- Συμπληρωματικές και διευκρινιστικές ρυθμίσεις σε επί μέρους ασφαλιστικά θέματα περιέχονται σε νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο έχει υπογραφεί απ' τους υπουργούς Κοινωνικών... - 1995-03-23 00:00:00.0"/> - Συμπληρωματικές και διευκρινιστικές ρυθμίσεις σε επί μέρους ασφαλιστικά θέματα περιέχονται σε νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο έχει υπογραφεί απ' τους υπουργούς Κοινωνικών... - 1995-03-23 00:00:00.0" /> Πρόσθετες διευκρινίσεις στο αντιασφαλιστικό πλέγμα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόσθετες διευκρινίσεις στο αντιασφαλιστικό πλέγμα
  • Ετοιμο έχει η κυβέρνηση μίνι - ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • Δ. Κουμπούρης: "Τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης δεν έπεσαν απ' τον ουρανό"

Συμπληρωματικές και διευκρινιστικές ρυθμίσεις σε επί μέρους ασφαλιστικά θέματα περιέχονται σε νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο έχει υπογραφεί απ' τους υπουργούς Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εργασίας και βρίσκεται στον υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", η κατάθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι συμπληρωτικά σε ζητήματα που προκύπτουν κυρίως απ' την εφαρμογή των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Του 1902/90, του 1976/91 και κυρίως του 2084/92. Απ' αυτή λοιπόν την άποψη, το σχέδιο νόμου είναι δηλωτικό των προθέσεων της κυβέρνησης απέναντι στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας.

Αποκαλυπτικά, άλλωστε, για τους προσανατολισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, ήταν και όσα είπε χτες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης στην πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚ). Απαντώντας στο αίτημα για την αλλαγή του αντιασφαλιστικού πλαισίου της ΝΔ, ώστε να εξασφαλιστεί βιώσιμη προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος, ο υφυπουργός είπε: "Γνωρίζω τις απόψεις σας για την προηγούμενη νομοθεσία των τεσσάρων ετών" και σταμάτησε εκεί. "Ενα απ' τα κακά, συνέχισε, στο ασφαλιστικό, είναι οι βίαιες και αποσπασματικές παρεμβάσεις. Εμείς αποφύγαμε να το κάνουμε αυτό. Αφού κάνουμε διάλογο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πρόσφατης και νεότερης ασφαλιστικής νομοθεσίας". Ο ίδιος, άλλωστε, ο υφυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση δεν ήρθε για να γκρεμίσει.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να επιφέρει ουσιαστικές και προς θετική κατεύθυνση νομοθετικές ρυθμίσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν και δεσμεύσεις απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Φ. Ιωαννίδης υπεραμύνθηκε, στα λόγια, της Κοινωνικής Ασφάλισης, που περνάει διεθνώς κρίση. Μέχρι και τις ρήσεις του πάπα, που μίλησε για την ειδωλολατρία της αγοράς, επικαλέστηκε ο υφυπουργός για να αντικρούσει την "καραμέλα", όπως τη χαρακτήρισε, ότι όλα πρέπει να εκχωρηθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και οικονομία. Την άποψη αυτή, όπως σημείωσε και ο υφυπουργός, την υποστηρίζουν πολλοί, ιδιαίτερα μετά και την αποτυχία των πειραμάτων στην πρώην Ανατολική Ευρώπη και αγγίζουν και την κοινωνική ασφάλιση.

Ομως, ο Φ. Ιωαννίδης στάθηκε στο "μέσον" των οικονομικίστικων, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεων και των απόψεων που παραγνωρίζουν την οικονομική διάσταση. Ανάμεσα σ' αυτές τις συμπληγάδες πρέπει να κινηθούμε, είπε ο υφυπουργός, εννοώντας προφανώς ότι δε θα υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις που να επιτρέπουν ουσιαστικές βελτιώσεις, αποδεικνυόμενες και με αριθμητικούς δείκτες.

Ο Δ. Κουμπούρης

Τα προβλήματα δεν πέφτουν απ' τον ουρανό, τόνισε στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης.

Τα πράγματα, συνέχισε ο Δ. Κουμπούρης, παρά το ότι δίνονται υποσχέσεις, θα γίνουν χειρότερα. Μετά την πτώση, συνέχισε, των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, το κεφάλαιο έβαλε στο στόχαστρο τα κοινωνικά δικαιώματα, στο όνομα της μείωσης του κόστους. Οι επιδιώξεις αυτές, συνέχισε, περιγράφονται στη "Λευκή Βίβλο". Αυτό εκφράζουν οι αυξήσεις 0%+σν0% ή 3%+σν3%, οι επιδιώξεις για την κατάργηση του οχτάωρου και την άρση της μονιμότητας. καθώς και η προσπάθεια για τη μετατροπή των συντάξεων σε βοηθήματα.

Η Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε ο Δ. Κουμπούρης, κινδυνεύει στην Ευρώπη, όπου και είχε ανδρωθεί για ιστορικούς, κοινωνικούς και ταξικούς λόγους. Επιχειρείται η στροφή του κόσμου προς την ιδιωτική ασφάλιση. Η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων δε χωράει στη λογική της μοιρολατρίας. Αν υπήρχε η υποταγή, τότε θα ήμασταν στην εποχή της φεουδαρχίας. Η ιστορία του εργατικού κινήματος είναι οι αδυσώπητοι αγώνες, κατέληξε ο Δ. Κουμπούρης.

Στο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚ, απηύθυνε χαιρετισμό και ο εκπρόσωπος της "Πολιτικής Ανοιξης" Δ. Πρωτογέρου, ενώ παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Παπαλέξης.

Ενα απ' τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία της ΠΟΠΟΚ - στη δύναμή της ανήκουν όλα τα Ταμεία, πλην του ΙΚΑ - είναι οι ελλείψεις προσωπικού και οι κακές συνθήκες εργασίας, που ταλαιπωρούν και τους ασφαλισμένους.

Η μοναδική υπόσχεση που πήραν απ' τον υφυπουργό ήταν η αύξηση των εξόδων κίνησης από 20 σε 26 χιλιάδες δραχμές.

Το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

  • Την ένταξη του κλάδου σύνταξης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Λιπασμάτων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.
  • Ρυθμίζεται η ασφαλιστική κάλυψη των καθηγητών, που παρείχαν εξαρτημένη εργασία.
  • Προβλέπει ότι η επικουρική ασφάλιση, καθώς και η ασφάλιση ασθένειας και πρόνοιας πρέπει να γίνονται στον κύριο συνταξιοδοτικό φορέα.
  • Υπάγει στην ασφάλιση όσους παρακολουθούν ευρωπαϊκά προγράμματα και ορίζει τις εισφορές τους.
  • Κατατάσσει σε κλάσεις τους εκτελωνιστές, που το Ταμείο τους εντάχτηκε στο ΤΕΒΕ.
  • Ορίζει την εισφορά σε 1% για την επιδότηση των στρατευομένων μισθωτών.
  • Επεκτείνει την ασφάλιση ορισμένων κατηγοριών στον ΟΑΕΔ.
  • Ορίζει ότι η προσαύξηση κατά 75% των προσαυξήσεων των καθυστερούμενων εισφορών των εργοδοτών δεν μπορεί να είναι μικρότερη απ' τον τεκμαρτό μισθό της 12ης ασφαλιστικής κλάσης.
  • Εισάγεται διάταξη για την είσπραξη της ειδικής εισφοράς που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ του 1993.
  • Ορίζονται πρόσθετες ρυθμίσεις για το χρόνο ασφάλισης (συνυπολογίζονται η στρατιωτική υπηρεσία, η γονική άδεια και η εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών).
  • Ο χρόνος εκτόπισης και φυλάκισης μπορεί να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, εφόσον το επιθυμεί ο ασφαλισμένος και εφόσον με το χρόνο αυτό θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ