνουν το βάρος της φορολογίας και αν όχι, ζητούν να παρθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Ζητούν επίσης οι βουλευτές, να διευκρινιστεί η πρόβλεψη της πρότασης της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία "ο χειρισμός όλων των θεμάτων της υπηρεσιακής κατάστασης του εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού" περνάει στην αρμοδιότητα των νομαρχιών.

Αναφορικά με το θέμα της μετάθεσης της ευθύνης για τα νηπιαγωγεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές ρωτούν αν κάτι τέτοιο θα συνοδευτεί και με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων και προβλημάτων που υπάρχουν στη λειτουργία τους.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιος είναι τελικά ο ρόλος που επιφυλάσσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και μέσα από ποιους θεσμούς θα υλοποιηθεί ο ρόλος αυτός. Ζητούν επίσης να διευκρινιστεί ποιες είναι οι οικονομικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε αυτή να εκπληρώσει το εκπαιδευτικό έργο της και να μην αποτελέσει ο νέος θεσμός μέσο περάσματος πρόσθετων βαρών στο λαό, όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλή επίθεση στην Παιδεία(2009-12-29 00:00:00.0)
Πέντε σχολεία σε ένα κτίριο(2008-11-27 00:00:00.0)
Μαζί με τους μαθητές Δήμος και γονείς(2005-12-20 00:00:00.0)
«Ευέλικτη» πόρτα για τις επιχειρήσεις(2005-12-18 00:00:00.0)
Δυναμική διαδήλωση για την Παιδεία(2005-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ