Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βομβαρδισμός ψευτιάς σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών

Μιλά στο "Ρ" ο Σπύρος Τσιοτινός, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, "καλά κρατεί". Τα μεγάλα κυρίως ΜΜΕ, αφού επί μέρες τώρα προσπαθούν να "περάσουν" στην κοινή γνώμη ότι οι αγρότες ξεσηκώθηκαν γιατί δε θέλουν να πληρώνουν φόρους, τώρα τους κατηγορούν ότι αγωνίζονται, επειδή είναι "παραπληροφορημένοι"! Τους κατηγορούν ακόμα ότι υποκινούνται και υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Κι επιπλέον πιέζουν αφόρητα για σταμάτημα των κινητοποιήσεων, με το επιχείρημα ότι "κόβεται" στη μέση η Ελλάδα και πλήττονται συμφέροντα άλλων κοινωνικών στρωμάτων κι επαγγελματικών κλάδων.

Σ' όλες αυτές τις κατηγορίες απαντά μιλώντας στο "Ρ" ο Σπ. Τσιοτινός,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων.

- Είναι λοιπόν απληροφόρητοι οι αγρότες και γι' αυτό βγήκαν στους δρόμους, όπως ισχυρίζονται πολλά ΜΜΕ;

- Απ' την αρχή θα ήθελα να πω ότι τα ΜΜΕ - κι αναφέρομαι κυρίως στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και σε ραδιόφωνα και εφημερίδες - επιδόθηκαν σ' ένα βομβαρδισμό ψευτιάς, με στόχο να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες που μάχονται για τα δίκια τους, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινή γνώμη. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι οι 6 - 7 "μεγαλοσχήμονες", που ελέγχουν την πληροφόρηση, δεν υπηρετούν την αλήθεια, αλλά παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό για να εξυπηρετήσουν μια πολιτική που εφαρμόζεται και είναι συνυφασμένη με τα συμφέροντά τους. Σ' αυτή την κατάσταση πρέπει όλοι να αντισταθούμε - και οι δημοσιογράφοι μαζί μας - να παλέψουμε για να περνάει η αλήθεια από τις οθόνες, τα μικρόφωνα, τις εφημερίδες.

Τώρα όσον αφορά το ερώτημα αν οι αγρότες είναι "απληροφόρητοι". Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εννοούν, όσοι το επικαλούνται. Διότι κάθε αγρότης γνωρίζει "από πρώτο χέρι" τι προβλήματα αντιμετωπίζει. Βλέπει ότι:

  • Πληρώνει ακριβότερα το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα μηχανήματα.
  • Δεν παίρνει αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.
  • Η αγροτική σύνταξη είναι "ψίχουλα".

Για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων παλεύουμε και ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα: 1) Να μην αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και τιμών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. 2) Να προστατέψει το εισόδημά μας με τη μείωση των τιμών στα μέσα και τα εφόδια και τη δημιουργία έργων υποδομής.

Αν εννοούν ότι είμαστε απληροφόρητοι για το νέο φορολογικό νόμο, απαντάμε ότι εμείς ποτέ δεν είπαμε - τα ΜΜΕ το πρόβαλαν έτσι - ότι το φορολογικό είναι το μοναδικό, ούτε το κυριότερο αίτημά μας. Και δε λέμε να μην πληρώνουμε φόρους και πολύ περισσότερο να μην πληρώνουν οι μεγαλοαγρότες. Απλώς διαφωνούμε με τα δήθεν "αντικειμενικά" κριτήρια και θέλουμε να πληρώνουμε ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός κι όχι στα "κουτουρού", με "κεφαλικό φόρο", όπως θέλει η κυβέρνηση που αποσκοπεί να συγκεντρώσει χρήματα απ' τους αγρότες για να καλύψει την "τρύπα" στο πρόγραμμα "σύγκλισης" με την ΕΕ.

- Και στην κατηγορία ότι οι αγρότες υποκινούνται και εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, πώς απαντάτε;

- Μα απαντούν οι κινητοποιήσεις μας. Σ' αυτές συμμετέχουν αγρότες, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις και φυσικά πολλοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος. Βεβαίως, μπορεί κάποιος - κι αναφέρομαι στη ΝΔ - να θέλει να εκμεταλλευτεί τον αγώνα μας για να ν' αποκομίσει κομματικά οφέλη. Οπως και από το ΠΑΣΟΚ έγιναν προσπάθειες παρέμβασης, με στόχο να υπονομευτεί η ενότητά μας. Ολες, όμως, αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο μόνος "υποκινητής" μας είναι η όξυνση των προβλημάτων μας, η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου από την πολιτεία, ο εμπαιγμός του από τις κυβερνήσεις, η επίθεση εναντίον του από την πολιτική της ΕΕ, η απόφασή μας να μην υποταχθούμε στη μοίρα μας. Οι "σπόντες" περί "υποκινούμενων αγροτών", που πλασάρονται από την κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ, αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ρήγματα στο κίνημά μας. Αλλά η ενότητα είναι μια κατάσταση την οποία δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε.

- Σας κατηγορούν, επίσης, ότι κόψατε την Ελλάδα στη μέση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε άλλους εργαζόμενους κι επαγγελματικούς κλάδους.

- Απ' την αρχή είπαμε ότι ζητάμε συγνώμη για προβλήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν. Ταυτόχρονα, οι Συντονιστικές Επιτροπές βοηθούν για να λύνονται προβλήματα μετακίνησης ασθενών, δημοσιογράφων και κάποιων άλλων ειδικών περιπτώσεων. Οσοι διαμαρτύρονται - κι αναφέρομαι ιδιαίτερα στους φορτηγατζήδες, που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση, ως "δόρυ" για να σπάσουν τα μπλόκα των τρακτέρ και να σταματήσει η κινητοποίηση - θα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν είχαμε άλλο αποτελεσματικό τρόπο να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας είναι κοινός μ' αυτόν των άλλων εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών κι άλλων κοινωνικών στρωμάτων. Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε για να μη συρρικνωθεί η βιομηχανική και αγροτική παραγωγική βάση της χώρας μας. Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας για τους εργαζομένους και της αύξησης του κέρδους για τους λίγους της οικονομικής ολιγαρχίας. Περιμένουμε να ξεδιπλωθεί ένα κύμα συμπαράστασης κι αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες. Και ν' απομονωθούν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες που θέλουν να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις και ρήγματα στον κοινό αγώνα του λαού. Σήμερα χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και την ΕΕ. Και εμείς οι αγρότες θα συμβάλουμε όσο μπορούμε σ' αυτό.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ